Březen, za kamna vlezem? Maso vás zahřeje, z alkoholu naopak hrozí podchlazení
1. 3. 2021 Životní styl
I když se stále více otepluje, i v březnu je potřeba očekávat chladné dny. Teplota nezřídka spadne i pod bod mrazu a jarní šatstvo pak rychle měníme za zimní bundu. Tělesnou teplotu ale může ovlivnit i jídlo a pití, které přijímáme. Které potraviny vás zahřejí a pomůžou tělu vyrovnat se s nepříjemným mrazem?
Termogeneze a tělesná teplota
Obecně platí, že potraviny, které tělo tráví déle, mohou pomoci zvýšit tělesnou teplotu a cítit se více v teple. Je to dáno faktem, že při práci orgánů, včetně trávicí soustavy, se vyvíjí teplo v dutině břišní díky množství cév, které přechází do celého těla. Lékařským termínem pro tento proces je termogeneze, což je proces, při kterém tělo produkuje teplo způsobené metabolizací potravy. Hledejte jídlo s vysokým obsahem zdravých tuků, bílkovin a sacharidů. Mnoho z těchto potravin je složitější a jejich trávení trvá déle, což vám pomůže se zahřát.
Mohlo by vás zajímat
Káva, voda a čaj jsou jízdenkou do tepla
Horký zázvorový čaj vám během chladného dne dodá vnitřní pocit tepla. Je známo, že zázvor je dobrý pro zdraví trávicího traktu a může stimulovat termogenezi. Je to také diaforetikum, což znamená, že pomůže zahřát venek těla zevnitř. Udržování tepla je pouze jednou z mnoha zdravotních výhod pití zázvorového čaje. Dalším esem v rukávu je káva. Jednou z výhod pití kávy je kofein. Kofein zvyšuje práci metabolismu, což může zvýšit také tělesnou teplotu. Technicky může být ledová káva ještě lepší, protože obsahuje více kofeinu. Pokud se však nemůžete vzdát pocitu teplého šálku kávy ve svých rukou, velký rozdíl to není.
Mohlo by vás zajímat
Výčet nápojových termostatů zakončuje voda. Voda udržuje tělo v nejlepším možném stavu a pomáhá regulovat vnitřní teplotu. Dehydratace způsobuje pokles teploty v břiše, což může vést k podchlazení. Podle Summit Medical Group je u lidí méně pravděpodobné, že budou pít vodu, když je venku zima, protože necítí tak velkou žízeň. Na to ale pozor, není na škodu s sebou nosit lahev vody po celý rok.
Dobrá zpráva pro masožravce – zahřeje i maso
Banány mají hodně vitamínu B a hořčíku a obojí je důležité pro správnou funkci štítné žlázy a nadledvin. Tyto žlázy pomáhají regulovat tělesnou teplotu. Banány mohou mimo jiné zlepšit vaši náladu a chránit paměť. Skvělým tipem je také začít den snídaní tvořenou ovesnou nebo jinou obilnou kaší. Oves je skvělým zdrojem minerálů a vlákniny. Vláknina může zlepšit váš cholesterol a vyvolat pocit plnosti. Kromě toho, že vás oves udrží plnými a v teple, obsahuje mnoho dalších důležitých živin.
Mohlo by vás zajímat
V neposlední řadě zahřeje i červené maso. Hovězí, jehněčí a vepřové jsou dobrými zdroji železa. To je důležitý minerál, který pomáhá přenášet kyslík do celého těla. Lidé s nízkou hladinou železa v těle mohou trpět na studené ruce a nohy nebo se cítí často unavení. Jíst červené maso může také přispět k doplnění vitamínu B12, který přispívá ke zdraví nervů a silnému imunitnímu systému.
Vyhněte se alkoholu
Určitě vám už někdo někdy zkoušel radit, že na zahřátí je nejlepší dát si panáka. Zpočátku vám může skutečně být teplo, ale bude těžké si teplo udržet i nadále, protože pití alkoholu snižuje teplotu v útrobách. Alkohol také zhoršuje schopnost třasu, což je přirozená reakce na chlad, která se stará o zvýšení tělesné teploty. Pití alkoholu ve velmi nízkých teplotách tak může vyvolat až podchlazení.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jaké houby do kuby. Ideální jsou hřiby, jde to však i bez nich
Sušené hřibovité houby Nejčastěji používáme sušené tmavší hřibovité houby. Obvykle to bývá směs, kterou jsme si sami nasbírali. Pokud máme nasušené… Číst více
Tradiční pokrmy na vánočním stole: Milujeme rybí polévku, kapra se salátem a vánočku
Stolování o vánočních svátcích je dominantou všeho dění, stůl je krásně prostřený vánočním ubrusem, doplněný svíčkou, dekorací, případně adventním… Číst více
Velikonoční nádivka podle redaktorky Hanky: Dokonale vláčná a vonící uzeným masem
Snad žádná jiná tradiční velikonoční specialita… Číst více
Velká houbová mapa 2023: Kde v září rostou hříbky, kde bedly a kam vyrazit na zdravé kozáky a křemenáče
Snad žádný jiný měsíc v roce si nespojujeme s… Číst více
Lékařka radí, co dělat při otravě houbami: Pomůže aktivní uhlí, v určitých případech ale jeďte hned do nemocnice, varuje
Pokud patříte k těm, kteří zásadně sbírají jen… Číst více
Základní symboly Velikonoc v kuchyni: Pečeme zajíčky, beránky, kuřátka a zdobíme kraslice
Proč je symbolem zajíček Zajíček byl už v pohanství symbolem štěstí a je spojován s Matkou Zemí, protože si nory a hnízda staví pod zemí. Zajíček… Číst více
Co se tradičně vaří na Štěpána? Na druhý svátek vánoční pečeme pernatou drůbež
I na druhý svátek vánoční se pokračuje v hodování. Podle tradice by se měla péct drůbež např. kachna či husa. V některých krajích se připravuje… Číst více
Jak na to, aby mazanec při pečení nepopraskal: Pomůže naříznutí i správné propracování a kynutí těsta
Mazanec se na první pohled zdá být jednodušší než… Číst více
Kam na houby? Meteorologická mapa i houbaři hlásí, že už rostou! Nejlépe jsou na tom Jižní Čechy, Ústecko a Benešovsko
Stejně jako letos dozrává všechno ovoce o trochu… Číst více
Jak připravit tradiční hubník? Kouzlete se sušenými houbami a se starším pečivem
Hubník je velmi sytým pokrmem, proto se podává jako hlavní chod, samostatně nebo s malým zeleninovým salátkem. K jeho přípravě lze použít houby nejen… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Polévkové fígle: Osvědčené rady, jak zvládnout domácí nudle i perfektní knedlíčky
Chcete tento rok slavit Den svatého Patrika? Připravte špenát a skočte si na jedno zelené
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kedlubnový salát
Přidáno před 6 hodinami
Sýrovo kuřecí mleté nugety
Přidáno před 8 hodinami
Česnekové výhonky se slaninou
Přidáno před 19 hodinami
Gyóza knedlíčky
Přidáno před 22 hodinami
Jogurtový chlebíček
Přidáno před 22 hodinami
Vepřový plátek v rozlítané omáčce v pomalém hrnci
Přidáno před 23 hodinami