Guláše
1. 6. 2009 Vaření
Základný recept: 1 000 g mäsa ( bravčové pliecko, hovädzie predné alebo mäso iného druhu ), 8 dl vody, 120 g masti, 700 g cibule, 3 lyžice paradajkového pretlaku, 4 lyžice mletej červenej papriky ( možno miešať s pálivou paprikou ), mleté čierne korenie, majoránka, soľ
Ďalšie ingrediencie ( podľa chuti ): 700 g zemiakov, zeleninová paprika, paradajky, chilli papričky, kukurica, syr, smotana....
Postup: Na masti opražíme do sklovita narezanú cibuľu, vložíme narezané mäso, opražíme, osolíme, okoreníme čiernym korením, podlejeme trošičkou vody a udusíme do polomäkka. Necháme vydusiť na tuk, primiešame mletú papriku, pretlak, ( v prípade niektorých druhov guláša narezané paradajky a papriky ), podlejeme trochou vody a dusíme. Keď je mäso mäkké, vložíme do guláša na kocky narezané zemiaky, zalejeme vodou ( pozor na množstvo, guláš nesmie byť riedky ), dokoreníme ďalšími ingredienciami podľa chuti a varíme, kým nie sú zemiaky mäkké.
Guláš podávame horúci s chlebom.
Druhy guláša:
Chilli guláš | základ + chilli papričky | |
Mexický guláš | základ + chilli papričky + kukurica + syr | |
Debrecínsky guláš | základ + údenina + paradajky + smotana | |
Uhorský guláš | základ + papriky + paradajky + zemiaky | |
Rumunský guláš | základ + paradajky + papriky + baklažán | |
Maďarský guláš | základ + papriky + chilli papričky + paradajky | |
Bulharský guláš | základ + papriky + zemiaky + mrkva + paradajky | |
Plzeňský guláš | základ + údenina + sterilizované uhorky + pivo | |
Volyňský guláš | základ + údenina + sterilizované uhorky + paradajky + papriky + čerstvé huby |
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí hrníčkový perník: Vláčný a voňavý je díky vlašským ořechům i koření. Jednoduchý moučník je brzy na stole
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 3 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 3 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 16 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 20 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Přečtěte si Zobrazit více
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Připravujete tento rok halloweenskou party? Máme pro vás dokonale strašidelné, ale jednoduché občerstvení
Gulášový kotlík: Máme pro vás základní přehled, podle čeho vybrat ten nejvhodnější
Komentáře
11. 1. 2011 14:45
17. 9. 2009 12:16