Autentická chuť Afriky: Uvařte si pravý tuniský kuskus podle tradičního receptu

1. 6. 2021 16:03

Vaření Šárka Adámková

Zdroj: Wikimedia Commons, Kritzolina - Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0 Zdroj: Wikimedia Commons, Kritzolina - Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0
Kuskus je oblíbená základní surovina pro výrobu salátů, jsme ale zvyklí jíst jej také jako přílohu. V evropském prostředí má však jeho příprava často jednu vadu; výsledek je, slovy Zdeňka Pohlreicha, suchý jak cesta. Proto kuskus někteří lidé odmítají - a je to škoda! Dá se totiž uvařit mnohem lépe; zkuste to podle tradičního tuniského receptu.

Krupice z pšenice

Kuskus, couscous neboli cous cous, je slovo převzaté z berberského výrazu suksu a znamená spařenou a do kuliček tvarovanou krupici z pšenice, ječmene nebo prosa. Podobně jako u nás brambory je kuskus v severní Africe základem tamní kuchyně. Zároveň se tam slovem kuskus označuje nejen krupice z pšenice, ale také hlavní chod – asi jako u nás svíčková může znamenat jak druh masa, tak typickou omáčku se šesti. Kuskus se ale v severní Africe připravuje jinak, než jsme zvyklí v Evropě. Nezalévá se horkou vodou, nýbrž dlouho napařuje ve speciálním hrnci, takzvaném kuskusiéru. Ten se skládá ze dvou nádob. Ve spodní se vaří omáčka s kořením, masem a zeleninou a nad ní se napařuje kuskus. Díky tomu krupice nabobtná a krásně přijme vůni omáčky. Vzhledem k tomu, že u nás speciální hrnec není běžnou výbavou domácnosti, naučíme vás, jak se dělá kuskus dobře i počesku. Hlavní na celém jídle je totiž stejně omáčka.

Jak na to

Tuniský kuskus jako hlavní jídlo se dělá buď s jehněčím masem nebo s kuřecím, případně s rybou. Základní omáčka je ale ve všech třech případech stejná. Potřebujete na ni 1 až 2 cibule, olivový olej, sůl, speciální směs koření ras el hanout, kurkumu, kvalitní rajský protlak, harissu, asi 3 středně velké mrkve, 4 brambory, 1 petržel, 1 cuketu, půlku dýně Hokkaidó, 4 podlouhlé tmavě zelené papriky (z toho jedna by měla být pálivá) a cizrnu. Postupujte tak, že cibulku oloupete, nasekáte nadrobno a opražíte na oleji dozlatova. Pak přisypte koření ras el hanout (asi lžíci) a kurkumu (2 lžičky), lehce osmahněte a přidejte 5 lžic protlaku a očištěnou, na větší kusy pokrájenou zeleninu (kromě cukety a paprik, ty přijdou na řadu až později).

Holka u plotny radí: Vyčarujte z jednoho kuřete čtyři poctivá jídla a ušetřete

Holka u plotny radí: Vyčarujte z jednoho kuřete čtyři poctivá jídla a ušetřete

Máte týden do výplaty nebo z jiných důvodů potřebujete šetřit? Kupte jedno celé kuře a udělejte z…

Vše podlijte vodou nebo vývarem a společně poduste. Asi po půl hodince přidejte ke kořenové zelenině taky papriky a cuketu. Papriky se vaří v omáčce v celku. Pokud do omáčky dáváte maso, pak u jehněčího jej přidejte na kořeněný cibulový základ hned, podlijte vodou a duste asi hodinu a až pak přidejte zeleninu. Pokud vaříte kuskus s kuřecím, dejte jej dusit rovnou společně se zeleninou. V případě verze s rybou omáčku vařte zvlášť a rybu osmažte samostatně. Omáčku v závěru vaření dochuťte trochou harissy a přidejte do ní cizrnu z konzervy. Jakmile je omáčka hotová, udělejte si přílohový kuskus.

Kuskus

Suchý kuskus osolte a pokapejte olivovým olejem. Dobře promíchejte. Poté kuskus zalijte ¾ množstvím vroucí vody, než je uvedeno na obalu. Zakryjte a nechte nabobtnat asi 5 minut. Následně ke kuskusu přidejte část omáčky (bez zeleniny a masa) a opět dobře promíchejte. Máte hotovo! Kuskus podávejte v hlubokém talíři obložený zeleninou a masem a přelitý omáčkou. Tahle verze je šťavnatá, zdravá, velmi sytá, a když uberete harissu, bude tenhle kuskus chutnat i dětem. V Tunisku se tradičně kuskus jako hlavní jídlo servíruje v jedné velké míse, která se postaví doprostřed stolu. Celá rodina se sejde kolem a každý si nabírá podle chuti.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Další články

Žádná myš, ale mousse! Jak původně francouzská specialita dobyla svět

Žádná myš, ale mousse! Jak původně francouzská specialita dobyla svět

Nadýchaný lehoučký dezert je ideální pro horké letní dny. Nezabere vám moc práce a ani vám po něm…
Vyrábíme domácí pamlsky pro psy i kočky: Potěšte svého mazlíka poctivými dobrůtkami

Vyrábíme domácí pamlsky pro psy i kočky: Potěšte svého mazlíka poctivými dobrůtkami

Domácí je domácí; a to platí nejen u jídla pro lidi, ale i pro zvířátka. Chcete svému čtyřnohému…
Zapečená česneková bageta jako z pizzerie: Tipy a triky na perfektní pochoutku

Zapečená česneková bageta jako z pizzerie: Tipy a triky na perfektní pochoutku

Grilujete maso a nechce se vám dělat příloha? Případně pořádáte party nebo chystáte větší menu a…
Nejlepší saláty do horkého počasí: Vídeňský bramborový zasytí, fit těstovinový osvěží

Nejlepší saláty do horkého počasí: Vídeňský bramborový zasytí, fit těstovinový osvěží

Horké počasí není zrovna dvakrát ideální pro pojídání guláše se šesti. V létě si přes den spíš…
Co s plonkovou suchou rýží? Připravte si indonéskou specialitu Nasi Goreng!

Co s plonkovou suchou rýží? Připravte si indonéskou specialitu Nasi Goreng!

Také se vám někdy stane, že při vaření neodhadnete množství rýže a ta pak zbude? Přitom právě rýže…
Recepty z třešní: Naučte se tradiční bublaninu jako od babičky a další dobroty

Recepty z třešní: Naučte se tradiční bublaninu jako od babičky a další dobroty

Třešňová bublanina je dobrota, kterou neurazíte žádnou návštěvu. Nadýchané sladké těsto a šťavnaté…
Holka u plotny radí: Jak udělat skvělou, sametovou kaši (nejen) z brambor

Holka u plotny radí: Jak udělat skvělou, sametovou kaši (nejen) z brambor

Bramborová kaše neboli bramborové pyré patří k nejoblíbenějším přílohám. Ovšem brambory ani zdaleka…
Jak na nejlepší karbanátky z masa i bez něj? Vláčnost dodají brambory i smetana!

Jak na nejlepší karbanátky z masa i bez něj? Vláčnost dodají brambory i smetana!

Milujete karbanátky, protože jsou šťavnaté a dají se případně vzít tak akorát do ruky? Pokud je…