Pečeme s Ivou: Kynutý koláč pro nedočkavce. Do hodinky bude na stole!
16. 6. 2022 Vaření
Napadlo vás, proč mají tyto kynuté řezy tak nezvyklý název? Je to jednoduché! Koláč je určen těm, kdo mají velkou chuť na něco dobrého, kynutého a sladkého, a zároveň malou trpělivost si počkat, až budou upečeny třeba klasické plněné koláčky nebo buchty.
Když pekařka promluví...
"Nedočkavý" koláč na plechu (někdo mu říkává táč) je příjemná kynutá rychlovka, kterou stihnete nachystat třeba těsně před příchodem návštěvy, a než se hosté pohodlně usadí, můžete vytahovat plech z trouby.
Pokud jsou k ruce připraveny všechny suroviny, máslo lehce povolené, netrvá příprava a upečení koláče o moc déle než hodinu. Pak už vydržet jen chviličku, než hotový táč zchladne a bude se moct nakrájet a nabízet. Však ho vyzkoušejte upéct a sami uvidíte, jak snadný a rychlý koláč to je!
Co budete potřebovat? Na těsto: 220 g vody, 30 g másla, 1 lžíce cukru, 1 vanilkový cukr (20 g), 400 g hladké mouky, špetka soli, 21 g čerstvého droždí Na potření koláče: hotová tvarohová nebo maková náplň nebo povidla a rum, skořice Drobenka: 70 g másla, 70 g cukru, 140 g polohrubé mouky
Jak budete postupovat: Ve vlažné vodě rozmícháte cukr s droždím a necháte 15 minut odpočinout. Zatím si připravíte drobenku z mouky, cukru a másla a nachystáte povidla (nebo tvarohovou či makovou náplň). Některá jsou tuhá tak, že je potřeba je maličko zředit rumem, aby se dala roztírat. Do vody s droždím přidáte zbytek surovin a uhnětete těsto. Ihned poté ho rozválíte téměř na celou plochu plechu, potřete povidly, posypete drobenkou a necháte 15-20 minut kynout. Upečete ve vyhřáté troubě (200 °C / asi 25 minut). Po vytažení plechu z trouby můžete koláč po celé ploše pokapat rozpuštěným máslem s trochou rumu, bude pak ještě více vonět.
Drobečky z ošatky
- Pokud s přípravou a pečením nemusíte tolik pospíchat, můžete množství droždí snížit na cca 15-17 g a těsto nechat trochu déle kynout.
- Na naplnění je vhodná třeba zbylá maková náplň, ale úžasný je tento koláč lehce potřený tvarohovou náplní a pokladený kousky povidel, nabíraných malou lžičkou. Posypaný drobenkou a pak upečený chutná podobně jako malé pouťové koláče.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Oblíbené pečivo ze špaldové mouky. Jak se špalda používá a na co se hodí
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
7 nejžádanějších rychlých moučníků. Přehled receptů s videonávody nám poradí, co dobrého upečeme během chvilky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře