Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak zavářet v obyčejném hrnci. Jednoduché zaváření zvládnou snadno i začátečníci. Potřebujeme jen hrnec a utěrku
Zdroj: Pixabay

Zavařovací hrnec má své výhody, ale potřebujeme místo na jeho uskladnění. Zavářet můžeme i v troubě, v mikrovlnce nebo v myčce. Dokonce můžeme zavářet i v obyčejném velkém hrnci - kromě hrnce nám k tomu bude stačit utěrka a voda. Začátečníkům poradíme, jak postupovat.

Zaváření není složité a jistě nám brzy budou v komoře přibývat uložené sklenice s oblíbenými zavařeninami. Pokud použijeme ovoce a zeleninu z vlastní zahrady, rozhodně se to vyplatí. Oblíbených postupů zavařování je více. Jedním z nich je zaváření v hrnci. Nepotřebujeme k tomu žádnou zvláštní pomůcku, stačí nám hrnec a utěrka. 

Jak zavařovat v hrnci

Při práci je důležité dbát na čistotu a chránit se před opařením. Postup zavařování je jednoduchý, nemusíme mít ani teploměr.

  • V troubě si necháme nejprve vypařit umyté zavařovací sklenice.
  • Vypařené sklenice plníme marmeládou, lečem (nebo jiným produktem) pomocí nálevky.
  • Na rovnání např. okurek nebo čerstvého ovoce do sklenic nálevku nepotřebujeme.
  • Je-li třeba, tak hrdla sklenic po naplnění dobře očistíme a osušíme. Poslouží obyčejný ubrousek, namočený do vody nebo do malého množství alkoholu. Pak hrdlo otřeme ještě suchým ubrouskem.
  • Naplněné sklenice uzavřeme čistými a nepoškozenými šroubovacími víčky (nebo víčky Omnia), která můžeme vypláchnout též malým množstvím alkoholu.
  • Na dno většího hrnce dáme asi 3–5 cm vody a složenou utěrku.
  • Uzavřené sklenice pokládáme do hrnce na vlhkou utěrku a hrnec uzavřeme pokličkou.
  • Sterilaci provádíme za mírného varu přibližně 20 minut. 
  • Po vyjmutí z hrnce sklenice narovnáme vedle sebe na utěrku a přikryjeme je ručníkem. 
  • Necháme je pozvolna vychladnout.
  • Pak už stačí sklenice popsat (název obsahu a datum zpracování).
  • Tímto způsobem pečlivě připravené zavařeniny (např. marmelády a džemy) jsou velmi trvanlivé a nekazí se. 

O tom, jak zavařovat v troubě, pojednává náš další článek. 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky