Proti jarní únavě se můžete bránit už v zimě. Pomůžou klíčky, ale i čerstvé mandarinky
10. 2. 2021 Historie a zajímavosti
I když je pořád ještě zima v plném proudu, my se už můžeme začít "těšit" na jarní únavu, která se dostavuje se železnou pravidelností. Letos by to tak ale být nemuselo, jen vědět, jaké potraviny a které triky pomohou tomuto nepříjemnému odbobí předejít.
Správně pít, správně jíst...
Jedním z problémů, s nimiž se mnozí lidé potýkají, aniž by si to uvědomovali, je špatný pitný režim. A přitom právě tekutiny jsou pro tělo tolik potřebné. Při jejich nedostatku pociťujeme zbytečnou únavu, tělo nemá dost šancí k tomu, aby vyloučilo všechny obtížné toxiny, ty se hromadí a zatěžují nás. Tak tedy rada jednoznačně zní: dostatečně pijte. Ideální je docela obyčejná voda. Pokud vám nechutná, přidejte do ní třeba lístky máty, citron nebo jiné ovoce. Určitě není nejlepší ochucovat vodu průmyslově vyráběnými a slazenými šťávami.
Mohlo by vás zajímat
Samozřejmě - nesmíme zapomenout na vitamíny. Každý si určitě vzpomene na vitamín C, ten ale není jediný, který tělo ke správné funkci a dostatku energie potřebuje. K "céčku" určitě přidejme alespoň v tuto dobu vyšší dávky vitamínů D a také A, stejně jako celou skupinu B. Využít můžeme třeba i tabletky, ale jistě vhodnějším zdrojem je vyvážená strava s dostatkem ovoce a zeleniny, ideálně v syrovém stavu. Neměli bychom ale pohrdat ani masem, které dodá další nezbytné látky.
Už teď si můžeme zasít třeba řeřichu nebo semínka ředkviček. V případě řeřichy během několika dnů, u ředkviček o něco později, můžeme sklízet mladé vyklíčené rostlinky plné vitamínů. Ty poslouží jako ideální zdroj pro tělo, které musí bojovat s vysílením po šedivé zimě bez dostatku sluníčka a energie, kterou čerpáme i z přírody. Nezapomeňte si proto koupit sáček s řeřichovými semínky, uděláte pro tělo to nejlepší.
Mohlo by vás zajímat
Nechme tělo odpočinout - ale ne příliš
Tělo je na počátku jara unavené, tak bychom mu neměli přidělávat další starosti s trávením zbytečně těžké stravy. Právě teď je ideální čas na to nahradit svíčkovou omáčku třeba lehkým salátem s kuřecím masem a pečený bůček houbovým rizotem. Uvidíte, jak rychle poznáte ten rozdíl.
Nejen strava, ale i celkové prostředí, ve kterém žijeme, je důležité. Proto bychom si měli dopřát i příjemné vůně. Účinky aromaterapie jsou přece jednoznačně prokázané. Dobrou službu udělá třeba exotické ovoce, jako jsou mandarinky, pomeranče a další. Navíc můžeme tuto "kúru" spojit s přísunem vitamínů pro tělo. Stačí jen nechat takovou oloupanou mandarinku chvíli na stole. Provoní byt, a pak si na ní ještě pochutnáte.
Mohlo by vás zajímat
V souvislosti s kondicí a lepší náladou nemůžeme vynechat ani zmínku o cvičení. I když venku mrzne, pořád se můžeme vydat alespoň na kratší procházku. Okysličení mozku a protažení svalů udělá tělu dobře a přinese osvěžení. Ti zdatnější si samozřejmě mohou i zaběhat nebo zacvičit buď doma či ideálně venku. Protože je lepší podniknout preventivní kroky, než řešit případné problémy, uděláme lépe, když začneme s přípravou na boj s jarní únavou už nyní. Uvidíte, že se to vyplatí.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dokonalý domácí sulc aneb Jak využít při zabijačce prasečí nožičky nebo kolínko
Jednou z oblíbených zabijačkových pochutin je i… Číst více
Nejlepší pagáče jsou se škvarky. Od škvarkových placek se ale liší. Víte čím?
Máme tu čas masopustu a zabijaček. Jednou z… Číst více
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Jak připravit rybu v rosolu. Servírovat ji můžete jako slavnostní předkrm
Základem tohoto jídla je silný vývar, hlavně z různých odřezků, kůží a ploutví. Potřebujeme totiž, aby po vychladnutí hezky ztuhl a udržel si tvar.… Číst více
Aspik a sulc: Ovoce, zelenina, ryby nebo maso zalité aspikem vypadají jako zatavené do skla
Aspik se připravuje ze želatiny, která je živočišného původu nebo z agaru, který je čistě rostlinný. Samotná želatina ani agar nemají žádnou chuť,… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Časté chyby při přípravě aspiku a sulcu: Málo želatiny nebo slabý vývar způsobí, že aspik neztuhne
Aspik je rosol, který připravíme ze želatiny nebo agaru. Někdy aspikem nazýváme i sulc z masového vývaru. Bohužel se stane, že i tak jednoduchý pokrm… Číst více
Pečeme s Ivou: Pagáčky s klobásou zpestří pohoštění pro koledníky, ale skvělé jsou i jindy
Také se u vás na Velikonoce stoly prohýbají pod… Číst více
Peče celá země: Pět nápadů na úžasné slané dobroty plné křupavých škvarků a kysaného zelí
V sobotu čeká soutěžící pořadu Peče celá země… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Záludnosti při nakličování aneb jak si poradit s ředkvičkou. Jemné kořínky mohou připomínat plíseň
Známá řčení o jídle: Kdo slavný řekl, že "hlad je nejlepší kuchař" a proč "pozdní hosti jedí kosti"?
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12