Jak zpracovat rakytník řešetlákový. Jeho plody jsou nabité vitamíny
Rakytník řešetlákový je poslední roky hitem zahrádkářů. Jeho plody jsou totiž velmi biologicky cenné. Dozrávají v průběhu září a října podle odrůdy. Jejich sytě oranžová barva zdobí podzimní zahradu. Sběr plodů je poněkud komplikovaný kvůli ostrým trnům. Doporučuje se ustřihnout celou větvičku, dát do mrazáku a plody pak jednoduše sklepnout.
Čím je rakytník léčivý?
Plody rakytníku obsahují mnoho vitaminů a cenných látek, hlavně provitamin A, vitamin C (25 krát víc než pomeranč), D, K, a E, vitaminy skupiny B. Kromě toho rutin, organické kyseliny, cukry, třísloviny, barvivo, silice a další látky.
Jak rakytník zakonzervovat?
Z plodů se vyrábějí kvalitní džusy, sirupy, kompoty, džemy a marmelády. Lze je i sušit. Čerstvé i sušené plody se přidávají do omáček ke zvěřině nebo rožněným masům. Při zpracování a použití v kuchyni je nutné dbát, aby plody nepřišly do styku s kovy. Rakytníková šťáva je výborný prostředek proti únavě.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Makový koláč s jablky II
Přidáno před 8 hodinami
Jahody s cukrem zašlehané do pudinku
Přidáno před 9 hodinami
Strouhaný koláč s jogurtovou náplní, jahodami a mangem
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky se sardelovým očkem
Přidáno před 21 hodinami
Polévka z ledového salátu
Přidáno 14. 6. 2024 17:05
Krůtí v pivní marinádě
Přidáno 14. 6. 2024 16:29
Přečtěte si Zobrazit více
Houbová omáčka s mletým řízkem je hotová během chvíle: Netradiční spojení překvapí úžasnou vůní i perfektní chutí
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
5 skvělých nápadů, jak nejlépe využít rakytník: Voňavý sirup, likér i džem se v zimě budou hodit
Komentáře