Pečeme s Ivou: Křupavé a kmínem vonící dalamánky z chlebového těsta snad už ani jednodušeji vytvarovat nejde!
8. 12. 2022 Vaření
Většinou je vídáme ve tvaru malých a delších bulek. Upečené z tmavého chlebového těsta, sypané hrubou solí, vonící kmínem... To jsou oblíbené dalamánky. Jednoduše tvarované, snadno připravené i upečené nám chutnají jako obložené nebo přílohové pečivo.
Když pekařka promluví...
Dalamánky, ve všech podobách, různých poměrech mouk i výrobních technologií – pokaždé jsou na domácím stole vítaným pečivem. Tyto mají přibližně třetinu z celkového množství mouku celozrnnou, žitnou, těsto je chuťově hodně podobné těstu chlebovému. Tvarování snad už jednodušší být nemůže; ale určitě by se daly upéct i ve tvaru bulek nebo dalamánků podlouhlých, klasických.
Co budeme na dalamánky potřebovat? Na omládek: 100 g vlažné vody, necelá lžička medu nebo sladěnky, 130 g hladké mouky, 10-13 g čerstvého droždí Dále: 150 g vody, 2 lžíce sádla, 2 lžičky drceného kmínu (nebo chlebové koření), ne zcela plné 2 lžičky soli,150 žitné mouky celozrnné, 150-160 g hladké mouky
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak budeme postupovat? Pomocí domácí pekárny: Suroviny na kvásek omládek smícháme v menší misce do hladkého těstíčka, bezezbytku je vyškrábneme do formy pekárny, pekárnu zavřeme a omládek necháme 45-60 minut kynout. K hotovému omládku přidáme zbytek surovin (v pořadí tekuté, suché) a necháme pekárnou těsto jen umíchat (bez předehřevu). V zavřené pekárně těsto necháme kynout asi hodinu.
Ručně nebo robotem: Suroviny na kvásek omládek smícháme v zadělávací misce do hladkého těstíčka a zakryté necháme 45-60 minut kynout. K hotovému omládku přidáme zbytek \\surovin a ručně nebo robotem uhněteme těsto, které necháme kynout asi hodinu.
Vykynuté těsto: Hotové těsto z mísy vytáhneme, zlehka propracujeme, vytvoříme z něj delší „knedlík“, který oválíme v mouce a zvrchu zploštíme:Ostrým nožem ho nakrájíme díly (6-8 kousků). Každý z nich po úhlopříčce hluboko nařízneme a na plechu s pečícím papírem necháme nakynout. Postříkáme je vodou a upečeme ve vyhřáté troubě (210 °C / asi 25 minut). Dalamánky mají tenkou, pevnou křupavou kůrku a měkkou, pružnou střídu.
Drobečky z ošatky
- Máte-li rádi její vůni, můžete do těsta při mísení přidat smaženou cibulku.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Co přidat do chleba, aby pěkně voněl. Poradíme, jaké koření se nejlépe hodí
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty
7 receptů na dalamánky: Čerstvé křupavé pečivo vás nadchne
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 11 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12