Josef Maršálek na křtu své další kuchařky: Mám hezký život a hezkou práci s hezkými lidmi, svěřil se cukrář
12. 3. 2024 Rozhovory a reportáže
Cukrářský mág Josef Maršálek a oblíbená herečka a moderátorka Tereza Bebarová včera pokřtili svoji další kuchařku s názvem Čas na pečení 2. Křest doprovodili účastníci soutěže Peče celá země, kteří pro přítomné hosty napekli sladké občerstvení přímo podle receptů z nové knihy.
Když pečou hvězdy
Cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová si spolu dokážou dělat čas na pečení už několik let. Nejen, že se potkávají v soutěži Peče celá země, ale také už pár let vytvářejí sladké dobroty v pořadu Čas na tebe. Společně tak "upekli" už více než 300 receptů, jak pro Toprecepty.cz prozradil Josef Maršálek. A právě teď vydávají již druhou kuchařskou knihu Čas na pečení 2.
Tu pokřtili v pondělí 11. 3. 2024 ve Vinohradském divadle v Praze společně s herci Reginou Rázlovou a Markem Lambora. Celou akci provázel herec a moderátor Václav Kopta a kuchařce do světa pomáhali také finalisté soutěže Peče celá země, Vojta, Roman a Tereza.
Ti společně s ostatními účastníky populární soutěže na oslavy připravili několik lákavých dobrot upečených přesně podle receptů ze zmíněné knihy. Na křtu tak hosté, včetně naší redakce, mohli ochutnat mrkvové mini cupcaky, růžové mini indiánky, čarodějnická košťata, mléčné řezy nebo pivní čokoládový koláč s pařížskou šlehačkou.
Můžeme osobně potvrdit, že jsou to moučníky perfektní, které chutnají fantasticky. Mrkvové cupcaky jsou šťavnaté a s vtipným zdobením nahoře jsou ideálním pohoštěním na Velikonoce. Jemné a lehounké mini indiánky zase mohou zdobit klidně i svatební nebo jinou sváteční tabuli. Ostatně, prohlédnout si všechny dobroty můžete v naší galerii pod článkem.
Mohlo by vás zajímat
Snadné moučníky
Výhodu navíc je, že všechny tyhle dobroty zvládnete udělat i doma. Kuchařka Čas na pečení 2 je totiž určená všem, jak zkušeným pekařům, tak začátečníkům. Najdete v ní kromě rychlých moučníků i pečení podle našich babiček, pohoštění pro děti nebo dezerty pro slavnostní chvíle.
A nechybí ani oblíbené rodinné skvosty Terezy Bebarové a Josefa Maršálka. Zatímco pro Terezu je to tvarohový dort s mákem, Josef za svůj nejoblíbenější považuje ořechový dort tety Viktorky, který mu upekla k jeho 3. narozeninám.
„Je v něm spousta sentimentu a rozhodně to byl jeden z mých začátků pomalu se rýsující cukrářské kariéry. Jako malé dítě mě uchvátilo, že něco může takhle krásně vypadat, a ještě se to dá sníst,“ řekl pro Toprecepty slavný cukrář a dodal, že od té doby se začal motat babičkám v kuchyni.
Dětská zvídavost se vyplatila. Dnes je Josef Maršálek asi nejslavnější český cukrář, který působí jako porotce pořadu Peče celá země, spoluvytváří pořad Buchty po ránu, každý měsíc vede v Gurmet academy kurzy pečení a má na svém kontě již několik kuchařských knih. Mimo jiné vydal i dvě cukrářsko-pekařské bichle, 2,5 kg vážící publikaci Kynuté nebo také 2,5 kg vážící výpravnou knihu Čokoláda.
A co chystá dál? „Připravuji novou knihu, kterou bych chtěl fotit u nás doma v červenci, chystám práci v zahraničí, dostal jsem pozvánku do jiné cukrářské soutěže v Evropě,“ vyjmenoval pro Toprecepty.
„Mám hezký život a hezkou práci s hezkýma lidma. A neříkám to proto, aby mi všichni záviděli. Ale proto, aby lidi pochopili, že ten krátký život, který máme, je v našich rukách. A babička vždycky říkávala, jaký šel, takový potkal,“ připomněl cukrář.
Něco navíc: Na to, jak to na křtu vypadalo a jaké dobroty se zde podávaly, se můžete podívat v naší galerii:
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Svatomartinské akce: Kam zajít na kaldoun, kam na husičkový guláš a kde mají nejlepší lokše?
Při příležitosti svátku svatého Martina se koná… Číst více
Ochutnejte mladé víno… Ten správný čas pro svatomartinské nastává 11. 11. v 11 hodin 11 minut
Když vinaři mohou ochutnat a zjistit, jak dopadla… Číst více
Svatomartinské víno 2022: Velký přehled, kde se od zítřka bude koštovat, za kolik letos pořídíte lahvinku a kde bude vypečená husa
Svátek svatého Martina netrpělivě očekávají nejen… Číst více
Jak na mramorování bábovkového těsta. Video návod na efektivní zdobení těsta
Bábovkové nebo dortové těsto rozdělte na dvě části. Mohou být stejně velké nebo jedna část větší než druhá. Jednu část obarvěte prosátým práškovým… Číst více
Svatý Martin
Svatý Martin bývá uctíván jako ochránce a patron všech vojáků, jezdců, koní, hus a vinařů. Tento svátek je spojen s hodováním a patří k němu velké… Číst více
Jak upéct svatomartinskou husu? Poradíme, jak na to, aby chutnala jako od babičky
Prvním krokem k dokonalé pečínce je výběr masa. Mladší a menší husy mají daleko křehčí a jemnější maso. Starší husa má naopak tužší maso a více tuku.… Číst více
3 tipy na chutnou bábovku: Vyměňte kakaové mramorování za svěží špenátové
Bábovku lze připravit z jakéhokoli těsta kynutého, třeného nebo piškotového. Dále můžeme přidat ořechy, čokoládu, rozinky, či kokos. Na Velikonoce… Číst více
Hostina na svatého Martina: Připravte si husí pečínku, svatomartinské rohlíčky nebo kaldoun!
Na svatého Martina nejlepší je husina, říká jedna… Číst více
9 nejlepších svatomartinských dobrot: Dáte si posvícenské koláčky nebo vinné rohlíčky?
I když byl svátek svatého Martina už ve čtvrtek,… Číst více
Třená mramorová bábovka podle Josefa Maršálka: Vláčný korpus a kombinace čokolády a kokosu dohromady chutnají božsky!
Dozlatova upečená a zasypaná cukrem je… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Josef Maršálek na křtu své další kuchařky: Mám hezký život a hezkou práci s hezkými lidmi, svěřil se cukrář
Herec Václav Kopta: Nemusím restaurace, kde dostanete 16 miniaturních chodů, radši se zakousnu do pořádného řízku
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 8 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 22 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Voňavý perník na plech podle Josefa Maršálka chutná božsky: Ani do něj nepotřebujete vejce, říká cukrář
Jak na dokonalý omáčkový základ podle Viléma Vrabce: Recept a postup českého šéfkuchaře zajistí perfektní výsledek
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda