Prskání tuku na pánvi je nepříjemné a hlavně nebezpečné. Vyzkoušejte naše tipy a rady, jak tomu zabránit
Prskání tuku na pánvi při smažení je nepříjemný, dokonce nebezpečný jev. Dá se mu ale zabránit, když se budeme řídit jednoduchými pravidly.
Tuk při prsknutí nekontrolovaně létá do okolí a může nás ošklivě popálit. Také okolí pánve pak musíme čistit. Proto při smažení dodržujeme určité zásady a využijeme některé vychytávky, protože malérům se má předcházet.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak bránit prskání tuku
- Pánev i veškeré pomůcky ke smažení musí být suché.
- Pánev můžeme před smažením potřít tenkou vrstvou octa, který má schopnost absorbovat vodu.
- Potraviny, které vkládáme do horkého tuku, nesmí být mokré ani na nich nesmí být krystalky námrazy.
- Do pánve vhodíme špetku soli, zahřejeme a pak teprve přidáme tuk. Sůl při smažení případnou vlhkost natáhne do sebe.
- Pokud zakrýváme smaženou potravinu poklicí, musíme při jejím odkrývání dát pozor, aby vysrážená pára nekápla zpět do pánve nebo kastrolu.
- V prodeji jsou silikonové poklice s otvory, které zabrání rozstřikování tuku do okolí a zároveň tudy může odcházet pára.
Důležitá je i znalost první pomoci při případném karambolu. Popálené místo na kůži chladíme proudem studené vody. Poprskaný sporák a jeho okolí jednoduše vyčistíme saponátem, roztokem kyseliny citronové nebo parním čističem.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky se zeleninou a pikantní omáčkou
Přidáno před 6 hodinami
Květákový steak
Přidáno před 18 hodinami
Pudinková buchta II
Přidáno před 20 hodinami
Vaječný řízek s brambory
Přidáno 13. 6. 2024 11:21
Kuřecí stehýnka pečená s brambory a mrkví
Přidáno 13. 6. 2024 11:00
Houbová smaženice podle Jaroslava Sapíka
Přidáno 13. 6. 2024 10:11
Přečtěte si Zobrazit více
Každý, kdo vaří nebo peče, někdy utrpěl malou spáleninu nebo opařeninu. Naše babičky věděly, jak ji rychle ošetřit
Pět znamení horoskopu, která nejlépe připraví houby: Váhy vyšvihnou skvělou omáčku, Raci zase úžasnou smaženici
Farmu založili na odpadu z lesa. Dnes pěstují delikátní houby a dodávají je do obchodů i špičkových restaurací
Komentáře