Tarte Tatin: Slavný obrácený koláč vznikl omylem, dnes má i svůj vlastní oficiální fanclub
15. 3. 2021 Historie a zajímavosti
Francie dala světu spoustu gastronomických lahůdek. Některé z nich ovšem přišly na svět omylem, z nepozornosti, nešikovnosti. Ono je to vlastně jedno, protože důležitý je pak hlavně výsledek. A ten je v případě obráceného koláče Tarte Tatin naprosto božský.
Sestra popleta
Na přelomu 20. století vedly dvě sestry Tatinovy ve městě Lamotte-Beuvron jižně od Orléans v severovýchodní Francii hotel. Tahle oblast byla oblíbeným výletním místem Pařížanů a v jejich hotelu byla neustále hlava na hlavě. Znáte to; když je zmatek, často se něco pokazí. A přesně tohle se stalo starší ze sester Stéphanii, která měla na starosti přípravu jídla. Omylem strčila do trouby koláč... ale bez těsta! Když na to přišla, uvědomila si, že nemá čas loupat nová jablka, překryla ta již lehce rozpečená připraveným těstem a dala znovu zapéct. Ve finále koláč obrátila a byla překvapená tím, jak skvěle vypadal. A ještě víc ji potěšily ovace hostů, které tahle novinka zcela nadchla.
Mohlo by vás zajímat
Koláč terčem drbů
Do dvacátých let 20. století se povědomí o neobvyklém jablečném koláči rozšířilo natolik, že dokonce známý pařížský kritik Curnonsky, kterému se přezdívalo princ gastronomie, doporučil ve svém cestovatelském průvodci po Francii „slavný jablečný nebo hruškový koláč sester Tatinových z Lamotte-Beuvron“. Koncem třicátých let se pak tento koláč objevil v jídelním lístku u Maxima, restaurantu, který během své dlouhé historie hostil již řadu slavných osobností, od Marcela Prousta až po Lady Gaga. Majitel podniku Louis Vaudable tvrdil, že ukradl recept samotné Stéphanii po té, co se v hotelu hlásil o místo jako zahradník. A nijak ho v šíření této báchorky nezarazil ani fakt, že v době, kdy sestry v roce 1906 odešly do důchodu, jemu byly pouhé čtyři roky.
Tatin dnes
Po více než osmdesáti letech je tarte tatin větší celebritou, než býval v dobách svého vzniku. Internetové vyhledávání přineslo 7 850 000 výsledků, v nichž samozřejmě nechybí různé recepty. Většinou se ale všechny shodují na několika základních bodech. Pro první pokusy o proslulý moučník doporučujeme sáhnout po jablkách, která coby relativně „suché“ ovoce představují tu nejsnadnější volbu. Jakmile tenhle koláč zvládnete, troufnete si ale určitě například i na meruňky, broskve či jiné podobné druhy. Je také lepší používat syrové než kompotované ovoce, protože po upečení lépe udrží tvar. Počítejte rovněž s tím, že výslednou chuť koláče hodně ovlivní zvolená odrůda jablek.
Mohlo by vás zajímat
Společnost za tarte tatin
Je běžné, že každá restaurace se snaží, aby její tarte tatin byl ten nejlepší a jedinečný. Často pak vršek koláče po upečení ještě zastříknou brandy nebo amarettem či přidají nastrouhaný zázvor, aby měl dezert správný říz. Někteří ho dokonce flambují. Tohle ale nejspíš nerada slyší Confrérie des Lichonneux de la Tarte Tatin, což je společnost za zachování původního receptu sester Tatinových. Ve svých stanovách nabádá, aby se koláč podával jedině tak, jako kdysi v hotelu Tatin.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Jídelníčky slavných: Brad Pitt spořádá plato vajec k snídani a nepije alkohol
Na stříbrném plátně se objevuje od roku 1987 a… Číst více
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata.… Číst více
Pizza podle Masterchefa potřebuje omáčku z čerstvých rajčat, buvolí mozzarellu a pár facek!
I když se pizza jeví jako poměrně jednoduchý a… Číst více
Pečeme s Ivou: Vyzkoušejte jednouchou nahou pizzu scondita! Je skvělá i na snídani
Po vánočním období, tak bohatém na dobroty všech… Číst více
Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Na zahrádky ji lze sázet až od poloviny května, protože je citlivá na nízké teploty. Vyžaduje slunnou polohu a kyprou dobře prohnojenou půdu. Nesnáší… Číst více
15 nejoblíbenějších receptů na špagety: Inspirujte se výběrem z našeho receptáře
Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny… Číst více
Jak se nezbláznit v kuchyni? Zapojte děti! S recepty pro nejmenší to půjde hravě
"Mami, co bude dneska k večeři?" A je to tady… Číst více
Byliny v kuchyni: Oregáno je skvělé na pizzu i k léčbě svalových křečí
Je nedílnou součástí provensálské kořenící směsi… Číst více
Historie neapolské pizzy: Oblíbená Margherita dostala název podle mlsné šlechtičny
Je všeobecně známo, že Italové považují tuhle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Ochutnejte nejlepší švestkové koláče. Poradíme, jak upéct oblíbený moučník plný sladkého ovoce a lahodné drobenky
Jak připravit taštičky z křehkého těsta? Rady a tipy pro začátečníky
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 5 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jak chudý učeň ke štěstí přišel: Kde se vzal Sachrův dort, symbol Vídně?
Koláč sester Tatinových upečete s našimi radami hned napoprvé a perfektně. Bez čeho se neobejdete?
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků