Základní vývar z morkových kostí
Suroviny pro 5 litrů
5 litrů
Nutriční hodnoty
Energie | 38 kJ / 9 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 0,00 g |
Tuky | 0,00 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 30 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 2,25 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Tento vývar může bez problému vařit na etapy v průběhu dne přes víkend. Kvůli bezpečnosti nikdy nenechávejte sporák zapnutý přes noc.
Jablečný ocet v receptu má tu funkci, že lehce zvýší kyselost vody a tím pomůže k lepší extrakci živin a minerálů z kostí a chrupavek.
Sesbíraný hovězí tuk rozhodně nevyhazujte. Je to hodnotná potravina využitelná v mnoha receptech.
Opravdu dávejte pozor, ať nepřekročíte maximální teplotu. Pokud nemáte teploměr, tak sledujte vývar a měl by vařit způsobem sem tam bublinka.
Takto připravený vývar výborně poslouží jako základ nejrůznějších masových omáček, jako hovězí polévka nebo jen tak k pití. Jelikož obsahuje opravdu spoustu živin, hodí se skvěle při nemoci, když člověk nemá chuť a sílu jíst.
Uchovávat lze několika způsoby.
Mražení-pokud máte tácky na výrobu ledových kostek, vyrobte si vývarové kostky. Jedna kostka jsou přibližně dvě lžíce vývaru.
Redukce-můžete vývar zredukovat do husté pasty, kterou pak dáte do uzavíratelné sklenice a můžete skladovat v lednici. Vydrží vám i několik týdnů.
Sušení-pokud máte rádi experimenty, můžete si zkusit vyrobit domácí instantní vývar. V tomto případě redukujte vývar do opravdu husté pasty a tu potom rozetřete na pečící papír. Takto připravené dejte do sušičky na ovoce a úplně vysušte do podoby skleněných střepů. Tyto střepy nalámejte do mixéru a rozmixujte na jemný prášek.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
K receptu nejsou žádné komentáře.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 20 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 21 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 23 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno 31. 5. 2024 16:22
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30
Právě bylo uvařeno:
Rajská omáčka s karbanátkem
MiraBar uvařila před 1 hodinou
Kuřecí játra na paprikách
Ronnykush uvařila před 1 hodinou
Obyčejný hlávkový salát s obyčejnou zálivkou od babičky
Tesco uvařila před 1 hodinou
Jednoduchý a rychlý slaný koláč
Dani25 uvařila před 1 hodinou
Filet z pstruha na fenyklu a pórku
ing.zdenek.trojan@seznam.cz uvařila před 1 hodinou
Znojemská omáčka s vepřovým masem
Janulka1996 uvařila před 2 hodinami
Kuřecí čína
Zetkova uvařila před 2 hodinami
Kynutý tvarohový závin
MarieP uvařila před 2 hodinami
Plněné papriky z tlakáče
zahla uvařila před 2 hodinami
Tvarohové knedlíky s meruňkami
Carolka409 uvařila před 2 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Vývar z masa a kostí je základem polévek i omáček. Jak uvařit ten nejlepší vývar
Další recepty
Suroviny: kost hovězí morková, voda, sůl, ocet jablečný
Základní vývar z morkových kostí
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/OYlDB
0 názorů