Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Okurka setá

yanull yanull
Okurka setá

Okurka setá je jednoletá rostlina z čeledi tykvovitých. Mezi základní druhy patří okurky polní a salátové. Okurky polní, kterým říkáme nakládačky, se zavařují do sladkokyselého nálevu. Okurky salátové, jak jejich název napovídá, jsou hlavní součástí salátu, buď samostatně nebo s jinými zeleninami. Mnoho salátových okurek se pěstuje ve sklenících, a jsou k dispozici z dovozu po celý rok. Okurka obsahuje velké množství draslíku, čímž je močopudná a dokáže odvodnit organismus. Dobře působí na krevní oběh, obsahuje málo kalorií, tudíž se hodí na diety. 

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Muškátový oříšek

Muškátový oříšek je vysušené semeno stromu muškátovníku pravého. Pochází z Portugalska. Muškátový… Číst dál

Muškátový oříšek

Naan

Tím, že se otevřel svět k cestování, poznáváme různá jídla a pokrmy. Naan je chléb nebo pečivo,… Číst dál

Naan

Nádivka

Svou povahou patří nádivka mezi nákypy. Připravujeme ji jako náplň hlavně do drůbeže, ale třeba i… Číst dál

Nádivka

Nashi

Nashi je japonská (čínská) hruška s pevnými plody, podobajícími se nejčastěji jablku. Slupka má… Číst dál

Nashi

Nátěstek

Nátěstek (také zákvasek nebo matka) je chlebový kvas zahuštěný moukou do hustoty tuhého těsta. Bývá… Číst dál

Natto

Natto je tradiční japonský pokrm z fermentovaných sójových bobů. Díky fermentaci dochází při jeho… Číst dál

Natto

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více