Slané tyčinky s medvědím česnekem: Křehoučké a lehce aromatické tyčinky božsky chutnají, přitom jsou snadné
8. 4. 2024 Vaření
Slané tyčky si nemusíme jen kupovat, můžeme si upéct domácí podle vlastních chutí. Slané tyčinky s medvědím česnekem jsou výborným drobným pohoštěním, ale i pomocníkem na zahnání mlsné.
Slané tyčinky
Slané tyčky se hodí jako drobné pohoštění, když přijde návštěva, ale i jen tak, když nás honí mlsná. Variant slaných tyček je spousta. Stačí třeba jen listové těsto a sůl. Můžeme si ale přichystat také různé ochucené drobné pečivo. Na začátku jara je skvělou volbou i medvědí česnek. Tato bylinka dodá pečivu svěže zelenou barvu a a chuť česneku. Do tyček se dává medvědí česnek v podobě pesta, které je velmi šikovným pomocníkem v kuchyni. Díky němu si snadno dochutíme jídlo. Vyplatí se ho proto připravit větší množství.
Mohlo by vás zajímat
Pesto z medvědího česneku
Medvědí česnek seženeme jen v jeho sezóně, tedy brzy zjara. Jednou z možností, jak tuto aromatickou bylinku využívat, je právě pesto. Připravit se dá snadno a v lednici pesto vydrží velmi dlouho.
Potřebujeme na něj kvalitní rostlinný olej a medvědí česnek. Bylinku s částí oleje rozmixujeme, osolíme, promícháme a dáme do naprosto čistých skleniček. Pesto pak přidáváme vždy, když nám chuťově ladí k jídlu.
Obliba této aromatické byliny poslední dobou prudce stoupla. A tak se medvědí česnek houfy mlsných Čechů vydávají sbírat do (zejména lužních) lesů a svá místečka si začínají bedlivě střežit. Pokud…
Slané tyčinky s medvědím česnekem
Na slané tyčinky s medvědím česnekem budete potřebovat: 40 dkg hladké mouky, 1 máslo nebo heru, 2 žloutky, 2 lžíce octa, 6 lžic mléka, 1 lžičku soli, 2 lžíce pesta z medvědího česneku, vejce na potření a hrubozrnnou sůl čistou nebo kouřovou na posypání.
Jak na to? Troubu vyhřejte na 175 °C. Do mísy nasypte mouku a přidejte sůl a promíchejte. Do jiné misky nalijte mléko, přidejte ocet, žloutky a pesto. Vše smíchejte a nalijte do mísy s moukou. Přidejte tuk a směs vypracujte do nelepivého těsta. Pokud bude lepit, přisypte mouku.
Těsto vyválejte do placky. Na plech dejte pečicí papír, na něj placku a vykrájejte tyčinky. Vejce rozklepněte do skleničky a rozšlehejte ho. Potřete jím tyčinky a posypte je hrubozrnnou solí. Tyčky pečte ve vyhřáté troubě dozlatova.
Náš tip: Připravte si pesto z medvědího česneku podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Vinnou révu můžeme pěstovat i na zahradách ve výšce do 500 m. n. m. V kuchyni využijeme listy i hrozny
Vinná réva je teplomilná, takže plných úspěchů dosáhneme nejlépe v jižní poloze chráněné před větrem. Vyžaduje lehčí půdu. Pěstujeme odrůdy moštové k… Číst více
Kebab nebo gyros? Není to totéž. Poznejte rozdíly mezi dvěma pouličními dobrotami
Také se vám kebab a gyros tak trochu pletou? Na… Číst více
Pita chléb: Kulinářský poklad z Blízkého východu pomůže vytvořit dokonalý gyros i kebab, jeho příprava je snadná
Pita chléb, také známý jako arabský chléb, je… Číst více
Den rozinek
Na výběr je z většího množství druhů rozinek, liší se dle původu a odrůdy vinné révy, též záleží na dalším způsobu zpracování a sušení. Setkat se… Číst více
Tvarování kebabu nebylo nikdy jednodušší. Naše názorné video vás naučí skvělý trik
Kebab je název pro smažené nebo grilované maso, které pochází z Blízkého východu nebo Asie. Jedná se o mleté maso smíchané s kořením, které dále… Číst více
Velký test kebabů v Praze 2023: Kde dostanete čerstvé maso a kde za 170 Kč jen mražený polotovar? Suverénně vede Žižkov
Grilované, na kousky nakrájené maso v housce nebo… Číst více
Den gyrosu
Označení gyros, které znamená točit, odkazuje na způsob přípravy masa na vertikálním grilu. Z válce se odkrajují malé kousky masa, které se pak… Číst více
Jak se starat na jaře o vinnou révu. Jaké jsou hlavní zásady správné péče
Vinná réva se řadí mezi jedny z nejstarších rostlin, které se pěstuji již od nepaměti. Čerstvé hrozny obsahují především velké množství sacharidů,… Číst více
Na víno do Prahy. Zjišťovali jsme, kde si můžete dát nejlepší skleničku z místních vinic
V současnosti jezdíme za vínem na Moravu,… Číst více
Dovolená v Bulharsku 2023: Polévka za 30 korun či kebab za 75 mile překvapí, oběd v restauraci vyjde na stokorunu
Bulharsko je pro Čechy dlouhodobě dovolenkovým… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Čím pohostíte své blízké na Vánoce? Vyzkoušejte slané pochoutky na vánoční stůl originálně, jednoduše a ze základních ingrediencí
Pečeme s Ivou: Rozmarýnem vonící slané tyčky jsou snadno a bleskově připravené i upečené. Hodí se i jako pohoštění k vínu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Medvědí česnek je dobrý při chřipce a nachlazení. Zkuste z něj udělat „medvědí máslo“ nebo delikátní olej!