Holka u plotny radí: Tuniské slané koblížky fricassé plněné tuňákem, vajíčkem a zeleninou si zamilujete na první ochutnání
10. 5. 2024 Vaření
Kdo mě sleduje delší dobu, tak ví, že mě zahraniční kuchyně baví a moc ráda objevuju nová jídla. Některá už se nastálo zařadila do našeho rodinného menu. Patří sem i nadýchané slané tuniské koblížky, které si můžete naplnit, čím chcete. Příprava je jednoduchá a chuť fantastická.
Co se jí v Tunisku
Tuniská kuchyně v sobě mísí vlivy francouzské gastronomie s arabskými prvky a kulinárními zvyky oblasti celého Maghrebu, neboli severozápadní Afriky. V Tunisku, oblíbené dovolenkové destinaci mnoha Čechů, najdete na každém rohu typické francouzské bagety i croissanty, ale také kuskus s jehněčím masem, smažené taštičky brik, dušenou zeleninu shakshuka (neboli ojja) a v neposlední řadě právě fricasse.
Jídlo s názvem fricasse (nebo taky fricassee či fricasé) se podává v několika zemích světa, ale všude znamená něco jiného. Zatímco v Bolívii jde o polévku, ve Francii něco na způsob ragú, v Tunisku pod názvem fricasse ochutnáte nadýchané slané koblížky, typicky plněné směsí vařených brambor, vajec, tuňáka a zeleniny.
Na přípravě není absolutně nic těžkého a náplň si můžete uzpůsobit podle svých chuťových preferencí. Tuniské koblížky jsou tak dobré, že jakmile je jednou ochutnáte, asi je pak budete dělávat doma znova a znova...
Mohlo by vás zajímat
Recept na tuniské koblížky fricasse
Na kynuté těsto budete potřebovat: 500 g hladké mouky, 250 ml vlažné vody, 1 sáček droždí, 5 lžic olivového oleje, 5 lžic vlažného mléka, 1 lžičku cukru a 12 g soli.
Postup: Ze 100 ml vlažné vody, droždí, lžičky cukru a asi 100 g mouky udělejte kvásek a v zakryté misce nechte vykynout.
Zbytek mouky rozdělte na dvě části. Do jedné poloviny vmíchejte sůl, druhou část mouky smíchejte s vykynutým kváskem, olejem, mlékem a zbylou vodou. Krátce prohněťte a pak přidejte zbytek mouky se solí a důkladně propracujte.
Těsto nechte v míse, zakryté utěrkou, při pokojové teplotě vykynout na dvojnásobek. Během kynutí je 1-2x propracujte.
Vykynuté těsto vyválejte na plát silný asi 1 cm a vykrajujte koblížky, ty nechte zakryté opět vykynout a poté je smažte v kastrůlku ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje z obou stran dozlatova.
Smažené koblížky vyjměte a nechte okapat na kuchyňské papírové utěrce, abyste je zbavili přebytečného tuku. Poté koblížky rozkrojte, potřete majonézou nebo jinou omáčkou a plňte směsí vařených vajíček, nadrobno nakrájených vařených brambor, tuňákem, olivami a koriandrem.
Moje tipy:
- Náplň je dobré mít připravenou předem. Využít můžete třeba zbylé vařené brambory od oběda, vařená vajíčka apod. Typicky se v Tunisku rozkrojený koblížek potře pastou harissa (smíchanou s olivovým olejem) a pak se dovnitř přidají nadrobno nakrájené vařené brambory, vařená nadrobno nakrájená vajíčka, tuňák z konzervy, olivy a koriandr.
- Doporučuji vyzkoušet do náplně výše zmíněnou kombinaci, chutná opravdu fantasticky. Ale naplnit koblížky můžete čímkoliv, jako sendvič.
- Pokud nemáte doma harissu nebo nechcete moc pálivé, tak doporučuji před naplněním potřít koblížky třeba omáčku Hellman´s Samba, s tou je to taky výborné.
- Tuniské fricasse má oválný tvar, máte-li vykrajovátko na velikonoční vajíčka, použijte je (já právě to používám - viz galerie). Ale pokud oválné vykrajovátko nemáte, můžete vykojit kulatý tvar klidně i pomoučenou skleničkou.
Něco navíc: A máte-li raději sladké koblihy, udělejte si je podle našeho video receptu.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Zdroje informací:
Our tunisian table
Britannica: Daily life and social customs
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Honzovy buchty: Klasika, která nikdy neomrzí. Poradíme, jak je upéct se skvělou náplní
Ochutnejte Tunisko! Dejte si čerstvé datle, smažené taštičky brik nebo speciální mrkvový salát
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 1 hodinou
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 2 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 15 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28