Jablečný štrúdl je poklad tradiční české kuchyně. Anebo je to jinak?
2. 3. 2021 Historie a zajímavosti
Jablečný závin neboli štrúdl oblíbený dezert je takový nenápadný pracant. Jí ho všichni, je rychle hotový, sladký a přitom díky jablkům příjemně svěží Pekly ho už naše prababičky, babičky i maminky. Přesto se to s jeho původem má trochu jinak, než by se na první pohled zdálo...
Tak trochu nejasný původ štrúdlu
Většina lidí předpokládá, že jablečný závin neboli štrúdl je český moučník, který nám sebrali Rakušané. Ti ale zase tvrdí, že tento moučník pochází od nich, respektive z Rakouska-Uherska. Chlubí se totiž historicky prvním psaným receptem na štrúdl, který je datován do roku 1697. Jenže pokud máme mít smůlu my, tak ji nejspíš budou mít i naši jižní sousedé. Stačí si totiž připomenout válečné výpravy osmanských Turků, kteří s sebou vozili i vlastní kuchaře. Ti pro ně kromě jiného připravovali také sladkost zvanou baklava z listového těsta. Netrvalo dlouho a dezert se dostal i mezi obyvatele dobytých území, až pozvolna doputoval do tehdejšího Rakousko-Uherska. Jelikož Rakušané jsou milovníci kaváren a sladkostí, nejspíš tam někoho napadlo použít do náplně snadno dostupná jablka. K nim ladila skořice a rozinky a první štrúdl byl na světě.
Mohlo by vás zajímat
Není těsto jako těsto
Základ na štrúdl tradičně tvoří listové těsto, používá ale také těsto kynuté. Kromě toho mezi lidmi koluje řada receptů na to nejlepší těsto pod sluncem. Určitě nějaký takový po mamince či babičce vlastníte i vy. Platí, že používat byste měli takové těsto, se kterým se vám dobře dělá. Pak totiž zvládnete správné vyválení, naplnění a zabalení, při kterém se těsto rádo trhá.
Náplně dle chuti
Aby vám šťáva, kterou pustí jablka, nevytekla, nezapomeňte spodek těsto lehce poprášit strouhankou. Pokud ji nemáte, ještě lépe ji zastoupí pořádně rozdrcené piškoty. Nastrouhaná jablka si podrží chuť i po upečení, pokud je před zabalením lehce zakápnete rozehřátým máslem. Do náplně se také přidávají ořechy, někdo máčí rozinky do rumu či jablečného destilátu. Pokud vám jablka nic neříkají, klidně vyzkoušejte třeba hrušky, s nimi bude štrúdl stejně výtečný. Tip: Závin se dá připravit i na slano, třeba se špenátem nebo se slaninou a sýrem.
Mohlo by vás zajímat
Ve vídeňských kavárnách, kde má tento zákusek mezi moderními dezerty své neochvějné místo, vám ho naservírují s velkorysou porcí poctivé šlehačky nebo přelitý vanilkovým krémem. Spolu s vídeňskou kávou či šálkem pořádně silného espressa na tento chuťový zážitek budete vzpomínat ještě hodně dlouho.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Vše za začalo mandlí v cukru. Belgická pralinka se zrodila z hořkého léku obaleného čokoládou
Je libo věneček, nebo rakvičku? Sladká retro vzpomínka na klasické české zákusky
3 typy jablečných závinů: Naučte se je z taženého, kynutého i jogurtového těsta
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 48 minutami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 17 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13