To se může hodit: Jak na smažený sýr, aby nevytekl?
30. 3. 2021 Tipy a triky
Smažený sýr neboli smažák je jedním z nejoblíbenějších jídel Čechů. Poctivý kus sýra v trojobalu a dozlatova usmažený chutná skvěle s tatarkou a vařenými brambory, někdo si ho ale rád dá i v housce nebo ve smaženém duu s hranolky. Často se ovšem stává, že sýr při výrobě vyteče. Přinášíme zaručené fígle, jak tomu zamezit.
Dokonalý smažák
Smažený sýr je jednou z klasik české kuchyně. Jídlo, které potěší masožravce, vegetariány i milovníky nezdravých dobrot, je výtečné zejména s vařeným šťouchaným braborem a domácí tatarskou omáčkou. Smažák rovněž patří mezi stálice stánků s rychlým občerstvením, kde jej většinou dostanete v housce. Velmi snadno jej připravíte i doma, tuto pochoutku ale může trochu zkazit jedna nepříjemnost; smažák totiž hrozně rád vytéká z trojobalu. Následující triky vám ale pomohou tomu zabránit.
Mohlo by vás zajímat
Základem je samozřejmě výběr sýra. Potřebujete takový, který se na talíři rozteče, ale až po zakrojení. Často se používá 30% eidam, tzv. třicítka, lepší je ale 40%, anebo sáhněte po goudě, která je i chuťově lepší. Naprosto se vyhněte všem nízkotučným verzím sýrů; sýr s nízkým obsahem tuku se totiž nerozteče vůbec a výsledek bude jen gumový. Plátek na smažení by zároveň měl být tlustý asi centimetr, silnější se bude drát ven ze strouhankového kabátu již při smažení.
Mohlo by vás zajímat
Záleží i na tom, v čem přesně sýr obalujete. V tradičním trojobalu byste zřejmě sáhli po hladké mouce, pro smažený sýr je ale vhodnější mouka polohrubá. A pozor! Sýt obalte sice do tenkých vrstev, ale zato dvakrát. Dvojitý trojobal i typ mouky by měly vytékání sýra do friťáku nebo pánve zabránit. Opravdovou vychytávkou pak je vložit naporcovaný a obalený sýr před smažením na 20 minut do mrazáku.
Mohlo by vás zajímat
Pro smažení sýra si vyberte buď zmiňovaný friťák, nebo hlubokou pánev. Ujistěte se, že máte dostetek oleje - sýr musí být ponořený - a že je olej opravdu rozpálený, než do něj sýr vložíte. Sýr při smažení obracejte za pomoci plochého nástroje a opatrně; tak, abyste nenarušili trojobal, protože i z malé trhliny vám sýr může vytéct. Po vytáhnutí smažáku z olejové lázně jej osušte ubrouskem, díky čemuž se zbavíte i přebytečného tuku, a podávajte jej ihned. Čím déle budete čekat, tím gumovější váš oběd bude.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Jídelníčky slavných: Brad Pitt spořádá plato vajec k snídani a nepije alkohol
Na stříbrném plátně se objevuje od roku 1987 a… Číst více
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata.… Číst více
Pizza podle Masterchefa potřebuje omáčku z čerstvých rajčat, buvolí mozzarellu a pár facek!
I když se pizza jeví jako poměrně jednoduchý a… Číst více
Pečeme s Ivou: Vyzkoušejte jednouchou nahou pizzu scondita! Je skvělá i na snídani
Po vánočním období, tak bohatém na dobroty všech… Číst více
Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Na zahrádky ji lze sázet až od poloviny května, protože je citlivá na nízké teploty. Vyžaduje slunnou polohu a kyprou dobře prohnojenou půdu. Nesnáší… Číst více
15 nejoblíbenějších receptů na špagety: Inspirujte se výběrem z našeho receptáře
Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny… Číst více
Jak se nezbláznit v kuchyni? Zapojte děti! S recepty pro nejmenší to půjde hravě
"Mami, co bude dneska k večeři?" A je to tady… Číst více
Byliny v kuchyni: Oregáno je skvělé na pizzu i k léčbě svalových křečí
Je nedílnou součástí provensálské kořenící směsi… Číst více
Historie neapolské pizzy: Oblíbená Margherita dostala název podle mlsné šlechtičny
Je všeobecně známo, že Italové považují tuhle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Je to sýr, není to sýr? Mascarpone je základem tiramisu, ale hodí se i do slané kuchyně
Sýrové placičky: Jednoduchý oběd nebo rychlé pohoštění připravíme během chvilky
Jak usmažit sýr, aby se neroztékal. Co jej dokonale udrží v trojobalu?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 5 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12