Uzení studeným kouřem – deset dobrých rad
9. 4. 2019 Historie a zajímavosti
Deset dobrých rad pro uzení studeným kouřem.
1) Při jakých teplotách je možné udit studeným kouřem?
Standardní provozní teplota pro uzení studeným kouřem se pohybuje v rozpětí od 20 do 25 °C
V některých případech může být teplota o něco vyšší, ale neměla by přesáhnout hranici 30 °C
2) Jak dlouho trvá uzení studeným kouřem?
Uzení studeným kouřem je z časového hlediska dosti náročná procedura, přičemž doba uzení se počítá nikoli v hodinách, ale ve dnech
Uzení studeným kouřem běžně trvá 3 až 7 dnů, ale může trvat i podstatně déle. Zajímavostí je, že potraviny ztratí při uzení až 30 % ze své hmotnosti
Borniak
3) Jaké dřevo použít pro studené uzení
Klasikou jsou u nás samozřejmě ovocné druhy dřevin – švestka a třešeň. Chybu neuděláte ani s bukovým dřevem, to je asi pro použití v udírnách to nejčastěji volené. Naopak se pro tento druh uzení nepoužívají různé druhy olší a dubu – u toho by mohla vadit celkem ostrá příchuť, která se silně přenáší na maso i uzeniny
4) Jak je dlouhá trvanlivost potravin zakonzervovaných studeným kouřem?
Konzervace potravin studeným kouřem dodá masu a dalším potravinám trvanlivost v řádu 14 dnů až 3 měsíců, vždy záleží na konkrétním druhu masa, svou roli hraje samozřejmě i způsob uskladnění. Jedná se ale o jeden z nejstarších způsobů konzervace masa jako takové
Doplňování štěpky na uzení
5) Co všechno můžeme udit pomocí studeného kouře?
Uzeným kouřem lze vyudit téměř cokoliv, jako při uzení teplým kouřem, ovšem je třeba říci, kuřecí maso není moc vhodné, a to z důvodu náchylnosti na tepelnou úpravu. Klasikou je v našich krajích vepřové, hovězí maso se pak velmi často samo neudí, ale o to více se používá při výrobě uzenin
6) Je uzení studeným kouřem zdravější než uzení teplým kouřem?
V zásadě se dá říct, že uzení studeným kouřem je zdravější než uzení teplým kouřem, a to právě z důvodu nižší provozní teploty, díky které se vzniká při uzení o něco méně zdraví škodlivých látek.
Neznamená to však, že by potraviny vyuzené studeným kouřem byly nějak zdravé, proto je dobré, konzumovat uzeniny s rozumem
Elektrická udírna v akci
7) Příprava masa na uzení
Existuje několik způsobů jak maso připravit na uzení. Jedním z nejklasičtějších je naložení masa do slaného nálevu nebo láku. Další možností je suchá cesta, kdy se maso promíchá s přípravkem zvaným rychlosůl. K rychlosoli můžete přidat také česnek nebo různé druhy koření a bylinek. K uzenému masu se namátkou hodí sladká i pálivá paprika, bazalka, oregano, badyán, tymián, petržel nebo třeba jalovec. Bylinky a koření se k rychlosoli přidávají zvláště v případech, kdy máme-li v úmyslu udit vepřové maso.
8) V jakých typech udíren se dá udit?
Obecně platí, že metoda uzení studeným kouřem se dá praktikovat ve všech typech udíren. Jak v tradičních dřevěných udírnách, tak v moderních elektrických udírnách s analogovým nebo digitálním ovládáním.
Uzení studeným kouřem v klasické dřevěné udírně je o poznání pracnější než v elektrické udírně a vyžaduje více soustředění a nějaké ty zkušenosti. Udržet po dobu přesahující několik dní ideální teplotu není jen tak. Naproti tomu s elektrickou udírnou se uzení studeným kouřem nemusí bát ani úplný začátečník. Vše si pěkně navolí na přehledném ovládacím panelu
Uzené salámy
9) Co je to generátor kouře?
Generátor kouře je zařízení, které zpravidla najdeme u elektrických udíren. Generátor je vybaven topným tělískem nebo spirálou a jeho hlavním úkolem je spalovat udící špalíky/štěpky, vytvářet tak aromatický kouř a distribuovat ho do udírny. Přestože jsou generátory kouře určeny hlavně pro elektrické udírny, lze jej použít i v podomácku sestavené dřevěné udírně.
10) Jaký je rozdíl mezi digitální a analogovou udírnou?
Digitální udírna je jednodušší na ovládání. Vše si nastavíte na přehledném displeji. Výši teploty i celkovou dobu uzení. Analogový ovládací panel umožňuje jen zjednodušené nastavení, kdy si nastavujete pouze přibližnou hodnotu provozní teploty, kterou pak udírna sama udržuje neměnnou. Čas si pak člověk musí pohlídat sám. Díky schopnosti udržet požadovanou provozní teplotu jsou analogové i digitální udírny vhodné pro metodu uzení studeným kouřem.
Miska na popel ze spálené udící štěpky
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak na správně uvařené těstoviny? Nepodceňujte tyto kroky!
Těstoviny patří mezi oblíbené jídlo nejenom… Číst více
Jak správně uvařit těstoviny al dente
Uvařit těstoviny je zdánlivě téměř primitivní činnost a přece v ní mnozí dělají chyby stále dokola. Správný postup má několik zákonitostí, které je… Číst více
Tradiční česká kuchyně: Poctivé kynuté buchty jak od Honzovy maminky
Upéct poctivé buchty bývalo dříve jakousi… Číst více
Bábovičko, poveď se mi! Osvědčené triky, díky kterým snadno vyklopíte bábovku
Vůně se line po celém bytě a všem se už sbíhají… Číst více
Trpělivost bochník přináší: Ovládněte sílu kvásku a naučte se péct domácí chléb na jedničku
Pečení domácího chleba je stále v kurzu a je to i… Číst více
Kouzlo poctivého vývaru: Chce to vhodné maso i kosti, málo mrkve a nešidit dobu přípravy
Pořádná polévka má u nás tradici, kterou ctily už… Číst více
Svatá přikázání pro božskou drůběž: Osvědčené rady našich babiček, jak na skvělá kuřata
Drůběží maso je zdravé, dietní a moc dobré. Ale… Číst více
Škoda kapky, která přijde na zmar: Jak dlouho vydrží otevřené víno v lednici?
Dát si večer po práci, k filmu nebo k dobré… Číst více
Nevyhazujte kávovou sedlinu! Poslouží proti zápachu i jako hnojivo pro kytky
Lidé běžně vyhazují spoustu zbytků, u kterých by… Číst více
Nebojte se ušáka! Tipy a triky, jak na králičí maso, aby bylo měkké a voňavé
Králík je snad i kvůli Velikonocům jakýmsi… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
2 varianty uzení masa v udírně: Jakou zvolit teplotu na studený a teplý kouř
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak dlouho udit domácí klobásy? Doba uzení se liší u teplého a studeného kouře
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 41 minutami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 22 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12