Jak připravit drobenku z oleje. I tradiční moučníky můžete připravit netradičně
Drobenka je vhodná k posypání ovoce na koláče. Lahodná krusta jim po upečení dodá sladkost, křupavost a úžasnou chuť. Drobenky je mnoho druhů - od klasické máslové až po variantu z oleje, kterou vás nyní naučíme. Její příprava je opravdu jednoduchá.
Drobenka (neboli žmolenka) je směs mouky, cukru a tuku, která se rozemne a sype na ovocný koláč ještě před pečením. Čím více je ovoce šťavnatější, tím více na ně dáváme drobenky. Nasaje do sebe přebytečnou vlhkost a chrání povrch ovoce před připálením. Po upečení se stává z drobenky křehká, křupavá krusta, bez níž si už ovocný koláč ani nedovedeme představit.
Co potřebujeme na drobenku
Naše babičky připravovaly drobenku z hrubé mouky, cukru a másla v poměru 2:1:1. My si tentokrát připravíme méně tradiční variantu, a to z oleje. Budete potřebovat tyto suroviny:
- mouku a další suché složky - hrubá, polohrubá, kokosová, ořechová nebo špaldová mouka či mouka z mletých ovesných vloček, dále mák, skořice, mleté ořechy, případně perníkové koření
- cukr - hnědý, třtinový, med, umělé sladidlo vhodné na pečení
- tuk - olej klasický, kokosový nebo ořechový, dodá drobence jedinečnou chuť a vůni
Vyzkoušejte si připravit drobenku z následujícího videa, ale pro změnu místo másla a cukru použijte olej a med:
Drobenka k ovocnému koláči prostě patří. Ochutnejte místo té klasické olejovou variantu a uvidíte, že je stejně dobrá. Když přidáte místo obyčejné mouky špaldovou, bude určitě výživnější. A víte, že si drobenku můžete připravit dokonce do zásoby? Podívejte se do dalšího článku.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí stripsy z trouby s vlažným dýňovým salátem
Přidáno před 6 hodinami
Diabetické lívanečky s kysanou smetanou a borůvkami
Přidáno před 9 hodinami
Kuřecí prsa s korejskou omáčkou
Přidáno před 12 hodinami
Bábovka s bílým jogurtem
Přidáno 4. 10. 2024 21:38
Jablečno skořicové muffiny z podmáslí
Přidáno 4. 10. 2024 21:13
Hovězí vývar s obláčky
Přidáno 4. 10. 2024 20:46
Přečtěte si Zobrazit více
Drobenka je malý zázrak na koláčích. Jak ji dovést k dokonalosti?
Jak uchovat drobenku? Když jí připravíme více naráz, příští pečení bude o to rychlejší. Poradíme, jak ji uložit
Hruškový koláč se smetanou je krásně vláčný a šťavnatý. Nádherně voní podzimním ovocem, skořicí i rumem
Komentáře