Holka u plotny radí: Šťavnaté kuřecí řízečky, marinované v jogurtu a smažené v těstíčku, si zamilují malí i velcí
12. 2. 2024 Vaření
Pokud je pro vás nejlepší zákusek řízek, ale ten kuřecí považujete za moc suchý, pak zbystřete. Řízek z kousků masa, marinovaných v jogurtu a pak zabalených do těstíčka, je velice šťavnatý a chutná dětem i dospělým.
Řízečky jako od maminky
Tenhle recept mě naučila moje maminka, která jej s oblibou dříve dělávala nám a posléze svým vnoučatům. Úspěchy slaví všude. Zejména děti se po těchto řízečcích můžou utlouct. Kouzlo totiž spočívá v tom, že se kuřecí prsa, jinak sušší část masa, nakrájí na malé kousíčky a ty se pak smíchají s těstíčkem, nalévají naběračkou na pánev a smaží dozlatova jako řízky.
Není to recept unikátní, ale každá rodina jej dělá trošku jinak. Já vám dnes nabízím naši verzi. Přesně tohle mi jako malé moc chutnalo a miluju to dodnes. Výhodou je i to, že příprava je snadná a rychlá!
Mohlo by vás zajímat
Kuřecí řízečky v těstíčku
Na kuřecí řízečky potřebujete: 500 g kuřecího masa (nakrájeného kostičky), 1 vrchovatou lžíci bílého jogurtu, sůl, 1 vejce, koření dle chuti, asi 1 lžíci Solamylu a olej na smažení.
Postup: Kuřecí maso, nakrájené na kostičky, promíchejte s jogurtem a dejte v misce a zakryté do lednice odležet na několik hodin nebo do druhého dne. Pak přidejte sůl, koření, vejce, Solamyl (bramborový škrob). Vznikne středně hustá, spíš možná řidší, směs, kterou nabírejte lžící nebo naběračkou a vkládejte do rozpáleného oleje. Smažte řízečky po obou stranách dozlatova. Poté je nechte okapat na kuchyňské papírové utěrce a podávejte.
Moje tipy:
- Vhodnou přílohou je bramborová kaše, ale řízečky jsou skvělé i s hranolky nebo vařenými bramborami.
- Místo jogurtu můžete maso marinovat v podmáslí nebo zakysané smetaně.
- Kostičky masa by měly být velké cca 1-1,15 cm, max 2 cm, aby se řízky dobře a svižně propekly.
- Těstíčko na řízky by mělo být polotekuté, hustotou asi jako na palačinky nebo o něco hustší. Místo Solamylu lze použít hladká mouka.
- Olej na smažení má být rozpálený, ale přiměřeně. Že už je dost, poznáte podle toho, že když tam vložíte vařečku, kolem se udělají bublinky. Nebo vhodíte kousek pečiva a olej začne syčet.
- Pozor, když už je olej moc rozpálený, začne kouřit. Nejdříve z něj jde bílý kouř, to je ještě v pořádku, ale jakmile tmavne, olej je vysoce přepálený a hrozí popálení i znehodnocení jídla. Obecně ale tyhle řízečky nesmažte ani n oleji, ze kterého jde bílý kouř. Je to už moc.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejrychlejší recepty: Banánové lívanečky jen ze 4 ingrediencí zachutnají vám i dětem
Chcete ohromit partnera nebo děti snídaní, která… Číst více
Sladké Fidorky se pečou už od první republiky. Kde vzaly svůj zvláštní název?
Kulaté Fidorky přežívají přízeň i nepřízeň osudu… Číst více
Pravé Tatranky jsou jenom jedny. Název získaly podle svého původního tvaru
Tatranky jsou v Česku tak populárním druhem… Číst více
Jak vařit jáhly. Zdravě doplní jídelníček a jejich příprava není složitá
Znáte jáhly? Vypadají jako kuskus, ale na rozdíl od něj jsou přirozeně bezlepkové. Maličká žlutá zrníčka jáhel nejsou nic jiného, než vyloupané proso… Číst více
Jak uvařit ovesnou kaši. Zdravá, chutná a levná snídaně během chvilky
Snadná příprava Ovesná kaše je uvařená během chvilky, na její přípravě není nic složitého. V hrnci ohřejeme vodu nebo mléko, případně půl na půl.… Číst více
Jídelníček podle horoskopu: Na záněty trpící Ryby by měly jíst česnek. Štíři, pozor na sladké!
Pokud tomu věříte, pak horoskop, tedy postavení… Číst více
Jak upéct jednoduché sušenky. Máme pro vás oblíbené recepty
Sušenky jsou celoročně oblíbené pečivo nejen k čaji, ale i jako doplněk pohárů, pudinků, krémů, pěn a ovocných dezertů. Sice je na trhu veliké… Číst více
Do bramborového těsta je důležité vybrat správnou mouku. Jiná se hodí na gnocchi a jiná na knedlíky. Poradíme, jak se v tom vyznat
Na bramborové těsto potřebujeme moučné brambory varného typu C, mouku, vejce a sůl. Brambory předem uvaříme, oloupeme, prolisujeme nebo studené… Číst více
Ovesné vločky se hodí nejen na kaši. Jsou skvělé do lívanců, vaflí i palačinek
Výhody použití ovesných vloček Jsou lehce stravitelné a doporučují se při různých dietách. Své místo mají ve výživě dětí, sportovců a ve zdravé… Číst více
Jak na dokonalé škvarky? Záleží na typu sádla i teplotě. A chce to jedno malé kouzlo...
První měsíce roku, kdy je venku většinou pořádná… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Hit internetu: Upekli jsme arašídové vafle jen ze dvou ingrediencí. Byly krásně nadýchané a zvenku křupavé
Horká domácí čokoláda zlepší náladu, zahřeje a dodá energii. Poradíme, jak ji udělat nejlepší a čím ji dochutit
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 20 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 22 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 23 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno 31. 5. 2024 16:22
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30