Když začnou růst václavky, tak na ně vyrazíme rovnou s pořádným košíkem. Jenže co si pak počít s velkým úlovkem?
Václavky jsou velmi oblíbenou houbou k zavařování. Z lesa si jich můžeme donést dostatek, ale nesmíme propásnout správnou dobu, kdy jsou pevné, zdravé a kvalitní. Bývá to kolem 28. září, na svátek sv. Václava.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit václavky k zavařování
Václavky dobře očistíme, k zavařování jsou vhodné pěkné a pevné kloboučky mladých hub. Do hrnce dáme vařit dostatek osolené vody. Václavky v ní vaříme důkladně asi půl hodiny, jejich tuhé kloboučky to potřebují, jinak budou špatně stravitelné. Během té doby sbíráme tvořící se pěnu. Po uvaření houby několikrát propláchneme chladnou vodou a necháme okapat.
Jak václavky zavařit
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
7 oblíbených jídel, do kterých zpracujeme václavky. Vyzkoušejte nejlepší recepty, které z hojně rostoucích hub připravujeme
Jak zavářet v obyčejném hrnci. Jednoduché zaváření zvládnou snadno i začátečníci. Potřebujeme jen hrnec a utěrku
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Komentáře