Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

NOVINKA: Naše chalupářská kuchařka

Koupit za 399 Kč

Jak uvařit nejlepší kynuté knedlíky. Výborné jsou z čerstvého ovoce, bohatě posypané tvarohem
Top recepty

Kynuté knedlíky s ovocem jsou oblíbeným letním jídlem, připravovat je ale můžeme kdykoliv. Stačí nám několik surovin, dobře zralé ovoce a něco na posypání. Vaření je rychlé - sladkou dobrotu snadno uvaříme podle osvědčených receptů.

Když na zahradách dozrává ovoce, připravujeme z nich tradiční sladká jídla, na kterých si rádi pochutnají dospělí i děti. Jedním z nich jsou sladké kynuté knedlíky s ovocem. Nejspíš na ně vzpomínáme jako na milovanou pochoutku, kterou nám chystaly naše maminky a babičky.

Jednoduché kynuté těsto

Na základní dávku potřebujeme 50 dkg hrubé mouky, 1 lžičku soli, 2,5 dcl mléka, 1 vajíčko, 1 kostku droždí, 1 lžíci krystalového cukru. Z droždí, cukru, mléka a trochy mouky (2 lžíce) připravíme kvásek, který po vzejití přidáme ke zbývajícím surovinám. Vypracujeme tužší těsto a necháme je vykynout (přibližně hodinu). Z vykynutého těsta vytvoříme váleček, který přeneseme na pomoučněný vál a nakrájíme na kousky. Každý kousek rukou lehce roztáhneme a naplníme. 

Čím naplnit ovocné knedlíky

Do knedlíků zabalíme kousek ovoce a lžičku krystalového cukru (množství cukru podle sladkosti použitého ovoce). Mezi nejoblíbenější druhy ovoce patří jahody, meruňky, borůvky a švestky. Nejlepší je ovoce čerstvé, ale dá se použít i mražené nebo kompotované. Stačí i hustší povidla nebo marmeláda. Kromě ovoce je vhodnou náplní rebarbora - ke sklizni a použití doroste ještě dříve, než dozrávají první jahody. Nejprve ji oloupeme, nakrájíme na menší kousky a krátce spaříme. Knedlíky dobře uzavřeme a necháme ještě asi 15 minut kynout.

Jak uvařit kynuté knedlíky

Ve větším hrnci uvedeme do varu dostatečné množství vody. Do vroucí vody vkládáme naráz vždy několik knedlíků - nedáváme jich mnoho, protože knedlíky zvětší objem a potřebují dostatek prostoru. Navíc, pokud bychom jich dali příliš, by trvalo déle, než voda začne znovu vařit. Knedlíky vaříme přikryté pokličkou 5 minut. Potom je obrátíme a odkryté dovaříme 3–5 minut (podle velikosti knedlíků). Poté jeden knedlík vytáhneme a rozkrojíme, abychom zjistili, jestli je dostatečně uvařený. Pokud ano, rychle vylovíme i ostatní. Hned po vytažení každý třikrát propíchneme vidličkou, aby mohla odejít přebytečná pára. Nejlépe to jde, když jeden rychle vytahuje knedlíky a druhý je propichuje vidličkou. Knedlíky se dají vařit i v páře.

Hotové knedlíky omastíme, aby se neslepovaly. Na talíři je posypeme tvarohem, osladíme a polijeme rozpuštěným máslem. Dobré jsou i se skořicí nebo osmaženou strouhankou. Tvaroh lze použít tvrdý nebo měkký. Ke švestkovým a povidlovým knedlíkům se hodí mletý mák. Pokud knedlíků naráz uvaříme více, snadno je zmrazíme pro pozdější využití

 

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky