Krupicová kaše jako od mámy: Tajné triky, jak vylepšit zamilovaná jídla našeho dětství
12. 10. 2020 Tipy a triky
Jsou jednoduchá, rychlá, na suroviny levná…a navíc je všichni milujeme! Zkuste si s námi připravit nejoblíbenější jídla svého dětství, která jsme milovali k snídani, obědu nebo k večeři. Navíc vám poradíme, jak se jednoduše dají trochu vylepšit.
Chleba s máslem a kakao
Snídaně, kterou známe úplně všichni a možná se nám při ní dodnes vybaví nedělní ráno v papučích a za zvuků Studia kamarád. Chcete-li si tuhle chuťově dokonalou lahůdku připravit dnes a ještě k tomu lépe, použijte kváskový chléb, kvalitní máslo (například Gran Moravia) a klasické granko. I když by se dala udělat i horká čokoláda, nebylo by to už ono. Kakao je prostě kakao.
Tajná ingredience: Plnotučné mléko! S ním bude nápoj lahodnější.
Krupicová kaše
Od kojenců po seniory, chutná opravdu skoro všem. Některá bistra ji dokonce zařadila do svého stálého menu. Jak by taky ne. Je to tak trochu sladká kalorická bomba. Ale jednou za čas si ji klidně můžete dovolit. Při přípravě se neobejdete bez mléka a dětské krupice. Mléko použijte zásadně plnotučné a ideálně farmářské. Kaši během přípravy neslaďte, cukrem ji posypte až na talíři. Přidejte máslo, kakao nebo skořici, eventuálně posypte hoblinkami mléčné čokolády.
Tajná ingredience: Smetena na vaření. Nahraďte jí třetinu nebo polovinu dávky mléka. Kaše bude přímo sametová!
Knedlíky ve vajíčku
Zbyly vám houskové knedlíky od oběda a nevíte co s nimi…klasika. Knedlíky ve vajíčku jsou levné, na přípravu snadné studentské jídlo, které ovšem může získat šmrnc luxusu, když je budete smažit na kostičky nakrájené anglické slanině, nebo přidáte i trochu šunky či zbylé pečené kuře. Nikdy nic nepokazí ani cibulka.
Tajná ingredience: Na osmaženou cibulku přidejte na kousky nakrájenou parmskou nebo schwarzwaldskou šunku. A až pak dejte smažit knedlíky. Šunka je báječně provoní.
Palačinky
Že je obliba tohoto jídla stálá a dokonce pořád stoupá, o tom svědčí pořád nově vznikající palačinkárny. I doma můžete zaexperimentovat a udělat palačinky z hladké pohankové mouky, nebo je plnit naslano, případně i zapékat. Jen do nich nedávejte kypřicí prášek, budou pak zbytečně „tlusté“ a to by palačinky být neměly. Skvělou náplní jsou třeba povidla a mleté vlašské oříšky, dozdobit tuhle lahodu můžete ušlehanou smetanou.
Tajná ingredience: Rozpuštěné vychladlé máslo. Přidejte jej do již hotové palačinkové směsi, stačí jednu lžíci, a těsto i palačinky budou mnohem vláčnější.
Nudle s tvarohem
Nebo s mákem, nebo se strouhanými ořechy, či v nejlevnější verzi jen s opraženou strouhankou, máslem a cukrem. To je také něco, co z dětství známe. Na strouhanku raději zapomeňme, přece jen to není výživová hvězda, nudle si dopřejte s tučným tvarohem, pokapané rozpuštěným máslem a posypané cukrem. Další rychlou variantou naslano je parmazán, nebo klidně i jiný strouhaný sýr. Když přidáte slaninku, nikdo se asi zlobit nebude.
Tajná ingredience: Čerstvé těstoviny. Nemusíte je dělat doma, koupit se dnes již dají v každém supermarketu. S nimi získá jídlo nový rozměr, zkuste to!
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Krupicové nočky do polévky už potrápily nejednoho začátečníka. Poradíme dva způsoby přípravy
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků