Falešná dršťková polévka z václavek: Jednoduché jídlo, na kterém si pochutnají i ti, kteří dršťky odmítají
3. 10. 2022 Vaření
Dršťková polévka má dva tábory. Milujete ji, nebo ji ani moc nemusíte. Tohle dilema má řešení! Můžete vyměnit dršťky za houby václavky a výborná polévka je na světě. Teď je jejich doba. Zjistěte, jak připravit dršťkovou z václavek.
Proč si dát dršťkovou z václavek
Poctivá dršťková polévka je na přípravu hodně komplikovaná. Když máte nepředvařené hovězí nebo vepřové dršťky, je třeba je vydrhnout solí, několikrát proprat, několikrát spařit a na závěr ještě uvařit doměkka, ideálně v papiňáku. Chvíli to totiž trvá. O něco snazší je příprava s předvařenými dršťkami, které i tak je lepší proprat ve vodě a krátce povařit. A pak je tu ta nejsnazší a nejlevnější možnost. Václavky.
Výhodou václavek je to, že je snadno nasbíráte. Není třeba se pachtit za jednou houbou. Jakmile václavky najdete, máte celý trs. Během chvíle tak najdete snadno dostupné houby, které si letos dávaly načas. Jejich hlavní sezóna je od září a někdy trvá až do listopadu. Připravte si z těchto podzimních hub falešnou dršťkovou polévku. Je výborná. Kromě toho ocení tuto přesnídávkovou polévku i vegetariáni.
Mohlo by vás zajímat
Které části václavek se hodí na přípravu dršťkové
Václavky je třeba před přípravou dobře očistit od zbytků z lesa a omýt. Na polévku se hodí pouze kloboučky. Menší rozpulte, ty větší pokrájejte na proužky. V případě václavek se vyplatí nezapomenout na důležité pravidlo. Aby vám po nich nebylo nevolno, tak je vařte alespoň 25 minut. Po dovaření by měly být změklé. Recept můžete pro vegetariány upravit ještě tak, že místo hovězího vývaru dáte zeleninový a místo másla a sádla rostlinný tuk.
Houby, kam se podíváš Houbaření patří k jedné z nejoblíbenějších činností Čechů. A není divu; projít se po lese a nasbírat košík dobrot na smaženici nebo do bramboračky je přece skvělé! I přesto…
Jak připravit dršťkovou polévku z václavek
Na polévku si připravte 1/2 kg václavek pokrájených na proužky, 1 cibuli, 1 l hovězího vývaru, 1 lžíci másla, 1 lžíci mleté papriky, 2 větší stroužky česneku, lžíci sádla, lžíci hladké mouky, pepř, sůl a 1 lžíci majoránky.
Jak na to? Cibuli očistěte a nakrájejte na kostičky. Opečte je na rozpuštěném másle, až zesklovatí a zasypte lžicí mouky a paprikou a hned zalijte vývarem, aby paprika nezhořkla. Dobře promíchejte. Přidejte omyté a pokrájené václavky, jeden rozetřený česnek, kmín, opepřete a osolte. Vařte půl hodiny. Nakonec přidejte zbývající rozetřený česnek a nasypejte do hrnce promnutou majoránku. Nechte projít varem a sporák vypněte. Ochutnejte, případně dosolte. Dršťková polévka z václavek je výborná samotná, můžete si k ní dát i čerstvé pečivo.
Naše tipy:
- Silný masový vývar dodá polévce plnou chuť a bude se tak více podobat originálu.
- Ve vegetariánské verzi stačí použít vývar z hub nebo ze zeleniny. Případně lze do polévky během vaření přidat i trochu nahrubo nastrouhané mrkve.
- Majoránku dejte do polévky až ke konci, ale nejdříve ji promněne v dalních. Krásně se rozvoní.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Vinnou révu můžeme pěstovat i na zahradách ve výšce do 500 m. n. m. V kuchyni využijeme listy i hrozny
Vinná réva je teplomilná, takže plných úspěchů dosáhneme nejlépe v jižní poloze chráněné před větrem. Vyžaduje lehčí půdu. Pěstujeme odrůdy moštové k… Číst více
Kebab nebo gyros? Není to totéž. Poznejte rozdíly mezi dvěma pouličními dobrotami
Také se vám kebab a gyros tak trochu pletou? Na… Číst více
Pita chléb: Kulinářský poklad z Blízkého východu pomůže vytvořit dokonalý gyros i kebab, jeho příprava je snadná
Pita chléb, také známý jako arabský chléb, je… Číst více
Den rozinek
Na výběr je z většího množství druhů rozinek, liší se dle původu a odrůdy vinné révy, též záleží na dalším způsobu zpracování a sušení. Setkat se… Číst více
Tvarování kebabu nebylo nikdy jednodušší. Naše názorné video vás naučí skvělý trik
Kebab je název pro smažené nebo grilované maso, které pochází z Blízkého východu nebo Asie. Jedná se o mleté maso smíchané s kořením, které dále… Číst více
Velký test kebabů v Praze 2023: Kde dostanete čerstvé maso a kde za 170 Kč jen mražený polotovar? Suverénně vede Žižkov
Grilované, na kousky nakrájené maso v housce nebo… Číst více
Den gyrosu
Označení gyros, které znamená točit, odkazuje na způsob přípravy masa na vertikálním grilu. Z válce se odkrajují malé kousky masa, které se pak… Číst více
Jak se starat na jaře o vinnou révu. Jaké jsou hlavní zásady správné péče
Vinná réva se řadí mezi jedny z nejstarších rostlin, které se pěstuji již od nepaměti. Čerstvé hrozny obsahují především velké množství sacharidů,… Číst více
Na víno do Prahy. Zjišťovali jsme, kde si můžete dát nejlepší skleničku z místních vinic
V současnosti jezdíme za vínem na Moravu,… Číst více
Dovolená v Bulharsku 2023: Polévka za 30 korun či kebab za 75 mile překvapí, oběd v restauraci vyjde na stokorunu
Bulharsko je pro Čechy dlouhodobě dovolenkovým… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Už jste ochutnali rychlé a snadné falešné donuty s polevou i zdobením, které chutnají úplně všem?
Kotrč kadeřavý je vzácná a chutná houba, kterou v lese nepřehlédnete. Poradíme, jak ji zpracovat
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí hrníčkový perník: Vláčný a voňavý je díky vlašským ořechům i koření. Jednoduchý moučník je brzy na stole
Václavky jsou houby podzimu. Potřebují důkladně povařit a jsou skvělé do gulášů i k zavařování
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů