V čem se liší Lipo a PEZ? To první se vyrábí v Liberci, druhé proslavil mimozemšťan E.T.
25. 2. 2021 Historie a zajímavosti
Sladké barevné kostičky cukru, které rodiče neradi viděli v našich ústech, ale my je prostě milovali. Bonbony, které dnes známe jako Lipo, se vyrábí v liberecké továrně déle než 100 let. Tradičně česká cukrovinka je u nás populární i dnes, ve světě ji ale zastiňuje její bratříček PEZ, který má oproti Lipu něco málo navíc a mlsají ho třeba i v Japonsku či v Americe.
Liberecké Lipo
Princip je jednoduchý - vzít obyčejný nebo hroznový cukr, obarvit ho, případně ho dochutit, aby byl například kyselý, a pak jej slisovat do formy malých kostiček. Tak se vyrábí známé tuzemské Lipo, ale také bonbony PEZ, které jsou proslulé i ve světě a s Českem nemají zase tolik společného. Vlastně jenom pomyslného "tatínka".
Mohlo by vás zajímat
V roce 1902 založil jistý Julius Pollak fabriku ve starém skladu v Janově Dole nedaleko Liberce. Začal tam vyrábět kypřící prášky do pečiva a aromatické přísady. Firma prosperovala, a tak o deset let později přibral do podniku společníka - Eduarda Haase III. původem z rakouského Lince. Nový Pollakův kolega přišel s nápadem rozšířit výrobu o šumivé prášky a lisované výrobky z cukru, tedy cukrové bonbony. Fabrika jela naplno, i tak ale Pollak v následujícím desetiletí odstoupil z vedení a Haas zůstal na továrnu sám. V roce 1927 zákazníky překvapil novým druhem lisovaných bonbonů, které byly doplněné olejem z máty peprné. Říkal PEZ podle německého výrazu pro mátu, tedy "pfefferminze".
Pak přišla druhá světová válka, která pozastavila běh každodenního života v celé Evropě. Haasovi se nicméně dařilo dál. Rakouský podnikatel totiž kolaboroval s Němci, což byl jeden z důvodů, proč válku přežil, ale zároveň byl také proto jeho liberecký podnik po válce znárodněn. Haas si vzal originální recepturu na mátový PEZ s sebou a vyrazil do světa. Továrna v českém pohraničí ale ožila vlastním životem.
Mohlo by vás zajímat
V 50. letech fungovala průměrně, v roce 1964 ale dostala název Lipo (Liberecké poživatiny) a výroba cukrovinek se tu rozjela naplno. Tehdy se v závodě vyrábělo také žužu, které se stalo nesmírně populárním. Ony typické cukrové cihličky Lipo se pak přihlásily o slovo v letech osmdesátých, kdy se v podniku vyrábělo i sto tun zboží měsíčně, ale stejně to nestačilo poptávce. I když změnila název i majitele, továrna přežila sametovou revoluci a Lipo se tam vyrábí dodnes. A spolu s ním i mnoho jiných oblíbených produktů.
Každé dítě má svůj PEZ zásobník
Když Haas musel po válce odejít z domovské hroudy, vydal se za velkou louži. Založil novou firmu a usídlil se i s ní v New Yorku. S velkou pompou uvedl na tamní trh spolu se svými bonbony také novinku - kapesní dávkovače určené přímo pro jeho cukrovinku. Vypadaly jako zapalovače a jejich reklamní slogan zněl: "Nekouřit - PEZing povolen!". Haas investoval obrovské peníze do reklamy, aby se jeho byznys v obrovské konkurenci v USA uchytil. V 50. letech vešly ve známost tzv. PEZ ladies, což byly krásné modelky, vlastně ambasadorky výrobků společnosti PEZ, které je prezentovaly v reklamách, na veletrzích a prodávaly je i na veřejných místech, třeba v obchodních domech či v kinech. Vyplatilo se to - v roce 1953 už PEZ platil za zavedenou značku.
Mohlo by vás zajímat
A to dokonce natolik, že se vedení firmy PEZ v 60. letech podařilo domluvit spolupráci s Waltem Disneyem. Začaly se vyrábět zásobníky ve tvaru Disneyho slavných kreslených postaviček, například Kačera Donalda či Mickey Mouse. V 70. letech PEZ dobylo i japonský trh, a tak se Haasovy bonbony staly známými opravdu po celém světě. Když v roce 1982 přišel do kin filmový trhák E.T. - Mimozemšťan, zásobník PEZ se v něm objevil v nezapomenutelné scéně, kdy jej hlavní hrdina návštěvníkovi z vesmíru ukazuje jako něco, co musí mít každé dítě neustále u sebe. Samozřejmě pak vznikla i edice zásobníků s E.T.ho hlavou, která dnes platí za sběratelskou.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rady pro perfektní domácí kimchi: Výroba přírodního probiotika stojí jen pár korun
Chladné počasí přímo vyzývá k nakopnutí organismu… Číst více
Oslavte mezinárodní den mrkve! Proč je dobrá pro oči a nevhodná pro miminka?
Pokud máte rádi mrkev, dnes je váš den! Na 4.… Číst více
Znáte kvašenou specialitu kimchi? Připravte si ji doma snadno a levně a bacily se vám vyhnou!
Kimchi je tak trochu symbolem korejské kuchyně.… Číst více
Kimchi: Do vitaminy nabité korejské varianty kysaného zelí patří mrkev i ředkev a pikantní chuť dodá speciální pasta
V podzimních a zimních měsících je třeba… Číst více
7 nejlepších receptů na krémovou polévku. Jaké je jejich tajemství?
Oblíbené krémové polévky Zeleninu do všech krémových polévek buď nejprve osmahneme na tuku nebo ji rovnou vaříme ve vodě, případně ve vývaru.… Číst více
Hrnec, nebo časovaná bomba? První "papiňák" sloužil alchymistům k výrobě zlata
Brambory uvařené za pět minut, hovězí maso do… Číst více
Mrkev místo cigarety. Jak vám jídlo může pomoct přestat s kouřením?
Předsevzali jste si, že v novém roce přestanete… Číst více
Acidofilní mléko vs. kefír: Jak se od sebe liší a co je k čemu dobré?
Jednou z výhod moderní doby je, že ve velkých… Číst více
Podzimní kořenová zelenina: Jaké jsou možnosti využití
Kořenová zelenina Začíná barevný podzim a kořenová zelenina k němu neodmyslitelně patří. Je to zelenina pěstovaná kvůli svým podzemním částem,… Číst více
Skvělá chuť zeleniny v pomazánkách
Co si dnes namažeme? Základem našeho každodenního jídelníčku je často chléb a jiné pečivo. Proto nás stále doprovází otázka, co si dnes namažeme.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
V čem obalit vanilkové rohlíčky? Úžasné voňavé cukroví dotvoříme nejlépe domácím vanilkovým cukrem
Vše za začalo mandlí v cukru. Belgická pralinka se zrodila z hořkého léku obaleného čokoládou
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12