Válka o polévku aneb Když se hádají dva státy, milovníci boršče se jenom smějí
24. 3. 2021 Historie a zajímavosti
Není to tak dávno, co se na sociálních sítích rozpoutala válka. Stačilo k tomu jediné; tweet Ruska o boršči jako ruském národním pokladu. Na to dost razantně reagovali především Ukrajinci. „Jako by nestačil Krym, ještě nám kradete boršč,“ bránili oblíbenou polévku. Která strana má vlastně pravdu?
Kde se vzal boršč?
Kdy a kde se boršč poprvé objevil, to se už asi nedozvíme. S největší pravděpodobností ale vznikl mezi 5. až 9. stoletím našeho letopočtu na dnešní Ukrajině, jak uvádí folklorista Nikolaj Burlakov v knize The world of Russian borsch: Explorations of memory, people, history, cookbooks & recipes. Tehdy to byl jednoduchý vývar, který se vařil z bolševníku obecného, jenž rostl divoce na polích, v živých plotech a kdekoliv ve volné přírodě. Podle středověkých herbářů se bolševník sbíral obvykle v květnu, než výhonky příliš ztvrdly a vytvořila se v nich vlákna. Květy, stonky a listy bylo třeba nasekat, vložit do hliněné nádoby, zalít vodou a nechat kvasit, dokud se nevytvořila nakysle chutnající tekutina, která byla mimochodem považována za skvělý lék na kocovinu.
Mohlo by vás zajímat
Obvykle se ale vařila s hovězím nebo kuřecím vývarem, přidávaly se do ní i vaječné žloutky a zahušťovala se moukou. Tento raný boršč jedli většinou venkovští lidé. Ještě v 15. století, kdy se boršč rozšířil i do Polska a Běloruska, měl nálepku rolnického jídla.
Mohlo by vás zajímat
Jak uvedl server Historytoday.com, politické a hospodářské změny často vedou k různým posunům, což platí i v případě boršče. Právě hospodářský úpadek v polsko-litevském společenství přinutil v průběhu 17. století šlechtice, aby slevili ze svých gastronomických nároků a poznali i boršč. Pochopitelně se nesmířili s původním složením, ale přidali do něj řadu nových ingrediencí. Když v roce 1682 vyšla nejstarší polská kuchařská kniha Compendium ferculorum od šéfkuchaře Stanislawa Czernieckiho, obsahovala už dokonce několik receptů na boršč. V těch se poprvé objevil také tzv. kysel, neboli fermentovaná směs vody, ovesných vloček a ječmenné nebo žitné mouky, který se používal do bílého boršče. Případně se místo něj používal kvas, tedy fermentovaný nápoj z žitného chleba. Původní bolševník byl nahrazen šťovíkem, tak vznikl zelený boršč. Krok k vylepšení boršče ale udělalo zelí, které polévce dodalo sladší chuť.
A co řepa?
Stejně, jako neznáme přesné datum zrození původního boršče, není ani jasné, kdy se v této zajímavé polévce objevila řepa, bez níž si ji dnes asi neumíme představit. Podle Historytoday.com existuje řada teorií. Mohli nejranější verzi vytvořit hladoví donští kozáci během neúspěšného obléhání města Azov v roce 1695? Nebo první řepa plavala v kotlících záporožských kozáků při obléhání Vídně v roce 1683? Jako nejpravděpodobnější se jeví skutečnost, že boršč z červené řepy připravovali etničtí Ukrajinci na konci 17. nebo na počátku 18. století, kteří žili v oblasti řeky Dněpr. Vařili ho v hliněném hrnci a kromě řepy, které v této oblasti bylo dost, do něj přidávali zelí, mrkev a další zeleninu, která byla po ruce. Pak nesměl chybět vývar z kostí a maso, nejčastěji hovězí, ale klidně i kuřecí nebo vepřové. Pokud tedy zrovna bylo.
Mohlo by vás zajímat
S červenou řepou se vylepšování boršče nezastavilo. V 19. století se v něm objevily také brambory a rajčata. Částečně byl boršč populární i proto, že se v bezmasé variantě hodil i jako postní jídlo. V řadě míst dokonce odrážela barva boršče a jeho přísady konkrétní liturgické období. V Polsku se o štědrovečerní večeři jedl červený boršč, který se vyráběl z rybího vývaru, někdy ovšem jen ze zeleniny. Naproti tomu bílý boršč zcela bez masa se obvykle konzumoval v době půstu. Na konci 19. století se boršč díky dvěma francouzským kuchařům, kteří vařili pro cara, dostal do Francie a později, s emigrační vlnou, i dál do světa. Ale to už je zase jiný příběh...
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Jídelníčky slavných: Brad Pitt spořádá plato vajec k snídani a nepije alkohol
Na stříbrném plátně se objevuje od roku 1987 a… Číst více
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata.… Číst více
Pizza podle Masterchefa potřebuje omáčku z čerstvých rajčat, buvolí mozzarellu a pár facek!
I když se pizza jeví jako poměrně jednoduchý a… Číst více
Pečeme s Ivou: Vyzkoušejte jednouchou nahou pizzu scondita! Je skvělá i na snídani
Po vánočním období, tak bohatém na dobroty všech… Číst více
Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Na zahrádky ji lze sázet až od poloviny května, protože je citlivá na nízké teploty. Vyžaduje slunnou polohu a kyprou dobře prohnojenou půdu. Nesnáší… Číst více
15 nejoblíbenějších receptů na špagety: Inspirujte se výběrem z našeho receptáře
Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny… Číst více
Jak se nezbláznit v kuchyni? Zapojte děti! S recepty pro nejmenší to půjde hravě
"Mami, co bude dneska k večeři?" A je to tady… Číst více
Byliny v kuchyni: Oregáno je skvělé na pizzu i k léčbě svalových křečí
Je nedílnou součástí provensálské kořenící směsi… Číst více
Historie neapolské pizzy: Oblíbená Margherita dostala název podle mlsné šlechtičny
Je všeobecně známo, že Italové považují tuhle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Kouzlo poctivého vývaru: Chce to vhodné maso i kosti, málo mrkve a nešidit dobu přípravy
Rakousko-uherské dědictví ze zlata: Jak zvládnout dokonalé řízky?
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 5 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12