Holka u plotny radí: Domácí tyčinka Margotka je lepší než ta kupovaná a přípravu zvládne každý
31. 10. 2023 Vaření
Milujete tyčinku Margot? Tak si připravte tuhle podle snadného receptu a už nikdy jinou chtít nebudete. Suroviny jsou k dostání všude a postup je velice jednoduchý.
Hvězda Orionu
Kokosová tyčinka, obalená v mléčné čokoládě, patří mezi legendární cukrovinky z dob socialismu. Vyráběla se tehdy v továrně Orion na pražských Vinohradech, kde se zrodila i spousta jiných nezapomenutelných dobrot.
Mezi jinými třeba Kofila, Ledové kaštany, Milena nebo dětmi tak milované Kočičí jazýčky. Margotka byla vynalezena v roce 1944, těsně před znárodněním továrny a jejím přesunutím do Modřan.
Pamětníci přísahají, že dříve bývala tyčinka lepší, poctivější. Pokud si to myslíte taky, není nic snazšího, než si Margotku vyrobit doma. Je to velice snadné a můžou vám asistovat i děti, bude je to bavit.
Mohlo by vás zajímat
Recept na domácí Margotku
Na domácí tyčinku Margot smíchejte kokosovou mouku, strouhaný kokos, kokosový olej a Salko. Přidejte rozinky (asi půl sáčku) namočené v rumu nebo v čaji a rozmixujte.
Poměry surovin záměrně neuvádím, ale těsto musí být takové konzistence, jako když uděláte třeba linecké, nebo jako když si děti hrají s plastelínou. Musí zkrátka vzniknout tvárná hmota. Když bude moc řídká, přisypávejte kokos, když moc hustá, přidávejte Salko nebo rum (čaj).
Z hmoty vytvarujte tyčinky Margot (jako na fotce) a dejte vychladit. Pak vychlazené tyčinky přelévejte rozpuštěnou čokoládou (použila jsem Lindt, velmi dobře se s ní pracuje), nechte ztuhnout a zabalte do pečicího papíru.
Moje tipy:
- Pro autentičtější chuť se hodí spíš ten rum, já jsem použila čaj, protože byly tyčinky pro děti.
- Kokosová mouka (neplést s moučkou!) je běžně k dostání, 250 g stojí zhruba 45 Kč. Jako kokosová moučka se naopak označuje strouhaný kokos. Na Margotky ale potřebujete obojí.
- V nouzi se kokosová mouka dá nahradit rozemletými piškoty, ale chuť už bude jiná.
- Rozinky namočte do rumu nebo do horkého čaje den předem, Margotka bude šťavnatější.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!
Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního… Číst více
Vnitřnosti a oblíbené pokrmy z nich. Jak nejlépe zpracovat játra, ledvinky či srdce?
Jaké vnitřnosti rozeznáváme a jak je zpracujeme [assetPageTips:1134] Dršťky nejen na polévku Dršťky jsou hovězí předžaludky (bachor, čepec, kniha)… Číst více
Vyplatí se investice do vakuovačky potravin, která by měla šetřit vaše peníze? Tohle jsme zjistili!
Pořád ještě váháte s nákupem vakuovačky, protože… Číst více
Vychutnejte si nápoj a myslete na životní prostředí. Držák na pití od Coca-Coly je papírový
Multipacky 4 a 6 plechovek držela až dosud… Číst více
Dršťky mají své příznivce, ale i odpůrce. Poradíme vám, jak je připravit a vykouzlit z této suroviny opravdovou lahůdku
Dršťky jsou nakrájené hovězí předžaludky (existují však i vepřové), které snadno koupíme v obchodě s potravinami či v řeznictví. Obsahují málo tuků a… Číst více
Lidl končí s levnými bedýnkami! Víme, co je nahradí a jak a kde ještě ušetříte až 70 % z ceny potravin
Obchodní řetězce se staví do čela zachování… Číst více
V USA povolili prodej masa vypěstovaného v laboratoři z buněk živých zvířat. K dostání bude zatím jen v luxusních restauracích
Revoluci ve stravování se pokusí odstartovat ve… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Retro sladkost z čokolády: Kočičí jazýčky byly hitem dvacátých let a milujeme je dodnes
7 receptů na včelí úlky: Toto nepečené cukroví chutná naprosto báječně
Zapečené rolky z kotletky se zeleninou: Dokonale šťavnaté jídlo z jednoho pekáčku skvěle doplňuje jemná smetanová omáčka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí marshmallow
Přidáno před 30 minutami
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 17 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 18 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 20 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno 20. 5. 2024 08:32
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Přečtěte si Zobrazit více
Čínské placičky: Křehká a šťavnatá směs vepřového a kuřecího masa se potřebuje předem naležet v speciální marinádě
Holka u plotny radí: Jak na jemné jablečné knedlíčky ze dvou ingrediencí? Lehká večeře nebo dezert je na stole za chvilinku
Margotková kolečka: Výtečné slepované cukroví úchvatně voní kokosem a čokoládou