Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Proč vysévat rostliny na zelené hnojení? Vyplatí se to. Kvalitní půda bude úrodnější
Zdroj: Pixabay, Albrecht Fietz

Léto se pomalu chýlí ke konci a přestože si zatím užíváme krásných a teplých dnů, již tušíme, že příjemné období nebude trvat dlouho. Začátkem srpna, někdy i v jeho průběhu, vyséváme ještě zeleninová semínka, ale stále více záhonů se nám uvolňuje a zůstává ležet ladem. Přesně to je čas na výsev rostlin na zelené hnojení.

Pokud necháme záhony "jen tak", začnou postupně zarůstat plevely, které budou mít brzy tendenci vykvétat a semenit se. Záhony budou nevzhledné a nevyužité. Půda brzy ztvrdne a bude se s ní hůře pracovat. Dobrou volbou je proto vyset zelené hnojení. I když se nám může zdát, že je to zbytečný výdaj za semeno, vyplatí se. Na úvodní fotografii je svazenka vratičolistá, jedna z rostlin využívaných na zelené hnojení. Upoutá svými krásnými a medonosnými květy.

Význam zeleného hnojení

Zelené hnojení je užitečné z více důvodů, které oceníme i na menší zahrádce:

  1. chrání záhony před růstem plevelů 
  2. chrání půdu před erozí
  3. brání zbytečnému odpařování vláhy
  4. poskytují půdě organickou hmotu

Zlepšení kvality zahradní půdy

Na zelené hnojení často zapomínají především ti, kteří s péčí o zahradu teprve začínají. Ale když později hledáme cesty pro lepší úrodnost a kvalitu půdy na zahradě, brzy objevíme i tuto možnost. Pomůže nám nejen zachovat, ale často i vylepšit kvalitu obhospodařované půdy. Drobné i větší kořínky vysetých rostlin půdu prokořeňují a provzdušňují, zlepšuje se schopnost vsakovat vláhu po deštích. Půda pak vláhu také lépe zadržuje a tím snáze zvládá suché období.

Jednoduchá cesta k lepší úrodnosti

Vzrostlé zelené hnojení zapravujeme do půdy obvykle ještě na podzim (vždy co nejpozději), někdy až na jaře. Půdu tím obohatíme o organickou hmotu, která se bude postupně rozkládat. Dá se říct, že takto jednoduše nahradíme hnojení chlévskou mrvou. Jedná se o přirozenou cestu ke zvýšení úrodnosti.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více