Jarní cibulka: Nositel prvních čerstvých vitamínů! Vypěstovat ji můžete i ve sklenčice
25. 3. 2021 Životní styl
Jaro je tady a začíná se hlásit o slovo nejenom optimistickou předpovědí počasí, ale i květinami a bylinkami. Jednou z prvních zelenin, která o sobě dává vědět, je jarní cibulka. Jejímu zařazení do jídelníčku hraje do noty celá řada pozitivních účinků.
Není cibule jako cibule
Na rozdíl od klasické, takzvané kuchyňské cibule, má jarní cibulka jednu ohromnou výhodu. Není totiž zdaleka tak ostrá, takže nedráždí zažívání, proto ji mohou jíst syrovou například i žlučníkáři. Její antibakteriální vlastnosti naopak pomohou organismu překonat různé drobné zdravotní obtíže. Obsahuje řadu vitamínů, zejména vitamín C a vitamíny skupiny B, a také minerály jako hořčík, draslík, vápník nebo železo. Všechny tyto živiny přispívají ke správné hladině krevního tlaku, cholesterolu a cukru, stejně jako k prevenci před některými závažnými chorobami. Je přínosná i pro těhotné ženy, protože obsahuje kyselinu listovou.
Mohlo by vás zajímat
Stejně jako kterákoliv jiná zelenina nebo ovoce má i jarní cibulka svůj vyměřený čas, a to od dubna do června. V tomto období bývá nejsvěžejší a obsahuje nevíce zdraví prospěšných látek. Ať už jarní cibulku kupujete kdekoliv, vybírejte ji bez oschlých, případně oslizlých listů. Takový vzhled značí, že má patrně už něco za sebou. Po přinesení domů ji omyjte a skladujte v chladu a temnu. Pokud máte jarní cibulky větší množství a víte, že ji do pár dnů nespotřebujete, určitě je vhodné ji zamrazit.
Domácí je domácí
Zejména na jaře se rozhodně vyplatí mít takovou zásobárnu zdraví neustále při ruce. Jestli nemáte zahrádku, ani v kuchyni prostor pro květináč, kde byste ji mohli pěstovat, nevadí. Jarní cibulka je totiž nenáročná, takže jí postačí sklenice s vodou, do které ji vložíte bílou částí s cibulkou a kořínky. Pak už jen stačí stříhat zelenou nať, která bude pravidelně dorůstat. Stejně jako květinám, i cibulce je nutné pravidelně měnit vodu, aby nezačala hnít.
Mohlo by vás zajímat
Kam s ní v kuchyni
Tahle minimalistická první jarní zelenina si zaslouží minimalistické zachází. Nevymýšlejte proto žádné složité vaření, jednoduše ji nakrájejte nadrobno a posypte s ní plátek čerstvého chleba namazaný máslem. Jelikož má cibulka největší přínos v čerstvém stavu, přidejte ji, kamkoliv vás napadne; na bramborovou kaši, do míchaných vajíček či na omeletu, na těstoviny, do polévky, na plátek masa, rizoto nebo do zeleninových salátů. Skvělá bude i v různých tvarohových pomazánkách. A nezapomeňte, jelikož má krásně zelenou barvu, hodí se i jako „zelené“ do velikonoční nádivky.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Ovesné vločky se hodí nejen na kaši. Jsou skvělé do lívanců, vaflí i palačinek
Výhody použití ovesných vloček Jsou lehce stravitelné a doporučují se při různých dietách. Své místo mají ve výživě dětí, sportovců a ve zdravé… Číst více
Pečeme bez vážení... mramorovou bábovku, vláčnou roládu i citronové řezy
Máte chuť na nějakou sladkou dobrotu, ale jste… Číst více
Ovesné vločky ve slaných receptech. Jsou výborné na polévky, karbanátky, pomazánky i pečivo
Chléb a dalamánky Ovesné vločky dáváme do těst na pečení chleba a dalamánků. Vločky obsahují malé množství lepku, proto jimi nahrazujeme jen část… Číst více
12 nejlepších večeří do 30 minut: Připravte si kuřecí steak, maďarské nudle s tvarohem, slané palačinky nebo bramboráky!
Máte hlad a na vaření nemáte čas? Žádný problém!… Číst více
Z mletého masa můžete vytvořit spoustu výborných a poměrně rychlých jídel
Mleté maso je velmi vděčná surovina, protože tepelná úprava netrvá dlouho a má široké možnosti využití. Nevýhodou je krátká trvanlivost a je třeba s… Číst více
Jak připravit nadýchaný piškotový korpus. Rady nejen pro začátečníky
Nadýchaný piškotový korpus potřebujete, když pečete piškotové řezy, piškotovou bábovku, dortový korpus nebo roládu. S našimi radami to už zvládnete… Číst více
20 receptů na bramborové placky: Můžeme do nich zpracovat téměř vše, co máme doma
Placky patřily od nepaměti mezi tradiční pokrmy, protože obsahovaly brambory, které byly levnou a dostupnou surovinou. Naše babičky do nich uměly… Číst více
20 receptů na karbanátky: Vyzkoušejte ty nejoblíbenější varianty
I když ani to není tak úplně pravda, protože velmi oblíbené jsou i karbanátky bez masa. Vybrali jsme proto pro vás přehled těch nejlepších receptů na… Číst více
20 receptů na zeleninové karbanátky: Vyzkoušejte je s námi
Zeleninové karbanátky už svým názvem napovídají, že jejich hlavní ingrediencí je mletá zelenina. Karbanátků je tolik druhů, kolik je druhů zeleniny.… Číst více
Léto bez kocoviny zajistí retro Americká limonáda nebo nealko Piňa colada!
Pitný režim se zvlášt v horkých letních dnech… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 typicky jarních pokrmů láká barevností, chutí i lehkostí. Nechte se inspirovat
Jak připravit nejchutnější jarní pomazánky. Osvědčené recepty, do kterých využijeme čerstvou zeleninu, nejlépe přímo ze zahrady
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 8 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 21 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49