Nejlevnější zdroj vitamínů vyroste i v zavařovačce. Dopřejte si klíčky a buďte fit!
16. 11. 2020 Historie a zajímavosti
Zavařovací sklenice je nejen výborným „sarkofágem” pro zavařeniny, ale také mini skleníkem pro klíčky. Klíčky jsou mladé rostlinky dva dny až dva týdny staré. Báječně chutnají, lze je připravit na mnoho způsobů, obsahují enormní množství živin, detoxikují organismus, a vyklíčit je můžete nechat právě v obyčejné zavařovací sklenici. Je to velmi jednoduchý, zábavný, levný a spolehlivý způsob, jak si vypěstovat vlastní „bankomat” živin.
Postup nakličování je velmi jednoduchý
Vybraná semínka vložte do sklenice a na osm hodin zalijte vodou. Po osmi hodinách začnou semínka bobnat a probouzet se k životu. Vylijte vodu a semínka ve sklenici nechejte odpočívat. Dvakrát denně je proplachujte, aby byla neustále vlhká. Časté proplachování také zabraňuje vzniku plísní. Už druhý den z některých druhů semen začnou vylézat klíčky, které můžete ihned sklízet a konzumovat.
Jak si nakličování ulehčit?
Nakličovacími miskami! Jsou to speciálně navržené misky, mohou být i několikapatrové, se kterými je nakličování jednodušší. Přebytečná voda odkapává do odkapávací nádoby a tím předchází vzniku plísní. V takových miskách můžete vypěstovat několik druhů semínek. Nabízejí také možnost klíčit semínka v různou dobu a mít tak neustálý přísun čerstvých klíčků.
Mohlo by vás zajímat
Jaká semena jsou vhodná ke klíčení?
Nabídka semen vhodných ke klíčení je bohatá:
- obiloviny
- zelenina
- luštěniny
- olejniny
- byliny
Vždy si ale ověřte, jestli jsou vámi vybraná semínka vhodná ke klíčení. Některé totiž ve svém raném období obsahují toxiny, které jsou zdraví škodlivé. Také si zjistěte, jak dlouho semínka klíčí — některá jsou připravena ke sběru druhý den, jiná klíčí až dva týdny.
Kdy klíčky sbírat? Záleží jen na vás. Mohou se jíst sotva vykouknou ze semínka nebo až jako několikacentimetrové rostlinky s lístečky. V každé růstové fázi mají různou chuť. Výhonky jsou skvělé v salátu, rostlinky pak chutnají na pečivu.
Mohlo by vás zajímat
Sklizené klíčky vydrží čerstvé dva dny v ledničce, pokud jsou v uzavřené nádobě. Jsou výborné do salátů, pomazánek, polévek, smoothie, zeleninových šťáv, omáček, na brambory či maso z grilu, do sandwichů, na jednohubky, tacos, slaných kaší, dipů… Některé jsou sladké, jiné jsou pikantní, křupavé nebo měkké jako nudle do polévky. Klíčky jsou zkrátka báječnou ingrediencí pro všechny chody v menu, všechny kuchyně, všechny jídelníčky.
Jedna hrst klíčků dvakrát týdně, a tělo to ocení
Další benefit, ten nejpřínosnější, který klíčky nabízejí, je porce živin. Mladé rostlinky jsou extrémně bohaté na vitamíny, minerály, antioxidanty, proteiny a enzymy. Pokud klíčky zařadíte do svého jídelníčku jako běžnou potravinu, pocítíte změny. V prvé řadě vám zesílí nehty, zlepší se pokožka a vlasy. Zrychlí se metabolismus a upraví trávení. Únava ustoupí, posílí se obranyschopnost a celkově se budete cítit lépe. Nejdříve po stránce tělesné, pak duševní, protože „ve zdravém těle zdravý duch”.
Mohlo by vás zajímat
Dnešní svět staví zdraví do cesty různé nástrahy — volné radikály, stres, málo pohybu na čerstvém vzduchu, nekvalitní potraviny. Ale také jednoduché a levné cesty, jak negativa vykompenzovat. A nakličování je jedním z nich. Vyzkoušejte snadný a zábavný způsob, jak svůj běžný jídelníček vylepšit o nové chutě a hlavně živiny.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Připravte si cuketové chipsy jen ze dvou ingrediencí. Díky videonávodu je to hračka
Začíná období, kdy už si lámete hlavu, co vytvořit z další cukety. Pokud máte rádi zdravé mlsání a zároveň recepty, které nedají moc práce, musíte… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Tvrdý chleba do koše nepatří! Vyzkoušejte jednoduché triky, jak zachránit jídlo a ušetřit peníze
10 skvělých potravin, které můžete jíst od rána do večera a nepřiberete ani kilogram
Chcete shodit přebytečná kila do měsíce? Tyto jednoduché triky vám pomohou lépe než drastická dieta
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 8 minutami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
Jak jednoduše a levně naklíčit fazole mungo nebo čočku. Nejchutnější jsou mladé klíčky
Záludnosti při nakličování aneb jak si poradit s ředkvičkou. Jemné kořínky mohou připomínat plíseň
Jak na správné klíčení semen? Hitem jsou klíčící misky, ale jde to i bez nich. Poradíme, které klíčky jsou nejchutnější