Španělské ptáčky z vepřové kýty jsou křehčí než klasické z hovězího masa a báječně šťavnaté. Hotové jsou za pouhou hodinu
23. 5. 2023 Vaření
Španělský ptáček je oblíbená česká klasika, která se připravuje z hovězího masa. A protože je tento pokrm časové náročný, můžeme ho zrychlit tím, že místo hovězího použijeme vepřové maso.
Kde se vzal španělský ptáček
Česká kuchyně je plná zajímavostí. Španělský ptáček, nemá se Španělskem téměř nic společného. Název totiž získaly závitky nejspíš díky císařovně Marii, matce Rudolfa II. Byla totiž Španělka a přivezla si s sebou i personál do kuchyně. Španělští kuchaři připravovali i zavinuté plátky masa s náplní, a protože připomínaly oškubaného ptáka, název je jasný.
Mohlo by vás zajímat
Co jsou španělské ptáčky
Jde o plátky masa pomazané hořčicí, proložené vajíčkem, slaninou, cibulí, okurkou. Toto jídlo je výborné, ale trochu časově náročné. Připravit si ho můžeme ale rychleji a pochutnáme si úplně stejně. A co k němu podávat? Nejlepší je s rýží.
Co patří do španělských ptáčků?
Základem je dobré maso. Jaké maso použít na španělské ptáčky? Jak už jsme zmínili, hodí se nejen hovězí (hovězí kýta, roštěná), sáhnout můžeme i po vepřovém masu. V tom případě využijeme vepřovou kýtu. Použijeme sůl, pepř a hořčici. Hodí se jak klasická plnotučná, pikantnost dodá dijonská. Dále potřebujeme uvařené vejce, cibuli, kyselou okurku, slaninu a někdo přidává si salám (měkký či pikantní suchý).
Jak upevnit španělské ptáčky
Závitky je potřeba upevnit, aby se během přípravy nerozmotaly. Používáme k tomu nitě, které obtočíme kolem zavinutého kusu masa a zavážeme. Druhou možností je zpevnit španělského ptáčka pomocí několika párátek.
Jak dlouho se dělá španělský ptáček?
Záleží, jaké maso použijeme. Klasická verze s hovězím připravovaném pomalu na sporáku, nebo v troubě při 160 °C, trvá asi dvě hodiny. Verzi s vepřovým budeme mít za stejných podmínek hotovou o polovinu času dříve, tedy zhruba za hodinu.
Rychle, rychle, ať už je jídlo na stole! Možná jste se zdrželi v práci, možná vás zaskočila nečekaná návštěva... dobré jídlo nemusí být věda, která vyžaduje hodiny u plotny. I rychle připravené…
Jak připravit španělské ptáčky z vepřového
Na španělské ptáčky z vepřového budete potřebovat: 4 plátky vepřové kýty, 4 proužky slaniny, 2 natvrdo uvařená vejce, 1 cibuli, 2 kyselé okurky, pikantní suchý salám (volitelné), hořčici, pepř a sůl. Na omáčku si připravte: 2 lžíce sádla, 1 větší cibuli, špek, 1,2 l vývaru (nebo vody), 1 lžíci hořčice, 1 lžíce másla a 1 lžíce hladké mouky na jíšku.
Jak na to? Uvařte vejce natvrdo. Maso rozklepejte, opepřete, osolte a z jedné strany potřete hořčicí. Uvařené vejce oloupejte a rozkrájejte na čtvrtiny, stejně tak okurky. Slaninu nakrájejte na hranoly. Cibuli oloupejte a nakrájejte na plátky. Pokud budete využívat salám, nakrájejte ho na hranoly.
Na maso dejte doprostřed vejce, slaninu, okurku, cibuli, případně salám a plátek zarolujte. Upevněte nití nebo párátky. Na omáčku nejdříve očistěte cibuli, a pak ji nakrájejte nadrobno. Také špek nakrájejte nadrobno.
Připravte si větší hrnec a nechte v něm rozehřát sádlo. Pak přidejte cibuli a špek a nechte je zpěnit. Pak hned do hrnce dejte ptáčky, lehce je osmažte. Maso se zatáhne. Poté ho zalijte tekutinou tak, aby sahala do poloviny ptáčků. Přidejte hořčici a nechte něco přes půl hodiny vařit. Mezitím si z másla a mouky připravte jíšku. Pak vyndejte ptáčky, přidejte jíšku, dobře promíchejte a omáčku chvíli povařte. Omáčku rozmixujte do hladka. Podle chuti osolte a opepřete. Pokud se vám bude zdát málo kyselá, můžete přikápnout trochu láku z okurek.
Hotové ptáčky zbavte nití nebo párátek a dejte je znovu do omáčky, aby se prohřály.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Ovesné vločky se hodí nejen na kaši. Jsou skvělé do lívanců, vaflí i palačinek
Výhody použití ovesných vloček Jsou lehce stravitelné a doporučují se při různých dietách. Své místo mají ve výživě dětí, sportovců a ve zdravé… Číst více
Pečeme bez vážení... mramorovou bábovku, vláčnou roládu i citronové řezy
Máte chuť na nějakou sladkou dobrotu, ale jste… Číst více
Ovesné vločky ve slaných receptech. Jsou výborné na polévky, karbanátky, pomazánky i pečivo
Chléb a dalamánky Ovesné vločky dáváme do těst na pečení chleba a dalamánků. Vločky obsahují malé množství lepku, proto jimi nahrazujeme jen část… Číst více
12 nejlepších večeří do 30 minut: Připravte si kuřecí steak, maďarské nudle s tvarohem, slané palačinky nebo bramboráky!
Máte hlad a na vaření nemáte čas? Žádný problém!… Číst více
Z mletého masa můžete vytvořit spoustu výborných a poměrně rychlých jídel
Mleté maso je velmi vděčná surovina, protože tepelná úprava netrvá dlouho a má široké možnosti využití. Nevýhodou je krátká trvanlivost a je třeba s… Číst více
Jak připravit nadýchaný piškotový korpus. Rady nejen pro začátečníky
Nadýchaný piškotový korpus potřebujete, když pečete piškotové řezy, piškotovou bábovku, dortový korpus nebo roládu. S našimi radami to už zvládnete… Číst více
20 receptů na bramborové placky: Můžeme do nich zpracovat téměř vše, co máme doma
Placky patřily od nepaměti mezi tradiční pokrmy, protože obsahovaly brambory, které byly levnou a dostupnou surovinou. Naše babičky do nich uměly… Číst více
20 receptů na karbanátky: Vyzkoušejte ty nejoblíbenější varianty
I když ani to není tak úplně pravda, protože velmi oblíbené jsou i karbanátky bez masa. Vybrali jsme proto pro vás přehled těch nejlepších receptů na… Číst více
20 receptů na zeleninové karbanátky: Vyzkoušejte je s námi
Zeleninové karbanátky už svým názvem napovídají, že jejich hlavní ingrediencí je mletá zelenina. Karbanátků je tolik druhů, kolik je druhů zeleniny.… Číst více
Léto bez kocoviny zajistí retro Americká limonáda nebo nealko Piňa colada!
Pitný režim se zvlášt v horkých letních dnech… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Znojemská omáčka s vepřovým masem: Pro typickou sladkokyselou chuť kromě okurek potřebujete ještě jednu ingredienci
Jak dlouho vařit vejce naměkko, nahniličku nebo natvrdo?
Jak upevnit masové závitky. Vybrali jsme pět alternativ pro dokonalé závitky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 8 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 21 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Desatero rad na téma španělský ptáček: Jeden název pro mnoho variací plněného závitku
Česká klasika: Na hovězí roštěnou na česneku stačí jen 3 hlavní ingredience a s bramborovým knedlíkem a špenátem chutná božsky
Dijonská hořčice: Dochucovadlo, které zbožňoval už francouzský král Ludvík XI. a básnil o něm i Shakespeare!
Komentáře
23. 5. 2023 20:05
www.google.com