Někdo to rád ostré! Pálivá jídla mohou pomoci zhubnout a prodloužit život
10. 6. 2021 Životní styl
Milujete chilli papričky nebo obecně pálivá jídla? Super! Tak to si na našem webu budete číst ještě hodně dlouho, možná do sta let! Z některých studií totiž vyplývá, že ohnivé pokrmy mohou mírnit některé choroby a prodlužovat život.
Chilli pro zdraví
Za pálivostí chilli papriček stojí kapsaicin, který vědci začali zkoumat již před sto lety a postupně zjistili, že má mnoho překvapivých zdravotních účinků. U lidí, kteří jedí červené chilli papričky, byla podle zdravotnického portálu Pennmedicine.org prokázána nižší hladina LDL cholesterolu, kterému se někdy říká „zlý“ cholesterol, protože zvyšuje riziko srdečních onemocnění. Konzumace pálivých jídel tak může, spolu s dalšími opatřeními, snížit výskyt srdečních potíží i mrtvice. Jak trable se srdcem, tak riziko infarktu či cévní mozkové příhody jdou zároveň ruku v ruce s obezitou. A i na tu chilli „zabírá“. Jak uvádí web Vesmír.cz, pálivé pokrmy snižují chuť k jídlu a zrychlují metabolismus, takže díky tomu spálíte v klidu i při cvičení více kalorií a hubnutí půjde snáz. A to pořád není všechno.
Mohlo by vás zajímat
Kapsaicin zlepšuje střevní mikroflóru, posiluje žaludeční sliznici a pomáhá vylučovat v mozku endorfiny a zlepšovat tak naši náladu. Podle předběžného výzkumu to vypadá, že lidé konzumující pálivá jídla pravidelně, ale ne přehnaně, mají o 25 % nižší riziko úmrtí z jakékoli příčiny ve srovnání s těmi, kteří „ohnivé pokrmy“ jedí jen zřídka. Tato čísla se sice musejí ještě potvrdit, ale zní to i tak nadějně. Studii na více než půl milionu lidí provedl doktor Bo Xu, kardiolog z Cleveland Clinic's Heart, Vascular & Thoracic Institute ve státě Ohio.
Mohlo by vás zajímat
Nespalte se moc
Samozřejmě i tady platí všeho s mírou. Někteří lidé jsou na kapsaicin citliví a všem obecně vadí, pokud konzumují vysoké dávky kapsaicinu po dlouhou dobu. Pak tenhle přírodní zázrak může i škodit. Při běžné pravidelné konzumaci ale prospívá. Proto zkuste zařadit pálivá jídla do svého jídelníčku. Ale pozor! Nestačí cokoliv prostě jen posypat chilli. Abyste byli zdraví, musíte také zdravě jíst. Pálivý junk food nebo fast food tedy nic neřeší. To si raději uvařte doma poctivou a trochu či více pálivou dobrotu. Vyzkoušejte například originální tuniský kuskus, do kterého se přidává pálivá pasta harissa, nebo si uvařte oblíbené texaské jídlo chilli con carne. Případně zkuste švestkovou chilli omáčku.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Chutě známých politiků: Barack Obama vaří vlastní pivo a miluje chilli
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Kuchař radí, jak probudit smysly po nemoci. Pomůže chilli, citron i parmazán
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 17 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13