Sladké nebe v hubě: Nejlepší kynuté koláčky, po kterých se jen zapráší!
27. 2. 2021 Vaření
Kdo by se rád nezakousnul do domácího koláčku? Ať už jako moučník po obědě, sladká svačinka nebo chuťovka k odpolední kávě, nejlepší koláče jsou kynuté. Zdá se vám to jako "vyšší dívčí"? S naším snadným receptem to zvládnete bez problému!
Zásady "kynutého" pečení
Nejprve se podívejme na pár základních rad a zásad pro výrobu a pečení z kynutého těsta, díky kterým zdánlivě náročnou věc zvládnou i úplní začátečníci.
- Čerstvé droždí. Na přípravu kvásku do kynutého těsta vždy využijte čerstvé droždí!
- Ideální teplota. Kvásek na kynuté těsto vyrobíte tak, že nadrobené droždí smícháte s cukrem a trochou vlažného mléka, což znamená přibližně 36°C. Aby kvásek z droždí hezky vzešel, je potřeba teplo, ale maximálně do 55°C. Vyšší teplota by mohla kvasnicím uškodit.
- Hladká mouka. Na přípravu kynutého těsta je nejlepší použít hladkou mouku, případně můžete smíchat hladkou mouku s polohrubou v poměru 2:1.
- 50/50. Když připravíte těsto z kvásku, mouky, cukru, vajec a mléka, přijde do něj ještě máslo. Léty prověřený trik je jako tuk do těsta použít půl na půl máslo se sádlem.
Mohlo by vás zajímat
Nejlepší kynuté koláčky
Co budeme potřebovat na cca 25 koláčků:
- 500 g hladké mouky
- 20 g droždí
- 300 ml vlažného mléka
- 50 g cukru krystal
- půl lžičky soli
- 60 g másla (nebo 30 gramů másla a 30 gramů sádla)
- 1 žloutek
- citronovou kůru z půlky citronu
- rozšlehané vejce na potření
- povidla na náplň
Mohlo by vás zajímat
Postup: Odebereme asi 50 ml mléka, rozdrobíme do něj droždí a přidáme lžíci cukru. Promícháme a zasypeme lžící mouky. Přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo, cca do 30 minut by nám měl vzejít kvásek.
Ve větší míse smícháme prosetou mouku, cukr, citronovou kůru, špetku soli, pak do směsi přidáme žloutek, hotový kvásek a nakonec vše zalijeme zbývajícím mlékem. Vypracujeme kompaktní těsto. Pak přihodíme máslo (případně i sádlo) a zapracujeme. Přikryjeme mísu utěrkou, dáme na teplé místo a necháme těsto kynout, dokud nebude mít zhruba dvojnásobný objem.
Z hotového těsta vyválíme placku o šířce asi 1 cm a skleničkou z něj vykrajujeme koláčky. Lžící nebo rukou do jejich středu tvoříme důlky na náplň. Koláčky klademe na plech vyložený pečícím papírem a plníme je - nejlepší jsou povidla, ale hodí se třeba i domácí marmeláda nebo maková náplň. Okraje koláčků potřeme rozšlehaným vajíčkem. Dílo boží dokoná drobenka, kterou vyrobíme tak, že ručně smícháme polohrubou mouku s cukrem a máslem tak, aby vznikla drolící se hmota. Koláčky pečeme na 180°C po dobu 10 až 15 minut.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Jídelníčky slavných: Brad Pitt spořádá plato vajec k snídani a nepije alkohol
Na stříbrném plátně se objevuje od roku 1987 a… Číst více
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata.… Číst více
Pizza podle Masterchefa potřebuje omáčku z čerstvých rajčat, buvolí mozzarellu a pár facek!
I když se pizza jeví jako poměrně jednoduchý a… Číst více
Pečeme s Ivou: Vyzkoušejte jednouchou nahou pizzu scondita! Je skvělá i na snídani
Po vánočním období, tak bohatém na dobroty všech… Číst více
Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Na zahrádky ji lze sázet až od poloviny května, protože je citlivá na nízké teploty. Vyžaduje slunnou polohu a kyprou dobře prohnojenou půdu. Nesnáší… Číst více
15 nejoblíbenějších receptů na špagety: Inspirujte se výběrem z našeho receptáře
Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny… Číst více
Jak se nezbláznit v kuchyni? Zapojte děti! S recepty pro nejmenší to půjde hravě
"Mami, co bude dneska k večeři?" A je to tady… Číst více
Byliny v kuchyni: Oregáno je skvělé na pizzu i k léčbě svalových křečí
Je nedílnou součástí provensálské kořenící směsi… Číst více
Historie neapolské pizzy: Oblíbená Margherita dostala název podle mlsné šlechtičny
Je všeobecně známo, že Italové považují tuhle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na dokonalé škvarky? Záleží na typu sádla i teplotě. A chce to jedno malé kouzlo...
Jak na kynuté těsto? S našimi radami a tipy zvládnete hravě buchty i vánočku nebo mazanec
Jak na to, aby koláčky nebyly vysušené? Pozor na suroviny i na teplotu při pečení
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 5 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Komentáře
20. 3. 2021 09:27
5. 3. 2021 10:42