Zapálená vlastenka, až poté kuchařka. Magdalena Rettigová psala i červenou knihovnu
7. 2. 2021 Historie a zajímavosti
Kterou kuchařku známe všichni? No přece tu od Magdaleny Dobromily Rettigové! Kdo ale ví alespoň něco o její autorce? Nebyla to totiž, jak si mnozí myslí, kuchařka, která celý svůj život zasvětila jen kuchyni a sbírání receptů. Svoje nejznámější dílo sepsala vlastně tak trochu “náhodou”.
Nejslavnější kuchařka
Magadlena Dobromila Rettigová napsala nejen svoji nejznámější Domácí kuchařku, ale i další kuchařské knihy, přesto nebyly návody k vaření tím jediným a hlavním, čím se ve svém životě zabývala. Byla to velmi pokroková žena, která se angažovala v mnoha oblastech života.
Autorka Domácí kuchařky se narodila v roce 1785, a tak v době, kdy dospěla, přišel ten pravý čas na probouzení českého národa. Nejprve si ale musela prožít nepříliš šťastné dětství, kdy jí brzy zemřel nejen otec, ale také všichni sourozenci. Malá Magdalenka tak zůstala sama jen s matkou. Inteligentní děvčátko se záhy naučilo číst, ale vychováno bylo v německém prostředí. Peněz nebylo nazbyt, a tak Magdaleno matka poslala do Prahy k tetě, která potřebovala pomoc v domácnosti.
Mohlo by vás zajímat
Z německého prostředí vytrhl Magdalenu Dobromilu (tehdy ještě Artmannovou) přítel a pozdější manžel Jan Alois Sudiprav Rettig. Pod jeho vlivem se z novomanželky brzy stala česká vlastenka a buditelka. S manželem se často kvůli jeho práci stěhovali, a tak mohli šířit své myšlenky a osvětu nejen v Přelouči, ale třeba i v Ústí nad Orlicí, v Rychnově nad Kněžnou nebo v Litomyšli.
Od červené knihovny k radám pro dívky
Magdalena Dobromila měla velké štěstí v tom, že její manžel rozhodně netrval na tom, aby se jeho žena starala výhradně o domácnost. Naopak jí pomáhal v její literární tvorbě. Mnoho jiných mužů té doby by svoji manželku takovým způsobem nepodporovalo.
Hlavní činností ženy, kterou si dnes představíme hlavně jako kuchařku u plotny, byla ale celková osvěta a výuka dívek. Je jisté, že samozřejmou součástí vzdělání mladých žen byla dovednost v péči o domácnost a také vaření, ale Magdalena Dobromila Rettigová dívky podporovala rovněž ve čtení a lásce k literatuře a kultuře. Vedla také takzvaný společenský salon, kde mohly ženy hovořit i o jiných tématech než rodina a péče o ni. Účastnicím setkání Rettigová předčítala české básně, dále pořádala kulturní akce, přispívala do českých časopisů, a také si dopisovala s mnoha významnými vlastenci, jak byl třeba František Palacký nebo Josef Jungmann.
Mohlo by vás zajímat
Svoje první díla napsala Magdalena Dobromila Rettigová německy. V průběhu svého života napsala mnoho knih, později hlavně díky pomoci svého manžela začala tvořit česky a její výtvory byly stále více zaměřeny na vlasteneckou osvětu. Byla také první autorkou děl z tzv. červené knihovny, tedy mírně kýčovitých, romantických příběhů plných citů a lásky, v našem prostředí. Tato díla obecně byla ale vždy považována za pokleslou literaturu a vlastěn to tak zůstává dodnes.
Guláš podle Rettigové
I když tedy Rettigová psala poměrně hodně a její díla byla ve své době opravdu čtená, nešlo o příliš hodnotnou literaturu. Největší význam tak plnila v osvětě mezi ženami a v praktických příručkách. K takové tvorbě pak patří i její nejznámější kniha, Domácí kuchařka, kterou známe všichni.
Mohlo by vás zajímat
Podle Magdaleny Dobromily Rettigové si můžeme i dnes uvařit třeba guláš. Jak na to? Podívejme se do Domácí kuchařky: Budeme potřebovat 1 kg hovězího masa z kýty, 100 g másla, 4 velké cibule, 1 petržel, sůl, 500 ml hovězího vývaru nebo vody, hrst majoránky, lžičku sladké papriky, 750 g brambor. A jaký postup práce bychom měli zvolit? Magdalena Dobromila Rettigová radí: "Rozkrájej na malé kostky pro 6 osob nejméně 1 kilo hovězího masa, buď od svíčkové pečeně, nebo ze spodního šálu, dej na rendlík kus másla, 4 velké cibule a petrželový kořínek, obojí drobně rozkrájeno, vlož na to to rozkrájené maso, osol patřičně, přikrej poklicí a nech to dusit; kdyby to tuze vysmahlo, podlej to trochou hovězí polívky nebo také vody, a dej k tomu trochu majoránky, trochu tureckého pepře (paprika) nebo jen obyčejného pepře. Když to dáš na mísu, udělej okolo věnec ze zemčat. Tento gulaš může se dělati také z telecího i ze skopového masa."
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Připravte si cuketové chipsy jen ze dvou ingrediencí. Díky videonávodu je to hračka
Začíná období, kdy už si lámete hlavu, co vytvořit z další cukety. Pokud máte rádi zdravé mlsání a zároveň recepty, které nedají moc práce, musíte… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak zpracovat růžičkovou kapustu na chutný oběd či večeři? Zapečená s oblíbenými surovinami bude výborným jídlem
Při Poslední večeři chybělo jehněčí. Co měli Ježíš a apoštolové opravdu na stole?
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 8 minutami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13