Obyčejný kořen? Petržel dokáže zničit zápach z úst a nahradí i pleťovou vodu
19. 3. 2021 Životní styl
Umíte si představit polévku bez kořenové petržele? Asi sotva. Svou aromatickou chutí a vůní ale umí doladit spoustu dalších jídel. Kromě toho se ale také využívá v přírodní medicíně, a to už mnoho století.
Dlouhá tradice
Podle dostupných pramenů se petržel pěstovala už ve starém Římě. Lidé si ji oblíbili zejména pro její aromatičnost, která dodává šmrnc celé řadě jídel, ale velmi brzy také objevili její léčivé vlastnosti. Možná i proto se petržel zpočátku objevovala zejména v evropských klášterních zahradách, kam se dostala z východního Středomoří.
Mohlo by vás zajímat
Z hlediska zdraví petržel oslovuje hlavně ženy, které často trápí potíže s močovým ústrojím. Obsahuje totiž silici apiol, která působí dezinfekčně a současně jako diuretikum. V případě potíží stačí vyrobit odvar z petržele a vlažný ho popíjet během dne. Kromě toho odvar uleví i od nadýmání a potíží s trávením. Apiol má ale ještě jednu vlastnost, a sice že prokrvuje cévy. Proto si celer vysloužil pověst výjimečného afrodisiaka. Z vitamínů se v petrželi nachází A, C, E a vitamíny skupiny B. Z minerálů je důležitý draslík, vápník, hořčík, mangan a železo.
Mohlo by vás zajímat
Kosmetická i estetická pomoc
Díky obsahu živin je petržel rovněž vhodná na problematickou pleť. Vnitřní užívání vyplavuje z těla škodlivé látky, a tento fakt se brzy projeví i na krásně čisté pleti. Ale nasekané listy petržele rozmixované s vodou mohou sloužit i jako pleťový čistič zvenčí. Kromě toho petržel působí antibakteriálně; pokud trpíte na zápach z úst, třeba kvůli zánětům dásní, jejichž příčinou jsou bakterie, nebo proto, že máte rádi vysoce aromatická jídla jako česnek, pravidelně žvýkejte petrželovou nať, která vás tohoto estetického problému zbaví.
Mohlo by vás zajímat
Kořenová trojka v kuchyni
Už jsme zmínili, že petržel je ideální do polévek, kterým, vzhledem ke své aromatičnosti, dodá jedinečnou chuť. Výborně se doplňuje s celerem a mrkví. Pro její cenné látky se nebojte ji používat za syrova. Kořen stačí nastrouhat, přidat další složky, dochutit a máte například pomazánku nebo salát. Pokud vám zbyla petržel, rozhodně ji nevyhazujte, ale naopak přidejte k pečenému masu či rybě, dodá jídlu zajímavý šmrnc. Jestli vás večer při televizi honí mlsná, zapomeňte na brambůrky a vyrobte si chipsy z petržele. Kořen oloupete a pak z něj škrabkou nakrájíte dlouhé kousky. Ty vložíte do rozpáleného oleje a osmažíte. Z petržele ale můžete připravit i pyré nebo hranolky, které jsou vhodnou alternativou pro každého, kdo se z nějakých důvodů vyhýbá bramborám.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Byliny v kuchyni: Bazalka prospívá trávení. Jak ji vypěstovat doma za oknem?
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Odlehčená jídla občas vyhledáváme všichni. A není to jen kvůli hubnutí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 2 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 2 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 15 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 19 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Přečtěte si Zobrazit více
Římané věřili, že přináší štěstí: Celer je přírodní afrodisiakum plné vitamínů
Jak stáhnout slanost z omáčky? Dobře poslouží starší pečivo, brambora nebo med
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu