Den kakaa
Národní den
Den kakaa patří každoročně k datu 13. prosince. Kakaové boby pěstovali již staří Mayové a Aztékové. Ti věřili, že kakao jim propůjčuje magickou sílu, pocházející od samotných bohů. Kakaový nápoj pili ze zlatem zdobených nádob a dochucovali ho výrazným kořením, jako je hřebíček, skořice nebo chilli.
Do Evropy kakaové boby přivezl španělský dobyvatel Hernando Cortéz až v 16. století, a od té doby se pro nás stalo nepostradatelným. Dovedete si představit život bez čokolády? Pro její výrobu jsou kakaové boby nezbytné. Málokterá hospodyňka si dovede představit sladké pečení bez kakaa. Neobešel by se bez něj tolik oblíbený vláčný Míša řez s tvarohovým krémem a čokoládovou polevou, lahodná pařížská šlehačka, nádherná mramorová bábovka, ani mnoho druhů vánočního cukroví. Kakaová roláda bez mouky lehká jako vánek stojí jistě také za zmínku. Příprava je velmi jednoduchá a lehounký korpus z vajec, kakaa a cukru naplněný nadýchanou šlehačkou uchvátí každého hned na první ochutnání.
Jak se kakao vyrábí
Vyrobit kakaový prášek není tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. Vzniká poměrně složitým výrobním procesem ze semen plodů kakaovníku. Kakaové boby jsou v syrovém stavu velmi trpké, proto musí nejdříve projít fermentací, a teprve pak, po pečlivém usušení, se mohou opražit a nadrtit. Tím vznikne kakaová drť, ze které jemným namletím získáme kakaovou hmotu. Teprve vylisováním kakaové hmoty dostaneme dva hlavní produkty – kakaové máslo, které je nezbytné pro výrobu čokolády, a kakaový prášek.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den kakaa?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu