Štrůdl jako od babičky: Recepty, se kterými hravě zvládnete jeho sladkou i slanou variantu
1. 11. 2020 Vaření
Každý tu vůni známe; tu vůni pečených jablek a skořice, která natolik nezaměnitelná, že každý hned s jistotou ví, že si jde do kuchyně pro nefalšovaný štrůdl. Dalo by se ale říct, že kolik je lidí, tolik je různých štrůdlů. Někdo ho rád s ořechy, někdo s rozinkami, všichni se ale shodnou, že štrůdlem nepohrdnou. Poradíme vám, jak zvládnout jeho tradičně sladkou, ale i stále oblíbenější slanou variantu.
Z Rakouska až na náš stůl
Že je štrůdl naše rarita? Omyl! Slovo štrůdl pochází z německého „Strudel“, které je odvozeno od středověkého slova vír. Nejstarší nám známý recept na štrůdl pochází z roku 1697 a tento rukopis je uložen v radniční knihovně města Vídeň.
Ať už se jedná o sladkou nebo slanou variantu vrstveného pečiva s náplní uvnitř, štrůdl získal popularitu v 18. století díky rozpínavosti Habsburské monarchie. Rakouská kuchyně byla po staletí formována a ovlivňována všemi národy, se kterými monarchie přišla do styku. Konkrétně štrůdl můžeme připodobnit k baklavě původem z Osmanské říše, která se do zemí pod nadvládou vznešených Habsburků dostala přes Maďarsko (tehdejší Uhry). Štrůdl je nejčastěji spojován s Rakouskem, tradičním zákuskem se však stal na celém území bývalé monarchie.
Nejčastějším typem je ten klasický, který známe od babiček – plněný jablky, často se však objevují i slané varianty. Rakušané jsou na štrůdl náležitě hrdí. Společně s vídeňským řízkem a tafelspitzem ho považují za svůj národní pokrm.
Sladká varianta
- 500 g hladké mouka
- 250 g hery
- 2 čajové lžíce citronové šťávy nebo octa
- 0,25 lžička sůl
- 1ks vejce
- 1 ks žloutek
- 1 kg jablek
- 3 balíčky vanilkového cukru
- 60 g bílého nebo třtinového cukru
- Kokos a skořice dle chuti
- Vlašské ořechy
- 0,13 l vlažné vody
Z mouky, másla, vajec, vody a octa zaděláme těsto, do kterého nezapomeneme dát špetku soli. Těsto rozdělíme na 3 stejné části a necháme chvíli odležet v lednici. Mezitím si nastrouháme nahrubo asi 1 kg jablek bez slupky. Každou část těsta rozválíme v podlouhlý obdelník a na každý rozprostřeme jablka asi v půl centimetrové vrstvě tak, že 2 cm od krajů a 3 cm od vzdálenějšího konce zůstanou bez jablek. Každou třetinu posypeme jedním vanilkovým cukrem, je-li třeba přisladíme ještě cukrem, dle chuti poprášíme skořicí, kokosem a přidáme mleté (nebo drcené) vlašské ořechy. Zavineme od nejbližšího konce a opatrně přeneseme na pekáč (nevymazaný, nevystlaný papírem). Opakujeme se všemi třemi záviny. Štrůdl není nutno potírat vejcem. Pečeme na 180° 15 minut, poté stáhneme na 150° a dopečeme.
Snadná slaná varianta z listového těsta
- 1 balení listového těsta
- 20dkg šunka
- 5 dkg sýra
- 1 cibule
- 1 vejce
- česnek
- kečup
- oregano
- kmín nebo paprika
Listové těsto rozválíme na tenký plát, který potřeme česnekem vymíchaným v kečupu. Posypeme oreganem nebo kořením podle vlastní chuti, poklademe plátky šunky, sýra a posypeme syrovou nakrájenou cibulí. Zavineme a pomažeme vejcem. Můžeme posypat oreganem, paprikou nebo kmínem. Pečeme při 200 stupních, dokud těsto nezezlátne.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 11 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 14 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Desatero rad na téma štrúdl: Jablečný závin podávejte s vanilkovou omáčkou, šlehačkou nebo zmrzlinou
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Jak si vyrobit ovocnou šumivou bombu, která vytvoří z každého nápoje originální drink