Jak na párky, které neprasknou? Prověřené triky hospodyněk pro snadnější vaření
4. 12. 2020 Tipy a triky
Vaření může být radost, ale také starost. Když se mléko v hrnci připálí, párky ve vroucí vodě prasknou nebo se udělá škraloup na pudinku, svět se sice nezboří, ale začínající kuchařku to může rozesmutnit. Naštěstí se člověk chybami učí, a proto se tyto i další problémy dají řešit pomocí generacemi prověřených tipů a triků.
Křupavé a šťavnaté maso? Není problém
Pokud zrovna nehostíte vegetariány, se šťavnatou pečínkou v křupavé kůrčičce nemůžete nikdy šlápnout vedle. Ale upéct maso není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Je mnoho věcí, co se můžou pokazit. Maso vytáhnete syrové, a pak si vy i vaši jedlíci koledujete o nevolnost, anebo naopak přepečené, suché a bez šťávy. Existují ale pomocné tipy, které případnou katastrofu na talíři odvrátí. Aby pečené maso nebylo tuhé, ještě před pečením jej potřete citronem a nechte ho 15 minut odležet. Chcete-li zbavit jehněčí a skopové, masa známá silným odérem, jejich typického zápachu, před jakoukoliv úpravou je potřete kvalitní hořčicí.
Jak na to, aby kuřátko mělo zlatou a křupavou kůrčičku, která je na něm skoro tím nejlepší? Krátce před koncem pečení kuře nebo krůtu polijte ledovou vodou se solí, případně poslouží i pivo. Vyšší stupeň je pak pečení kachny, která je poměrně tučná a moc jí neprospívá, když se ve všem tom tuku při pečení válí. Proto ji postavte, a to doslova; na plech nejprve poklademe na kolečka nakrájenou cibuli a doprostřed postavíme zavařovací sklenici do poloviny naplněnou pivem. A na tu sklenici pak otvorem po hlavě "narazíme" kachničku. Díky svislé poloze se většina tuku z kachny vypeče a zbytek steče dolů na plech, kde pak v kombinaci s masovou šťávou a výpekem z cibule utvoří skvělý sós. Kachní maso navíc díky pivu bude uvnitř krásně vláčná a na povrchu extra křupavá.
Mohlo by vás zajímat
Pokud spěcháte a potřebujete brambory uvařit rychle, přidejte k nim do vody kousek másla nebo kypřící prášek. Pro naše zdraví je pak dobré brambory vařit spolu s bobkovým listem, protože ten z nich odvádí pro klouby škodlivý škrob. Při vaření rýže můžete zase přidat pár hlaviček hřebíčků, které ji krásně ovoní. Milujete párky, ale vždycky vám prasknou? Až se na ně budete chystat příště, po vyjmutí z lednice je před vařením polijte teplou vodou nebo mlékem a mělo by to stačit, aby z horké lázně vylezly vcelku. Pomůže i to, když je do vody nedáte hned, ale ponoříte je tam až ve chvíli, kdy se vaří.
S mlékem opatrně
Ošemetná je v kuchyni práce s mlékem, které se rádo připaluje nebo dělá škraloup. Aby se vám kravské mléko v kastrůlku nepřipálilo, vypláchněte ho před vařením studenou vodou. Druhou možností je vymazat ho máslem a pokud jím potřete i okraje, mléko vám při vaření nepřeteče. A pokud se hrnec přeci jen připálí, i to se dá řešit - dno posypte sodou na praní, přidejte trochu vody a dejte hrnec na chvíli na plotnu. Jak se soda bude vyvářet, dokáže odstranit i připečené zbytky.
Mohlo by vás zajímat
Chystáte svým potomkům jejich oblíbený pudink? Aby se na něm neudělal škraloup, přikryjte hotový pudink pečícím papírem a až pak ho dejte do lednice. Pokud do něj chcete přidat vanilkový cukr, počkejte s tím až na konec vaření - dříve by cukr ztratil svou krásnou vůni. Zbyl vám kus cibule? Můžete s ním naložit dvojím způsobem. Pokud rozkrojenou cibuli dáte jen tak do lednice, nasaje do sebe všechny nepříjemné pachy z ní, ale už ji pak nemůžete jíst. Když ji ale potřete máslem nebo jiným tukem a zabalíte ji do alobalu, cibule se dá použít i k další konzumaci.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak si připravit vývar do zásoby: Základem je zredukovat tekutinu, prudce ji zchladit a uschovat
Uvařili jste maso do omáčky a zbyl vám vývar, který vám je líto vyhodit? Nebo si chcete vyrobit domácí bujón místo masoxu, který nechcete do polévky… Číst více
Používáte masox? Nahraďte ho domácím bujónem a vychutnejte si poctivou polévku
Složení masoxu, což je to samé jako bujón, vydá na několik řádků. Přitom se bez něj v kuchyni můžeme snadno obejít. Nejsnazší cestou je udělat si… Číst více
Jak se křtí unikátní kuchařky? Josef Maršálek prozradil, proč má rád bublaninu, Besky přiznala, co jí dopomohlo k vítězství
Josef Maršálek, Tereza Bebarová, Besky i pekařka… Číst více
VIDEO: Jak probíhal křest našich video kuchařek? Podívejte se, co přáli kmotři Josef Maršálek, Besky nebo Tereza Bebarová!
Nejčtenější český web o vaření, Toprecepty.cz,… Číst více
Retro okénko: Tyčinka Milena stávala dříve 2,50 Kčs. Oblíbená je dodnes, třeba jako součást slavných Milena řezů
Zbožňujeme ji skoro stejně jako Kofilu, na rozdíl… Číst více
Tereza Bebarová miluje kachnu, nám ale prozradila recept na tyhle pohankové palačinky
S herečkou a moderátorkou Terezou Bebarovou jsme… Číst více
Příběh Maggi a večeře ze sáčku: „Pytlíkové polévky“ měly v roce 1885 ulevit pracujícím ženám
Žluto-červené logo značky Maggi zná snad každý.… Číst více
Jaké jsou základní druhy vývarů? Vyzkoušejte zábavný kvíz
Každý kuchař pracuje s vývarem - je to základní kámen polévek, omáček a šťáv. Chuťově výrazná tekutina každý pokrm doplní, dochutí a vylepší. Je… Číst více
Demi glace je ten nejlepší základ pro všechny druhy omáček: Jak jej připravit, aby měl opravdu silnou chuť?
Už jste někdy slyšeli o demi glace? Pokud jste… Číst více
Dokonalý domácí bujon připravíme i ze zbytků a můžeme jej zamrazit na příště. V chuti předčí ten kupovaný!
Při přípravě mnoha pokrmů se neobejdeme bez… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Co je zač holčička z Granka? Hnědé zlato z ČSR i díky její tváři sbíralo jednu cenu za druhou
Lahodnou a pikantní pepřovou omáčku připravujeme hlavně k minutkám nebo steakům. Poradíme, jak na ni
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 3 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 5 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 5 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 7 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 8 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak válet těsto, aby se nelepilo? Osvědčené tipy a triky pro dokonalé pečení, díl II.
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře