Vítěz MasterChef Česko 2022 Martin Pecina vydává kuchařku: Pod drsným obalem se skrývá poctivá kuchařina a pocta našim surovinám
4. 8. 2023 Ostatní
Svérázný typograf Martin Pecina, který ohromil porotu soutěže MasterChef Česko 2022 natolik, že ho zvolila za vítěze této show, vydá na podzim svou první kuchařku. Zaměřuje se v ní na vaření z lokálních surovin a používá postupy, které jsou mu blízké. Místo složitého a okázalého vaření tak sází na osvědčenou poctivost a důraz na chuť.
Podivín s kuchařskou duší
Vítěz poslední řady kuchařské soutěže na některé lidi působí jako samorost, který MasterChefa ani nebral moc vážně a svůj úspěch dostatečně neslavil. Při bližším zkoumání je ovšem jasné, že Martin Pecina nešel v prvé řadě porážet své soupeře, ale především vařit, protože ho to zkrátka baví. Proto ani mnohé nepřekvapilo, že svou cenu dal synovi Ondřeje Štola, o němž si myslel, že si za svou pracovitost a nasazení zasloužil televizní show vyhrát.
Mohlo by vás zajímat
Útok na čtenáře
Pecina si po mediálním zájmu dal na chvíli „pauzu“ a nyní se vrací do veřejného povědomí. A je tomu přesně tak, jak to má rád. Provokativně, neotřele a zajímavě. Jeho kuchařka Jazyk, srdce, mozek, krev totiž upoutá už svým přebalem. Všechny atributy, zmíněné v názvu, se na něm totiž objevují.
„Jazyk je základní orgán, kterým jídlo posuzujeme. Bez srdce se žádná práce pořádně dělat nedá. A bez mozku už vůbec ne. Každý, kdo svůj obor bere vážně, často cedí krev. Jenže zároveň platí, že ze všech těchto ingrediencí se v knize vaří,“ vysvětluje na svém instagramovém profilu Pecina.
Zároveň dává jasně najevo, že se od soutěže vůbec nezměnil. „Nenosím rondon s vyšitým jménem, nepoužívám espumu, nerad vážím suroviny a nemám v oblibě exklusivní ingredience, přehnané sebevědomí ani těsné slipy. Věcí, jež mám upřímně rád, je naštěstí mnohem více. A právě těm se bude věnovat kniha, která je upřímnou poctou pokrmům, na nichž jsem vyrostl,“ vysvětluje vítěz kuchařské show.
Oslava opomíjených ingrediencí
V kuchařce se tak můžeme těšit na recepty, v nichž se objeví prorostlé maso, vnitřnosti, víno, ovocné pálenky, ořechy, bylinky anebo obyčejný chleba.
„Nedám dopustit na staromódní vaření v kastrůlku, živočišný tuk, silné omáčky ani vůni uzeného. Rád bych vyzdvihl veskrze prosté, laciné a mnohdy opomíjené ingredience, jež kdysi byly obvyklou součástí tuzemských jídelníčků,“ podotýká Pecina.
Má tím na mysli třeba pšenici, kroupy, kopřivy, trnky, rybíz, šneky, morek nebo hovězí oháňku. „Naplňují mě větším vzrušením nežli foie gras s ananasem či osmnáctichodové menu vařené v plastovém kondomu, servírované na břidlici a zahalené v efektních oblacích ze suchého ledu a tekutého dusíku,“ dodává svérázný typograf.
Stará jídla v novém provedení
Martin Pecina dopředu říká, že jeho knížka nebude pro každého: „Má být oslavou tuzemských surovin a ukázat většinu toho, co jsem se naučil. Ačkoliv jde primárně o moravskou kuchyni, nebudu posté opakovat notorické recepty na šulánky s mákem. Mým cílem je uchopit domácké regionální pokrmy současně, s přihlédnutím k tomu, jak se vaří v jednadvacátém století“.
Podle populárního kuchaře si ale každý může osvojit techniky, mezi které patří konfitování, uzení i silné redukce, a naučit se zpracovat mnoho odpadního materiálu včetně krve, starého chleba i jehněčích mozečků.
Kuchařská prvotina Martina Peciny by měla vyjít na začátku října a již nyní je po ní podle některých knihkupců velká sháňka. Jak ukazují fotografie na sociálních sítích, bude skutečně jiná, než jsme zvyklí. Osvědčené pokrmy v ní totiž dostávají velmi originální vizáž.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Připravte si cuketové chipsy jen ze dvou ingrediencí. Díky videonávodu je to hračka
Začíná období, kdy už si lámete hlavu, co vytvořit z další cukety. Pokud máte rádi zdravé mlsání a zároveň recepty, které nedají moc práce, musíte… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Holka u plotny radí: Krémová dýňová polévka s pečeným česnekem a vlašskými ořechy může být skvělým letním oběděm
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 18 minutami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
Vlastní občerstvení do letadla? Poradíme vám, co si s sebou můžete bez obav vzít na palubu
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků