Jak připravit kompost? Univerzální a kvalitní hnojivo získáme zcela zadarmo
Kompost je tím nejdostupnějším organickým hnojivem pro každou zahradu. Pomocí kompostu se nejen "zbavíme" různých biologicky rozložitelných odpadů, ale také za jeho pomoci výrazně zlepšíme kvalitu a úrodnost zahradní půdy.
Na tvorbě kompostu pracujeme celoročně, přidáváme do něj nový materiál během celé sezóny a dokonce i v zimě. Kvalitní a dobře rozložený kompost je velkým přínosem pro naše pěstitelské úsilí. I když ho rozvážet můžeme kdykoliv, věnujeme se mu především na jaře a na podzim.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak vytvořit kvalitní kompost
Uvnitř hromady kompostu stoupá teplota a pozvolna ničí všechny nežádoucí patogeny (choroboplodné zárodky) a semena plevelů. Při tvorbě kompostu spoustu práce odvedou různé mikroorganismy a také obyčejné žížaly. Výsledkem procesu je kvalitní a univerzálně použitelné organické hnojivo.
- Na kompost vybereme vhodné místo, ideální je stín nebo polostín, aby nedocházelo k zbytečnému vysychání.
- Kompost může být volně na hromadě (pokud máme dostatek prostoru), ale častěji ho dáváme do dřevěného bednění nebo do plastových kontejnerů.
- Kompost vzniká z různých organických matriálů, které házíme na hromadu, mícháme je se zeminou a průběžně proléváme vodou (aby nedocházelo k vysychání).
- Při zakládání nového kompostu přidáme vždy trochu staršího kompostu (skoro zralého, z minulé dávky), případně trochu hnoje nebo drůbežího trusu.
- Občas kompost přeházíme (1–2x), čímž proces zrání ještě urychlíme. Při přehazování mícháme materiál, který je na okrajích kompostu s materiálem uvnitř. Kompost v plastových kontejnerech nejde tak snadno přehazovat, proto ho alespoň občas provzdušníme za pomoci kovové tyče.
- Kompost potřebuje k dozrání cca 6–12 měsíců. Nicméně kompost, který nepřehazujeme nebo do něj dáváme větší posklizňové zbytky a jiné materiály, bude potřebovat času výrazně více.
- Ve správně zralém kompostu již nejsou znát jednotlivé složky, ze kterých vznikl. Hmota má zemitou vůni, je kyprá a dobře se rozpadá.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 17 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
Jak se starat o zeleninovou zahradu v říjnu. Pěstitelská sezóna vrcholí
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Komentáře