Knedlíky můžete vařit i v parním hrnci. Je to další možnost jeho využití
Parní hrnec má výhodu rychlého a dietního vaření v páře. Naše babičky to zvládaly i bez hrnce, ale kdo chce takhle vařit často, určitě se mu koupě parního hrnce vyplatí. Kromě masa, brambor nebo zeleniny v něm hravě uvaříte i knedlíky. A právě knedlíky v parním hrnci můžete zkusit s námi.
Parní hrnec má nádobu s vodou a další nádobu/y na potraviny podle typu hrnce. Vaření v něm je jednoduché a potěší i začátečníky. Hrnec se může stát často používaným kuchyňským pomocníkem, se kterým se před námi otevřou další chutné možnosti zpracování potravin. A nějaká nevýhoda? Je třeba počítat s tím, že nový elektrospotřebič do kuchyně zabere místo a možná bude někdy dokonce překážet.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak vařit knedlíky v parním hrnci
- Do spodní nádoby nalijeme předepsané množství vody. Pro vaření většího množství knedlíků dáme vody raději více, některé hrnce mají ale možnost dolévání vody i během provozu.
- Ostatní nádoby hrnce (dno i boky) vymažeme olejem. To děláme proto, aby se k nádobám knedlíky nepřilepily.
- Do vymazaných nádob naskládáme knedlíky. Ovocné knedlíky klademe s mírnými rozestupy, aby se neslepily. Je třeba počítat s tím, že některá těsta zvětšují při tepelné úpravě objem. Knedlíky můžeme mezi sebou ještě pomazat olejem.
- Zkontrolujeme, zakryjeme víkem a hrnec zapneme.
- Ovocné knedlíky vaříme 8-10 minut, kynuté knedlíky 20-30 minut, bramborové 20-25 minut. Doba vaření závisí na velikosti knedlíků.
- Uvařené knedlíky propícháme vidličkou nebo špejlí, aby z nich vyšla pára a ty, které nepodáváme ihned, potřeme olejem, aby neokoraly.
- Při delším vaření důkladně větráme nebo vaříme se zapnutou digestoří, aby se v kuchyni nehromadila pára.
Připravovat jídlo v parním hrnci je v poslední době velmi populární. A to oprávněně. Ve spoustě oblíbených dobrot díky němu můžete zachovat větší část chuti a vůně. V jiných pokrmech zas ušetříte…
Parní vaření má mnoho výhod. Některé novější hrnce mají vylepšené funkce (možnost doplnění vody během provozu, vaření v několika patrech nad sebou apod.). Z potravin se nic nevylouhuje do vody, živiny zůstanou v nich. Také chuť potravin vařených v páře je lepší než těch vařených ve vodě. Nemluvě o úspoře energie, času a vody. Vaření v páře často využívá asijská kuchyně.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 1 hodinou
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 2 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 15 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Přečtěte si Zobrazit více
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Komentáře