Den perníku
Národní den
Den perníku najdeme v kalendáři 21. listopadu. V současné době si většina lidí perník spojuje s Vánocemi, které si bez perníčků neumí představit. Perník však původně nevznikl vůbec jako vánoční sladkost. Jeho historie sahá až do dob, kdy v Egyptě vládli faraonové.
Ve starověku se ovšem nejednalo o perník v dnešním slova smyslu. Šlo o jednoduchou směs mouky, vody a medu, která se upekla. První zmínka o perníku na našem území pochází z roku 1335, kdy se o něm zmínil kronikář, který popisoval turnovské posvícení. Tehdy se ještě do perníku přidával pepř. Ten z receptu na perník zmizel až později.
Perník sloužil i k výzdobě
V minulosti se nejednalo jen o oblíbenou sladkost. Perník se také používal k výzdobě obydlí o svátcích. A to nejenom o Vánocích, ale třeba i ve svatební den. Dodržovala se také tradice, že se po narození dcery zadělalo perníkové těsto, které se peklo až o mnoho let později, právě na její svatební den.
Dnes je perník hlavně svátečním pohoštěním pro chvíle pohody u vánočního stromečku, ale také upomínkovým dárkem z výletu nebo pouťovým ujištěním o lásce k milované osobě.
Receptů na perník naleznete na našem webu velké množství. Můžete zkusit třeba nadýchaný hrnečkový perník. Příprava této buchty je velmi jednoduchá a rychlá. Vhod přijde možnost připravit jej osvědčenou hrnkovou metodou, při níž nepotřebujeme vůbec váhu. Jde o oblíbený recept našich babiček, které jej rády potíraly marmeládou či polévaly čokoládou.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den perníku?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 4 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 6 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 6 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 7 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 8 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů