Retro okénko: Příběh růžového porcelánu zdobeného zlatem a kvítky. Jak poznáte ten pravý a kolik za něj zaplatíte?
11. 6. 2022 Domácnost
Možná ho máte přímo doma, možná z něj pijete kávu u babičky. Něžně zbarvený růžový porcelán vzbuzuje nostalgickou náladu a přímo vyzývá k odpolednímu posezení u kávy a dortíku, hlavně při nějaké výjimečné příležitosti. Je slavný skoro jako cibulák, na rozdíl od něj má ale ryze český původ.
Růžový porcelán zdobený květinami
Nádherný nazdobený porcelán v jemné růžové barvě je u nás poměrně oblíbený. Nevěsty ho dostávaly jako svatební dar do výbavy, krásně se vyjímal ve vitríně většinou na nějakém čestném místě a obvykle se na něm servírovalo jen ve svátek, hlavně na Vánoce. V růžovém provedení se dělají čajové soupravy, mísy, cukřenky, vázy nebo i hodiny. Zdobený je mnoha vzory – hlavně květinovými, ale třeba i ornamenty, které jsou pouze ručně malované. A na žádném nechybí ještě zlaté linky, kvůli nimž nádobí nepatří do myčky ani do mikrovlnné trouby.
Mohlo by vás zajímat
Porcelán z Karlovarska
Historie růžového porcelánu se začala psát již na počátku 19. století a je úzce spjata s porcelánkou v Chodově u Karlových Varů. Místní manufaktura na výrobu porcelánu tu vznikla již v roce 1811 a patří k nejstarším u nás. Největší zásluhu na jejím založení měl majitel Chodovského panství František Miessl. Ten vlastnil i místní uhelné doly a při hloubení jedné štoly narazil i na kvalitní hlínu, která se mu jevila jako ideální na výrobu nádobí z kameniny.
V areálu zámečku v Dolním Chodově tak pro své dva syny založil továrnu, kde se nejprve vyrábělo kameninové zboží a posléze i růžový porcelán, neboť zájem o kameninu upadal. V továrně se nejprve vyráběly jen šálky, po zdokonalení výrobního postupu přešli na kompletní silnostěnné a tenkostěnné jídelní a kávové soupravy z růžové hmoty.
Již roku 1830 byla manufaktura pronajata F. Weissovi malíři porcelánky v Kysiblu (nynější Stružné). Během 19. století se zde vystřídalo ještě několik majitelů, přičemž nejvýznamnější byla firma Haas a Czjzek z Horního Slavkova. Právě díky ní vznikla známá značka s písmeny H&C (Haas a Czjzek) s dvěma smrčky a písmenem CH (Chodov), která se od konce 19. století objevovala na každém výrobku z této továrny.
Mohlo by vás zajímat
Ten pravý je celý růžový
Růžový porcelán se stal velmi populární a začaly jej vyrábět i jiné porcelánky na Karlovarsku a Sokolovsku. Tato oblast je totiž výjimečná svými bohatými nalezišti kaolínu, jílu a ostatních surovin, které jsou k výrobě růžového porcelánu nezbytné. Rozsáhlé lesy Krušných hor a Slavkovského lesa také poskytovaly spoustu dřeva do pecí, v nichž se porcelánové výrobky vypalovaly.
Na rozdíl od jiných výrobců, kteří používali a používají pouze růžovou glazuru, barvili v Chodově přímo porcelánovou hmotu, kterou zakrývá jen průhledná glazura. Porcelán se navíc vyráběl ručně a byl zlacený pravým zlatem, někdy i stříbrem a platinou. Porcelánka v Chodově už ale nefunguje, jediným výrobcem, kde se stále křehká růžová nádhera vyrábí, je porcelánka Leander Loučky (nyní nesoucí název Rudolf Kampf.
