Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

pečená červená řepa
Zdroj: Pixabay, MariaGutebring

Zapomeňte na kupovanou sterilovanou řepu a vychutnejte si ji v té lepší podobě. Pečená červená řepa je jednoduchá na přípravu a výborně chutná. Připravíte si tak výtečné vegetariánské jídlo.

Proč péct řepu

Řepa je zdravá zelenina, které se vyplatí věnovat pozornost. Z cenných látek obsahuje vlákninu a betakaroten. Z minerálních látek je to pak draslík. Jednou z úprav této zeleniny je pečení. Řepa se peče poměrně dlouho (přes hodinu, zhruba 90 min.). Pečením mění chuť a podobu. Změkne, získá skvělou karamelovou příchuť a řepu příliš nepřipomíná. Často tak chutná i těm, kteří se té sterilované vyhýbají.

Jak péct červenou řepu

Troubu předehřejte na 200-220 °C. Před pečením řepu důkladně opláchněte, můžete ji opatrně vydrbat kartáčkem. Při pečení vcelku řepu neseřezávejte, nechte jí i kus kořínku a část listů. Je potřeba, aby bulva zůstala neporušená. Při pečení z ní nebude zbytečně vytékat šťáva. Omytou řepu nandejte do pekáčku, Můžete ji posolit a zakápnout olejem. Nakonec pekáček zakryjete alobalem, vložte do trouby a pečte hodinu až uvedených 90 minut. Pokud si nejste jisti, kdy řepu z trouby vyndat, počkejte, až začne měknout a začne se linout krásná vůně. Známá foodblogerka Jana Florenýna Zatloukalová nechává řepu půl hodiny dojít ve stydnoucí troubě, lépe změkne a kromě toho se po vychladnutí lépe loupe.

Pokud chcete jednoduchý recept povýšit, proveďte drobnou změnu. Připravte z řepy zhruba dvoucentimetrové plátky, posolte je z jedné strany a ze druhé je natřete směsí oleje, soli a rozetřeného česneku. Na tento způsob navazuje další úprava, kdy můžete ještě tuto zeleninu zakápnout balzamikovým olejem a promíchnout se lžicí medu podle tohoto receptu.

Řepu můžete také opéct společně s dalšími na plátky nakrájenými ingrediencemi, jako jsou brambory, cibule, podle tohoto receptu a mírně sypnout provensálské koření (aby nepřehlušilo vůně a chutě). Chutě se díky pokrájeným pečeným surovinám krásně propojí.

Jak využít pečenou řepu

Upečenou řepu nechte vychladnout, pak ji můžete oloupat, nakrájet a dál využít. Můžete dát plátky jen tak na talíř, opepřit, položit na ně třeba balkánský sýr feta, často se používá i kozí sýr. Navrch můžete řepu posypat bylinkami, jako je oregano, bazalka, nebo třeba tymián. Pečenou řepu můžete jíst teplou i studenou. Pečenou řepu můžete využít i do polévky, do salátu, ale i do pomazánek a jako přílohu k masu.

Náš tip: Připravte si pečenou řepu s brambory a cibulí podle tohoto videoreceptu.

Zdroje informací:
https://www.bezpecnostpotravin.cz/cervena-repa-a-doporuceni-vseho-s-mirou.aspx
https://www.kucharkaprodceru.cz/

 

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více