Upéct ovocný koláč s drobenkou s námi zvládne i úplný začátečník
Jeden z nejoblíbenějších moučníků je koláč na celý plech nebo v kulaté formě, dříve nazývaný německý. Tenké těsto je pokryté šťavnatým ovocem a zasypané drobenkou. Po upečení moučník krájíme na porce.
Těsto na koláč připravíme podle svých schopností nebo času a chutě. Může být kynuté, takový koláč je nejchutnější čerstvý. Kynuté těsto ale vyžaduje čas. Nejrychleji naopak připravíme těsto hrnkové šlehané, to zvládnou i úplní začátečníci. Ovoce použijeme čerstvé, kompotované nebo mražené.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak na jednoduchý koláč s ovocem
Pro začátečníky přidáváme několik rad, aby se jim dařilo.
- Čerstvé ovoce omyjeme, větší plody překrájíme na menší. Necháme okapat. Nejčastěji se používá sezonní zahradní nebo lesní ovoce.
- Kompotované ovoce necháme dobře okapat. Šťáva z kompotu se většinou nepoužívá. V některých receptech ji lze použít místo mléka do těsta.
- Mražené ovoce použijeme zmrzlé nebo jen mírně povolené, jinak by pustilo předčasně mnoho šťávy.
- Drobenku připravíme předem podle návodu, můžeme ji ochutit kokosem, ořechy, mákem, skořicí nebo jiným kořením.
- Těsto připravujeme hustší, aby ovoce zůstalo na povrchu a nepropadlo na dno. Hodně šťavnaté ovoce můžeme předem lehce obalit v mouce.
- Na jednoduché šlehané těsto (video) většinou nepotřebujeme žádné speciální stroje, často stačí metla nebo vařečka na rychlé smíchání.
- Na hrnkové těsto potřebujeme jako odměrku jeden hrnek o objemu 250 ml. Příprava surovin je díky tomu velmi rychlá.
- Kypřicí prášek vždy smícháme s moukou, aby se pak rovnoměrně rozptýlil v těstě. Tuk do těsta nesmí být horký, aby ho nespařil.
- Koláč pečeme v předehřáté troubě při 180 °C do zčervenání okrajů. Uprostřed plechu nebo formy musí být těsto propečené.
Začátečníkům nabízíme názorný videorecept na velmi jednoduchý hrníčkový rybízový koláč s drobenkou
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 2 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 2 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 15 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 19 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Přečtěte si Zobrazit více
Pečení na víkend: Litý hrníčkový kynutý koláč je vláčný a překvapivě snadný. Drobenka na něm bude navíc díky tomuto triku krásně vonět!
Jak připravit drobenku? Každá kuchařka má svůj oblíbený recept, stačí si vybrat
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Komentáře