Jak na dokonalé a šťavnaté hovězí na houbách? Chuť vylepší slanina, česnek i sklenka bílého vína
13. 3. 2023 Vaření
Máte ještě zásoby hub z minulého roku? Vyzkoušejte hovězí plátky na houbách. Ať už jsou ze zavařených, zamražených, nebo sušených hub, dají se připravit v troubě i v papiňáku. Připravte si tu nejlepší variantu.
Co s houbami na konci zimy
Také se vám podařilo uchovat si dostatečnou zásobu hub na zimu? Ta pomalu končí, ale houby ve sklenici zavařené či nasušené, případně v mrazáku možná ještě máte. To je výborná příležitost, využít je spolu s hovězím masem. Dušené hovězí přípravou zjemní a houby doplní jeho voňavost a chuť.
Mohlo by vás zajímat
Které ingredience se hodí na hovězí plátky na houbách
Základem jídla je samozřejmě dobré hovězí maso na plátky, což bývá zadní. Může se jednat o roštěnec, kýtu. Maso by mělo být libové, bez klihovatých a prorostlých částí.
Z hub se bude hodit cokoliv, co jste si stihli uchovat na zimu. Ideálně směs různých hub. Plátky se připravují na pořádné porci cibule, přidat se hodí i houbové koření. Houbové koření možná máte jako doma připravenou směs, různé firmy ho také prodávají pod tímto názvem v sáčcích. Koření je možné pořídit už za 18 Kč (30 g). Houbové koření můžeme také zvolit samostatně. Pak sáhneme po tymiánu, rozmarýnu, a třeba novém koření.
Dále se hodí také použít hovězí nebo zeleninový vývar. Pokud ho nemáme, nevadí, dolijeme vodu. Vylepšit hovězí plátky na houbách můžeme jedním až dvěma stroužky česneku, ale také plátkem slaniny pro chuť a vůni. Někdy se také hovězí podlévá zhruba půl hrníčkem suchého bílého vína.
Nakonec je možné přidat pórek, případně na talíři posypat jídlo pažitkou.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit hovězí plátky na houbách v troubě
Na přípravu tohoto pokrmu budete potřebovat: 500 g zadního hovězího masa, 2 velké cibule, 300 g hub čerstvých nebo hrnek namočených, hladkou mouku, drcený kmín, sádlo, 2 stroužky česneku, 1 lžičku houbového koření, pepř a sůl.
Jak na to? Troubu rozehřejte na 220 °C. Maso nakrájejte na plátky. Jemně je naklepejte, osolte, opepřete a posypejte kmínem. Pak ho obalte v hladké mouce. Cibuli očistěte a obě nakrájejte na kostičky. V kastrolu vhodném do trouby nechte rozehřát sádlo a na něm nechte zesklovatět cibuli. Na ni položte maso a trochu ho osmažte z obou stran, aby se maso zatáhlo. Česnek očistěte a prolisujte k masu. Maso podlijte vývarem, přidejte houbové koření, houby a přikryjte pokličkou.
Kastrol dejte do trouby a teplotu snižte na 170-180 °C. Chuť hub a masa se hezky propojí. Celkem trvá příprava v troubě asi hodinu a půl. Hotovo je, když maso bude měkké. Případně dosolte. Hovězí plátky na houbách jsou ideální s rýží, hodí se ale také brambory, bramborová kaše, nebo třeba bramborové knedlíky.
Pokud chcete vaření urychlit, připravujte jídlo v papiňáku. Vaření v tlakovém hrnci trvá zhruba 40 minut.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zahustit tvarohovou náplň do koláčů, aby nevytékala. Několik tipů nám pomůže k luxusní náplni
Vždy je lepší předcházet problému a rovnou připravit náplň dostatečně hustou, proto: přednostně používáme tvaroh v kostce pokud používáme tvaroh… Číst více
Naučte se s námi skvělé dvojctihodné koláče jako od babiček. Podle videa a osvědčeného postupu krok za krokem
Dvojctihodné koláče jsou sváteční dobrota s dvojí náplní. Uvnitř je tvarohová náplň, navrchu povidla nebo maková nádivka s bohatou drobenkou. Jsou… Číst více
Pečeme s Ivou: Pruhované rohlíčky s tvarohem. Nadýchané těsto a lahodná náplň tvoří dokonalou dvojici!
Když nevíte, co dětem na svačinku nebo když… Číst více
8 skvělých tipů, jak využít ocet v kuchyni: Pomůže osvěžit plast, vyleštit příbory a zbavit lednici bakterií
Vinný neboli bílý ocet je jedním z nejlepších… Číst více
Jakou vybrat dřezovou baterii? Hitem je senzorová se sprškou a LED osvětlením
Ať už plánujete novou kuchyň, nebo jste nuceni… Číst více
Jak připravit nejlepší náplně do koláčů: Tvarohová, povidlová i maková budou díky správnému ochucení fantastické
Koláče v nejrůznějších podobách patří mezi naše… Číst více
Desatero rad na téma palačinky: Jak připravit těsto, jak palačinky smažit a čím je plnit
Příprava palačinek je velmi snadná a s dobrým receptem je úspěšně zvládnou i začátečníci. Na své dílo pak určitě budou náležitě hrdi. Krásně ozdobená… Číst více
Jak připravit tvarohovou náplň do palačinek? Vychutnejte si je s lahodně a originálně ochuceným tvarohem
Tvarohovou náplň do palačinek doma rychle a jednoduše připravíme během pečení palačinek. Díky různým způsobům ochucení tvarohu má tato náplň mnoho… Číst více
Co jsou dvojctihodné koláče: Připravují se na svatby a slavnostní příležitosti
Moravské, tzv. dvojctihodné koláče se připravují z jemného kynutého těsta a mají dvojí náplň - uvnitř se skrývá tvarohová nádivka a na povrchu je… Číst více
Jak na perfektní kynutý závin: Recept na univerzální těsto, tipy na sladké i slané náplně a triky na správné zabalení
Jak už bylo avizováno v televizi, v dalším díle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Znáte tajemství nejlepších krutonek do polévky? Musí být smažené velmi pomalu, aby se hned nerozmočily
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 20 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 21 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 23 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno 31. 5. 2024 16:22
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30
Přečtěte si Zobrazit více
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
10 tipů, jak na dokonalý hovězí vývar: Věnujte čas předpékání a pomalému vaření
Jak udělat výtečné bramborové knedlíky? Brambory uvaříme den předem a s těstem pracujeme rychle