Růžový porcelán se stal hodně populárním v 90. letech minulého století, kdy se začalo objevovat mnoho napodobenin nevalné kvality s jen obarvenou glazurou. Pokud byste si chtěli koupit originální růžový porcelán, nakupujte pouze u ověřených prodejců, kde prodávají porcelán buď přímo z Louček nebo doprodávají zásoby z chodovské porcelánky.
Pravý růžový porcelán je poměrně drahý, cena šálku s podšálkem se pophybuje (dle velikosti) kolem 800 Kč. Kvalitní porcelán poznáte i podle toho, že jsou všechny kusy bez vad a kazů, jejich povrch je kompaktní a lesklý a nádobí má atestace a certifikát. V bazarech často můžete sehnat i původní starý růžový porcelán, který poznáte třeba podle již zmiňované značky manufaktury v Chodově, nebo podle jiných značek certifikvaných (dřívějších) výrobců.
Pravý růžový porcelán je také křehký, tenký a jeho barva je jednolitá. Pokud si nejste jisti, značky najdete vždy na dně hrníčku nebo podšálku. Ukázky značek pravého porcelánu najdete v naší galerii pod hlavní fotkou. Je-li cena podezřele nízká, nebo máte v ruce hrníček se silnějšími stěnami, zřejmě nejde o pravý růžový porcelán.
Zdroje informací:
Mestochodov.cz
Dumporcelanu.cz
Ruzovyporcelan.cz
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pražských hospod: K Flekům chodili Tyl i Neruda, pivo se tu točí už od patnáctého století
Seriál Zločiny Velké Prahy zavádí trojici… Číst více
Den světlého ležáku
Světlý ležák je nejvíce konzumovaným a nejlépe komerčně dostupným druhem piva na světě. Vyrábí se spodním kvašením v otevřené kvasné kádi při nízkých… Číst více
Utopenci: Poradíme, jak si tuto hospodskou klasiku připravit doma
Utopenci jsou oblíbenou restaurační chuťovkou studené kuchyně, která se podává k pivu. Jedná se o špekáčky s cibulí ve sladkokyselém nálevu. V… Číst více
Ovar s křenem je venkovská klasika. Poradíme s jeho přípravou krok za krokem
Jaké maso je potřeba na ovar? Nejčastěji se používá vepřové koleno, hlava, jazyk, plec a lalok. Uvařené maso obereme, přidáme nastrouhaný křen nebo… Číst více
Zapálená vlastenka, až poté kuchařka. Magdalena Rettigová psala i červenou knihovnu
Kterou kuchařku známe všichni? No přece tu od… Číst více
Vaříme s nejmenšími: Zkuste skvělého mořského vlka jako v MasterChef Junior!
I děti umí kouzlit v kuchyni! A pořad MasterChef… Číst více
K Pinkasům na jedno chodívali i Voskovec s Werichem. Co si tam dáte dnes?
Pražské hospody v dobách své největší slávy… Číst více
Pivnice U zlatého tygra byla druhým domovem Bohumila Hrabala, hostila i Havla s Clintonem
Když se vydáte na procházku do samotného srdce… Číst více
Luxusní opilé dobroty: Jak vařit s vínem a pozvednout tak obyčejná jídla do kulinárního nebe?
Víno není jen lahodný nápoj, ale také skvělá… Číst více
Přepuštěné máslo je čím dál víc populárnější. Říká vám ale něco staročeská surovina šmolc?
To, co si dnes spojujeme hlavně s různými… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Které zákusky z cukrárny jste měli nejraději? Máme recepty i vychytávky na většinu z nich
Jak pečovat o porcelán a stříbrné příbory? Pomůže ocet, banánová slupka nebo kečup!
Hmoždíře jsou skvělými pomocníky nejen na drcení koření. Jaké mají další výhody a proč jsou nejoblíbenější ty z mramoru a žuly?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 8 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 10 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 10 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 12 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 13 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
Nejlepší svatební menu roku 2022: Hitem jsou kachní prsíčka s brusinkami a novinkou jsou slané bary
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu