Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na nejlepší grilované špízy? Šťavnatost zajistí slanina, pikantnost ovoce a pestré budou díky zelenině
Zdroj: Toprecepty.cz

Grilovací sezóna je v plném proudu. Mezi oblíbené pochoutky připravené na grilu patří špízy. Možná i proto, že maso kombinované se zeleninou, žampiony, ale i ovocem nejen výborně chutná, ale také nádherně vypadá.

Co dát na špíz

Nemusíme grilovat jen samotné maso a k tomu přidat porci zeleniny. Variantou jsou nádherně barevné špízy. Při jejich přípravě se pokrájené suroviny napíchají na špízovou jehlu a tak se grilují.

Většinou se kombinuje právě maso a zelenina, využít se ale dají i některé druhy ovoce. Grilovat se také dají houby, díky žampionům bude jídlo šťavnatější.

Pokud se rozhodneme nepoužít kovové jehly, sáhneme po špejlích na grilování a před tepelnou úpravou jídla dáme špejle na 10 minut do vody, aby se nasákly.

Jaké maso je nejlepší na špízy

Na grilování se hodí kuřecí maso, které je rychle hotové. Ideální jsou šťavnaté stehenní řízky, využít můžeme ale i prsa. Rychle hotová bude také vepřová panenka, ale sáhnout můžeme i po kouscích vepřového masa, jako je krkovice. Šťavnatosti prospěje anglická slanina

Jaká zelenina se hodí na špízy

Nakrájené maso je dobré proložit kousky zeleniny. Na grilování je skvělá cibule (bílá i červená), cuketa, kousky kukuřice, výborné jsou papriky, obzvláště v různých barvách. Na barevné jídlo se zkrátka mnohem lépe dívá a s větší radostí se pak jí. Využít se dají i malá pevná rajčátka. Pokud budeme chtít, můžeme zapomenout na maso a přichystat si vegetariánský špíz, do kterého se hodí kousky zeleniny, ale také houby a ovoce.

Které ovoce použít na špízy

Vynikající je grilovaný ananas, ať už samotný, v kombinaci s jablky, nektarinkami, ale i s masem. Grilovat je možné banán, třešně, žlutý meloun nebo třeba jahody. Výborné jsou špízy polité limetkovo-medovou omáčkou. Na ni stačí smíchat šťávu z limetky a dochutit medem.

Grilování

Ne, že bychom ho po léta neznali, nicméně boom grilování do našich zemí dorazil ze Západu až po revoluci. A jeho obliba stále roste úměrně dostupnosti levných zahradních grilů a grilovacích uhlíků.…

Jak na grilování kuřecích špízů

Na přípravu grilovaných kuřecích špízů budete potřebovat: 500 g kuřecích prsou, 1 červenou papriku, 1 žlutou papriku, 3 cibule a 2 pikantní klobásky. Na marinádu si přichystejte: šťávu z limetky, sójovou omáčku, čerstvý zázvor, 1 lžíci medu a olivový olej.

Jak na to? Nejprve si připravte marinádu. Do misky nalijte trochu olivového oleje, vymačkejte limetkovou šťávu, přikápněte sójovou omáčku, nastrouhejte zázvor a zalijte lžicí medu.

Maso nakrájejte na stejně velké kusy a dejte do misky s marinádou. Na marinování kuřecího masa stačí hodina až dvě, ale chuťově výraznější bude po proležení přes noc.

Papriky omyjte, rozkrojte je a vyndejte semeníky, papriky nakrájejte na kousky. Cibule oloupejte a nakrájejte je na menší kusy. Klobásy nakrájejte kolečka. Připravte si špejle a střídavě napichujte maso, kousky papriky, cibule a klobásu. Na konci by vždy měla být klobása. Grilujte na prohřátém grilu a během grilování potírejte zbytkem marinády.

Náš tip: Připravte si špízy s vepřovým masem podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více