Znáte "kolínkoto"? Jemně pikantní a worchesterskou omáčkou ochucený pokrm z kolínek à la rizoto je jednoduchý a rychlý
14. 5. 2024 Vaření
Jednoduchý a rychlý pokrm je variantou rizota. Kolínkoto z těstovin skvěle chutná a potěší, když spěcháte. Syté jídlo je hotové během pár minut a zvládne ho připravit každý.
Rizoto a podobné varianty
Rizoto připravujeme z rýže, ale lidská nápaditost nabízí i různé verze, ve kterých hrají hlavní roli jiné ingredience. Variantami jsou pak kroupy aneb krupoto, ale také kolínka a kolínkoto.
Je jednoduché, rychlé a překvapivě dobré. Na jídlo z těstovin připravovaných podobně jako rizoto jsou ideální právě kolínka, můžeme využít ale i třeba vrtule. Výhodou kolínkota je to, že výborně chutná nejen čerstvé, ale i ohřáté, třeba druhý den.
Mohlo by vás zajímat
Ochucení kolínkota
V těstovinové verzi, kterou nabízíme níže, se využívá worchester. Worcesterská omáčka je původně anglické tmavé tekuté koření s typickým mírně nakyslým aroma, které doplňuje mírná sladkost a slanost. Jejím základem je fermentovaná sója a směs, která nemá pevnou recepturu, dále obsahuje ocet, melasu, česnek, zázvor, a ančovičky.
Pokud nemáme tuto omáčku rádi, můžeme využít sójovou omáčku. Podobnou službu udělá také libeček a produkty z něj, jako je pesto.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Kolínkoto
Na čtyři porce si připravte: 500 g těstovin (kolínka, vřetena), 500 g kuřecího nebo libového vepřového masa, 500 g cibule (stejné váhy jako masa), olej, sůl, mletý pepř, worcestrovou omáčku a petrželovou nať.
Jak na to? Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Maso nakrájejte na drobné kousky, osolte ho a opepřete. Petrželovou nať nakrájejte nadrobno.
V pánvi rozpalte olej, a pak do něj vložte maso a nechte ho osmahnout. Když je téměř měkké, přidejte nakrájenou cibuli a dosmažte doměkka. Bohatě zastříkněte worcestrovou omáčkou a vmíchejte nasekanou petrželovou nať.
Zatímco se maso vaří, připravte si těstoviny, uvařte je v osolené vodě a sceďte je. Ještě horké je pak dobře promíchejte s masem.
Přichystat si můžete i kolínkoto s mletým masem.
Náš tip: Připravte si výborné kolínkoto podle následujícího videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dokonalý domácí sulc aneb Jak využít při zabijačce prasečí nožičky nebo kolínko
Jednou z oblíbených zabijačkových pochutin je i… Číst více
Nejlepší pagáče jsou se škvarky. Od škvarkových placek se ale liší. Víte čím?
Máme tu čas masopustu a zabijaček. Jednou z… Číst více
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Jak připravit rybu v rosolu. Servírovat ji můžete jako slavnostní předkrm
Základem tohoto jídla je silný vývar, hlavně z různých odřezků, kůží a ploutví. Potřebujeme totiž, aby po vychladnutí hezky ztuhl a udržel si tvar.… Číst více
Aspik a sulc: Ovoce, zelenina, ryby nebo maso zalité aspikem vypadají jako zatavené do skla
Aspik se připravuje ze želatiny, která je živočišného původu nebo z agaru, který je čistě rostlinný. Samotná želatina ani agar nemají žádnou chuť,… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Časté chyby při přípravě aspiku a sulcu: Málo želatiny nebo slabý vývar způsobí, že aspik neztuhne
Aspik je rosol, který připravíme ze želatiny nebo agaru. Někdy aspikem nazýváme i sulc z masového vývaru. Bohužel se stane, že i tak jednoduchý pokrm… Číst více
Pečeme s Ivou: Pagáčky s klobásou zpestří pohoštění pro koledníky, ale skvělé jsou i jindy
Také se u vás na Velikonoce stoly prohýbají pod… Číst více
Peče celá země: Pět nápadů na úžasné slané dobroty plné křupavých škvarků a kysaného zelí
V sobotu čeká soutěžící pořadu Peče celá země… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Sójovou k sushi, rybí na závitky a hoisin do masové marinády: Víte, jak používat asijské omáčky?
Pesto z libečku: Aromatické koření do polévek, těstovin i omáček jen z pár ingrediecí je snadné a hotové za chvíli
Zpracujte úrodu cuket tak, že je zavaříte jako kyselé okurky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Těstoviny podle předpisu: Víte, proč se Pasta alla Norma jmenují podle opery?
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků