Red Velvet Cake: Jak vznikl ikonický americký dort a odkud má svou červenou barvu?

8. 4. 2021 10:10

Ostatní Šárka Adámková

Zdroj: Pixabay, MartinL21 Zdroj: Pixabay, MartinL21
V našich končinách zatím široce známý není, byť na něj tu a tam v cukrárně narazit můžete. Ale v Americe snad neexistuje víc populární dort. Red Velvet Cake, tedy červený sametový dort, má dlouhou historii. Přečtete si, jak vznikl jeho název, kde se vzala červená barva i kdo dort nejvíc proslavil.

Red Velvet před sto lety

Ačkoliv podle článku The evolution of red velvet cake, an iconic American dessert Red Velvet Cake jako takový vznikl ve dvacátém století, nakročeno k němu bylo již mnohem dříve, v době viktoriánské éry v průběhu 19. století. Tehdy se za luxusní surovinu považovalo kakao. Cukráři jej přidávali k mouce, aby tak zjemnili její hrubost a udělali moučníky nadýchanějšími. Kakao byla drahá a velmi žádaná surovina. Jak přesně vznikl Red Velvet se neví, ale jeho pravděpodobným předchůdcem byl Ďáblův čokoládový dort (Chocolate Devil’s Cake). Ostatně, dodnes se Red Velvet někde označuje jako Red Devil Cake, tedy Ďáblův červený dort. Ona atypicky červená barva dezertu vznikla podle kuchařské knihy slavné americké kuchařky a hospodyňky Marthy Stewartové chemickou reakcí mezi kakaem, jablečným octem, sodou a podmáslím.

Jak chudý učeň ke štěstí přišel: Kde se vzal Sachrův dort, symbol Vídně?

Jak chudý učeň ke štěstí přišel: Kde se vzal Sachrův dort, symbol Vídně?

Kdybyste měli pojmenovat tři věci, které jsou úzce spojené s Vídní, které by to byly? Za nás vede…

Mezi prvními dort proslavil slavný newyorský hotel Waldorf Astoria, který jej podle dobových záznamů ze svého archivu podával jakožto svoji specialitu již v roce 1920. O zásluhy se ale hlásila i texaská společnost Adams Extract, která prodávala různá barviva, včetně potravinářských. Aby zlepšili své prodeje, k balení červeného barviva přidávali i recept na Red Velvet. Reklamu na toto barvivo včetně receptu umístili do výloh mnoha obchodů po celých Spojených státech.

Sláva z kuchařky i filmu

V roce 1943 se recept na Red Velvet Cake poprvé objevil ve slavné kuchařské knize Irmy Rombauerové, Radost z vaření (The Joy of Cooking). Jelikož byla kuchařská kniha jako taková mimořádně populární, pomohlo zveřejnění receptu také popularitě Red Velvetu. Ale definitivní slávu dezert zřejmě přineslo až to, když si dort v roce 1989 „zahrál“ ve filmovém hitu Ocelové magnólie (Steele Magnolias), kde byl podle jižanské tradice podáván jako ženichův dort.

Čím je výjimečný?

Pokud jste již Red Velvet ochutnali, tak to víte. Pokud ne, dovolte, abychom vám jej představili. Pro tento dort je v korpusu typické spojení másla, kakaa, podmáslí, octu a mouky. Právě díky této kombinaci je korpus měkký a vláčný, jedním slovem zkrátka sametový. Lahodnost dortu dodává také svěží krém ze smetanového sýra. A barva? Správně má být červená, červenohnědá nebo mahagonová. Ovšem abyste tohoto odstínu dosáhli jen za použití přírodních surovin, museli byste, s trochou nadsázky, kupovat kakao v ceně kokainu, tedy jen to luxusní a drahé, jako to bylo pro tuto surovinu kdysi typické. Proto se obvykle dort přibarvuje barvivy. A ostatně, dělo se to tak zřejmě od začátku; v poválečné době si dokonce cukráři při jeho výrobě tajně vypomáhali přidáváním červené řepy.

Ochutnejte skvost!

Navzdory slavné historii není na přípravě tohoto dortu nic složitého. Jde totiž pouze o to smíchat ty správné suroviny ve správném poměru. Zkuste si upéct dort podle našeho receptu, který najdete tady. Místo potahování dortu marcipánem jej ale můžete potřít i ozdobit krémem. Taková je totiž ta původní, správnáverze. A až ochutnáte, zjistíte, jestli je pravda, co se o dortu říká; a sice, že je jeho chuť tak mimořádná a magická, že dokáže zastavit dopravu!

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdílelo již 52 kuchařů a kuchařek

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Další články

Proteinová dieta podle božské Marilyn: Syrová vejce ke snídani a steak k večeři

Proteinová dieta podle božské Marilyn: Syrová vejce ke snídani a steak k večeři

Blond kadeře, velké rudé rty a dokonalá postava. Marilyn Monroe dodnes platí za ikonu stříbrného…
Jídla ze zbytků: Co se zavadlou zeleninou? Využít se dá do sekané i do polévky

Jídla ze zbytků: Co se zavadlou zeleninou? Využít se dá do sekané i do polévky

Zelenina je docela drahá a zároveň taky choulostivá na skladování. Takže bychom jí měli nakupovat i…
Světový den triflu: Kde se vzal opilý vrstvený pohár, který popletla Rachel z Přátel?

Světový den triflu: Kde se vzal opilý vrstvený pohár, který popletla Rachel z Přátel?

Je pastvou pro oči, skvěle chutná a připravíte jej bez použití trouby. Tradiční anglický pohár…
Pstruzi, knedlíky i topinky. Na čem si pochutnával tatíček Masaryk?

Pstruzi, knedlíky i topinky. Na čem si pochutnával tatíček Masaryk?

Kaviár s lososem, ústřice, raci, lanýži… také si takto představujete běžné prezidentské menu? Pak…
Cupcakes: Americké dortíčky jsou hit i v Česku! Jak se liší od muffinů a čím je nazdobit?

Cupcakes: Americké dortíčky jsou hit i v Česku! Jak se liší od muffinů a čím je nazdobit?

Jsou malé, krásně nazdobené a mohou sloužit jako originální dárek pro jednoho. Americké cupcakes už…
Rumfordská polévka: Ochutnejte jídlo chudých, o kterém psala i Božena Němcová

Rumfordská polévka: Ochutnejte jídlo chudých, o kterém psala i Božena Němcová

Jmenuje se podle svého vynálezce, hraběte z Rumfordu, který chtěl v 18. století pomocí této polévky…
Hřešíme zdravě(ji): Datle, melasa, čekanka… Čím sladit místo cukru?

Hřešíme zdravě(ji): Datle, melasa, čekanka… Čím sladit místo cukru?

Máte rádi sladké, ale víte, že klasický cukr moc zdravý není? Zkuste ke slazení použít jeho o něco…
Tajemství staročeské kuchyně: Znáte couračku a bramboračku skleněnku?

Tajemství staročeské kuchyně: Znáte couračku a bramboračku skleněnku?

Polévka je grunt! To věděli už naši předci, proto byly právě polévky nedílnou součástí staročeské…