Světový den chleba
Světový den
Světový den chleba připadá na 16. října. Jeho cílem je poukázat na význam chleba ve výživě. Pekárenské výrobky se totiž podílejí více než z třetiny na podobě denního jídelníčku. Chléb je základní potravinou už několik tisíc let.
Od začátku pěstování obilí do doby, než byl upečen první chleba uplynulo hodně času. Nekvašený chléb v podobě například chlebových placek se objevoval u různých kultur. Zlomem byl objev kvásku a kvašeného chleba, ke kterému došlo asi před 6000 lety ve starověkém Egyptě. Nejstarší pec na pečení chleba na našem území byla objevena v Bylanech na Olomoucku a pochází z doby zhruba 4700 před naším letopočtem.
Chléb
Čerstvý křupavý voňavý chléb chutná snad každému a jeho pečení se stává čím dál větším trendem. Už naši předkové si ho náležitě považovali, s úctou se pekl v každé domácnosti. Základní surovinou je… Podívejte se na všechny chléb.
Kvásek nahradilo droždí
Kvásek se používal při výrobě chleba až do středověku. Lidé si pekli chleba sami, až ve středověku se objevili první pekaři a začalo vzkvétat pekařské řemeslo. V 19. století se tradiční pekařská výroba začala proměňovat ve výrobu průmyslovou. V té době začal být nahrazován kvásek droždím.
V dnešní době se lidé postupně vrací k domácí přípravě chleba. Na sociálních sítích vznikají nejrůznější skupiny, kde se lidé chlubí svými výtvory. Recepty, jak připravit bochník chleba naleznete také na webu Toprecepty.cz. Kromě toho se v sekci Tipy a triky také například dozvíte, co se starším chlebem. Ne nutně z něj vždy musíte udělat topinky, existují i jiné možnosti, například krutonky.
Světový den chleba vyhlásila Mezinárodní unie pekařů a cukrářů (UIBC). Slaví se ve stejný den jako Světový den výživy, který má být dnem proti hladomoru.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Světový den chleba?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky se zeleninou a pikantní omáčkou
Přidáno před 6 hodinami
Květákový steak
Přidáno před 18 hodinami
Pudinková buchta II
Přidáno před 20 hodinami
Vaječný řízek s brambory
Přidáno 13. 6. 2024 11:21
Kuřecí stehýnka pečená s brambory a mrkví
Přidáno 13. 6. 2024 11:00
Houbová smaženice podle Jaroslava Sapíka
Přidáno 13. 6. 2024 10:11
Přečtěte si Zobrazit více
Díky Malé pekárně jsem si splnila sen o vlastní cukrárně, říká Naďa Pohlreichová. Největší úspěchy slaví s makovcem
Svíčková omáčka pro začátečníky: Vysvětlíme postup přípravy krok za krokem
Vynikající nakládaný libeček: Dokonale se uchová jeho chuť a typické aroma a kromě voňavé bylinky stačí jen dvě ingredience